Şef José Andrés, deprem, sel, kasırga gibi doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerine taze ve sıcak yemek sağlayabilmek için World Central Kitchen’ı kurdu. Şimdi Hawaii’deki orman yangını kurbanları ve müdahale ekiplerine destek oluyor. Şefin yeni sürprizi ise gelecek yıl yayımlanacak olan Türkiye mutfağı yemekleri kitabı “Zaytinya”
Dünyada her büyük felaket zamanı yardıma koşan ilk isimlerin başında geliyor José Andrés. Boşuna Time dergisi kendisini korona günlerinde kapak yapmadı. Bir bilim insanı ya da doktor değil, Michelin yıldızlı bir şef José Andrés. Şimdi de José Andrés, kurduğu World Central Kitchen ile orman yangını kurbanlarına ve ilk müdahale ekiplerine yardım etmek için Hawaii Maui’de canla başla çalışıyor.
José Andrés, İspanyol asıllı Amerikalı. New York’tan Kaliforniya’ya ABD’de tam 31 restoranı var. 2010’da World Central Kitchen adlı bir oluşum başlatıyor. Deprem, sel, kasırga gibi doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerine taze ve sıcak yemek sağlayabilmek için. 2017’de Maria kasırgası sırasında Puerto Rico’da 4 milyon yemek dağıtıyor. Şimdiye kadar tam 13 ülkede, 45 bin gönüllüyle birlikte 15 milyon yemek sağlıyor ihtiyaç sahiplerine. Hatta bu nedenle 2019 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday bile gösteriliyor. Time dergisinin en etkili 100 kişi listesinde 2012 ve 2018’de yer alıyor. 2020’de ise Time dergisinin kapağında olmasının nedeni Kovid-19 pandemisi sırasında yine her yere koşmaya devam etmesi. Oakland’da demirleyen Grand Princess yolcu gemisinin karantinadaki yolcularına ve mürettebatına yemek pişiriyor. San Francisco Üniversitesi’nde bir mutfak kurmuş, harıl harıl çalışıyor. Bununla da yetinmiyor, restoranlar kapatılınca restoranlarını ihtiyaç sahiplerine hizmete açıyor.
54 yaşındaki 2 Michelin yıldızlı şefin hedefi, duvarları indirip yemek masalarını daha da uzatmak. Ayrıca pandemi sürecinde yeme-içme sektöründe işsiz kalan ve kalabilecek olanların kayıplarını engellemek için de çalışıyor. “Ünlü şefleri, dernekleri, vakıfları, tedarikçileri ve sponsorları organize ettiğini, aralarında kimi ünlü şef mutfaklarını da bu amaç için kullanabildiğini görünce, aş evi kültürünün doğduğu topraklarda, tam da şu dönemde neleri başaramadığımız aklıma geliyor ve içim burkuluyor” demişti o zaman, sevdiğimiz şef Didem Şenol.
Harry ve Meghan da peşinde
Hatta daha sonra Meghan Markle ve Prens Harry de kâr amacı gütmeyen vakıfları Archewell Foundation ile José Andrés ve World Central Kitchen’a resmen destek olacaklarını açıkladı. Bu sayede dünyanın birçok yerinde yeni aşevleri açılacaktı. Harry ve Meghan’ın sözlerini tutup tutmadıklarını bilemeyiz. Ama tek bildiğimiz şef José Andrés yine yardıma ihtiyacı olanların yanında. Böyle örneklerin çoğalmasını diliyoruz.
Maraş depreminde 3.5 milyon öğün yemek çıkardı
2010’dan bu yana doğal afetin meydana geldiği birçok ülkede afetzedeler için bağış toplayan ve onlara yemek sağlayan şef Jose Andres, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki, 10 ilimizde yıkıcı etkiye sahip deprem sonrası ülkemize gelerek yardım çalışmalarına katıldı. Jose Andres, başta Antakya ve Adıyaman olmak üzere 4 bölgede mutfak kurdu. Afetzedelere yemek pişirirken yerel halkın damak tadına dikkat ettiklerini belirten şef Jose Andres ve ekibi günde 10 bin öğün yemek çıkardı. Ayrıca Jose Andres, çektiği videoları yayınlayarak depremzedeler için bağış kampanyası da başlattı. Bu çabalarına birçok takipçisi de kayıtsız kalmadı. Ünlü oyuncular Drew Barrymore ve Kate Winslet da Andres’ın videolarını yayınlayarak bağış çağrısında bulundu. Jose Andres, paylaştığı sosyal medya mesajlarından birinde “Gaziantep başlı başına bir gastronomi şehri. 24 saatte burada birlikte çabucak bir mutfak kurmayı başardık” dedi. Ünlü şefin kurduğu World Central Kitchen Türkiye ve Suriye’de tam 3,5 milyon öğün hazırladı.
José Andrés’ten Türk mutfağı kitabı geliyor
Tüm dünyanın iyiliklerinden söz ettiği usta şef, şimdi New York’ta ve Washington DC’de şubeleri bulunan “Zaytinya” adlı restoranıyla aynı adı taşıyan bir yemek kitabıyla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Şimdiden 45 dolara ön satışa çıkan, 19 Mart 2024’te yayımlanacak olan kitap, Türkiye, Yunanistan ve Lübnan mutfağından lezzetli Akdeniz yemeklerine yer veriyor. “Burası yemekleri, insanları ve özellikle tarihi nedeniyle âşık olduğum bir bölge” diyor José Andrés. Kitapta Adana kebaptan hünkârbeğendiye birçok sevdiğimiz yemeğin de tarifi var. Şef José Andrés için hareketli bir yıl oldu. Mart ayında yakında çıkacak olan “World Central Kitchen Cookbook: Feeding Humanity, Feeding Hope”un yayınlanacağını duyurdu. Yemek kitabı, ünlülerin tarifleri ve dünyanın dört bir yanındaki yardım çalışmalarının ön saflarında yer alan öykülerle dolu ve 12 Eylül’de satışa çıkacak. Arkadaşı Anthnony Bourdain’den ilham alarak başladığını söylediği yemek ve seyahat programı “José Andrés ve ailesi İspanya’da “ ise geçen Aralık ayında çıkış yaptı. José Andrés halen yemek kamyonlarından fast-casual ve Michelin yıldızlı restoranlara kadar 31 yemek mekânının sahibi ve işletmecisi.