Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

212 Photography Istanbul 5. yılında tüm şehre yayılıyor. Festivalin yeniliklerini ve programını, kurucusu Handan Yılmaz ve direktörü Banu Tunçağ’dan dinledim.

Hedef destinasyon festivali olmak

Eylülde şehre dönüşle birlikte etkinlikler de hızlanıyor. Ekim ayında gerçekleşecek 212 Photography Istanbul bu yıl 5. yılını kutluyor. Bu nedenle festivalin kurucusu Handan Yılmaz ve direktörü Banu Tunçağ ile bir araya geliyoruz, 212 Photography Istanbul’un yeniliklerini konuşmak üzere. 6 - 16 Ekim tarihlerinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleşecek olan 212 Photography Istanbul, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Kültür AŞ iş birliği ile şehre yayılıyor. Bu yıl en çok önemsedikleri nokta şehrin festivali olmak ve kamusal alanlarda festival takipçilerinin karşısına çıkmak. Akaretler Sıraevler ve Yapı Kredi bomontiada’nın ana mekan olduğu festivalde bu yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, St. Benoît Kilisesi, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Taksim Sanat, Institut Français, Yeldeğirmeni Sanat, ALAN Kadıköy de mekanlar arasında. Paralel mekanlar ise Evin Sanat Galerisi, Kalyon Kültür, ArtON, Koli Art Space ve Galeri Zilberman...   

Haberin Devamı

Hedef destinasyon festivali olmak

Yumuşak güç

15’e yakın mekanda 60’ın üzerinde sanatçının 500’ün üzerinde eserini sanatseverlerle buluşturacak olan festivalde, fotoğrafın yanı sıra geçen sene olduğu gibi yeni medya, video sanatı, heykel ve daha pek çok farklı alan görülebilecek. Beşinci yılda en büyük hedef bir destinasyon festivali haline gelmek. Nasıl gastronomide destinasyon haline gelmek önemliyse kültür-sanatta da destinasyon haline gelebilmek çok önemli. Özellikle ülkelerin turizmlerini daha da güçlendirebilmeleri için böyle uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaları ve yumuşak gücü artırmaları gerekli. Peki ama bu yılki festivalin programında neler var? Erik Kessels, Kata Geibl, Christto & Andrew, Felix R. Cid, Tina Signesdottir Hult, Aimee Hoving, Lorenzo Vitturi Joseph-Philippe Bevillard gibi usta isimler katılacak. Kamusal alana yayılan sergilerden biri Fred Mortagne, Can Görkem ve Lanna Apisukh’un sokak kültürünün önemli bir parçası olan “kaykay” temalı fotoğrafları ve Mine Kasapoğlu ve kaykaycı Adem Ustaoğlu ile atölye çalışması. Sanatçı, mimar ve emekli kaykaycı Sinan Logie tarafından bu sergiye özel hazırlanan platform üzerinde hem kaykaycılar zaman geçirebilecek hem de sergide bulunan eserler görülebilecek.  

Haberin Devamı

Magnum Photos 75. yılına özel sergisiyle ziyaretçilerle buluşacak. Chien-Chi Chang, Stuart Franklin, Larry Towell, Olivia Arthur, Steve McCurry, Eve Arnold, René Burri, Hiroji Kubota, Cristina García Rodero, Marc Riboud, Werner Bischof, Dennis Stock, David Seymour, Paolo Pellegrin ve Peter van Agtmael’in yer alacağı sergide toplam 15 eser görülebilecek. Yerden metrelerce yükselerek insanın ve doğanın iç içe geçmiş halini daha önce görülmemiş biçimde görüntülendiği “Kayıp Manzaralar” (Lost Landscapes) sergisinde, iklim krizi ve çevre sorunları, drone fotoğrafları üzerinden farklı bir yaklaşım ile ele alınacak.  

Haberin Devamı

“Floral Düşler” (Floral Dreams) sergisindeyse fotoğraf, video ve heykel disiplinlerinden sanatçılar, doğa ve çiçek teması etrafında bir araya gelecek. Doğa temasını güçlü şekilde ele alan İngiliz moda fotoğrafçısı Emma Summerton, Times Meydanı’nın ekranlarını donattığı botanik kareleriyle teknoloji ve doğayı incelikli bir gözle buluşturan ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan sergi için ödünç alınan Jennifer Steinkamp ile canlı çiçek heykelleriyle adından söz ettiren Yunus Karma da sergide görülebilecek.  

 Müzik, sergi, söyleşi 

“Kayıttayız” (On Record) sergisinde, Murat Abbas, Kanat Atkaya, Burak Sülünbaz’ın plak koleksiyonlarından yola çıkarak müziğin görsel tarihinden kareleri ve hikayeleri ile keşfe çıkılacak. Bu yıl festivalde Mixer’in seçkisinden oluşan bir sergi de yer alacak. Mimarlık alanında Nevzat Sayın ve Ahmet Ertuğ; Office Istanbul Architects’in kurucu ortağı Mimar Kemal Serkan Demir ve Prof. Dr. Tülin Görgülü’nün söyleşileri izlenebilecek. MUBI ile iş birliği ile gerçekleşecek çevrimiçi film gösterimleri festival takipçileri ile buluşacak. Ayrıca Institut Français iş birliğiyle seçilen filmler, festival özelinde gösterimde olacak. 

Hedef destinasyon festivali olmak

Hayvan dostu sergi

“Dostlarımız, Hayvanlar” (Our Dearest Friends, Animals) sergisinde, 20’ye yakın sanatçının perspektifine yer veriliyor.
Sergide William Wegman, Walter Chandoha, Martin Parr, Hellen van Meene, Tim Flach, Martin Usborne, Ralph Hargarten gibi usta isimler var.

Son başvuru tarihi 16 Eylül

Alanında dikkat çeken isimlerin jürisinde yer aldığı bir de Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması düzenleniyor. Yarışma, her yaştan amatör ve profesyonel fotoğrafçının katılımına açık. Yarışmanın kazananı 5 bin euro ile ödüllendiriliyor.