Gate 27, Melisa Tapan’ın kurduğu uluslararası konuk sanatçı ve kültür sanat etkinlikleri platformu.
Aslında her şey New York’ta başlamış, Melisa Tapan Columbia Üniversitesi’nde Ekonomik ve Siyasal Kalkınma yüksek lisansını yaparken sık sık sanat galerilerini, müzeleri gezmiş, kendi gibi genç sanatçılarla tanışmış, en çok da New York’taki kendini geliştirmeye odaklı ekosistemden etkilenmiş.
Annesi Sevil Sabancı gibi iyi bir koleksiyoner olmayı daha ileri taşımak istemiş.
Kendi tanımıyla meraklı bir karakteri olduğu için sanat eseri toplamanın dışında sanat üretim sürecinin de içinde olmak istediğine karar vermiş.
İşte bu aşamada master’ini tamamlayıp İstanbul’a döndüğünde İstanbul’da Gate 27’yi kurmuş.
Kasım 2019’dan beri sanatçıları ve küratörleri ağırlıyor.
Üstelik Pritzker 2023 Mimarlık Ödüllü David Chipperfield imzalı bir alanda.
Gate 27’nin hedefi yaratıcı düşünceyi ve üretimi teşvik etmek, disiplinler arası etkileşim ve paylaşıma zemin yaratmak, yeni iş birliklerine olanak yaratmak, sanat alanındaki farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini kolaylaştırmak, uluslararası iş birliklerine olanak sağlamak, yerel ve uluslararası sanatçı ve kültür üreticileri arasındaki iletişimi geliştirmek.
Melisa Tapan, sanatçılara nasıl destek olabileceğinin çok farkında, sadece konuk sanatçı ağırlama programı yapmak değil, genç sanatçılara uluslararası bir ağ kurmak istiyor.
Elbette, Sabancı Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Müzesi’nden gelen kültürel mirasın da bunda etkisi çok.
Ama daha da değerli olan, genç bir koleksiyonerin her sanatçının ihtiyacına göre özel olarak program oluşturması.
Gate 27, en son doğa ve insan birlikteliğine yeni bir bakış getiren Esin Aykanat Avcı’yı ağırladı.
Şimdi ise Gate 27, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) iş birliğinde yeni bir konuşma serisi düzenliyor.
Toplumsal cinsiyet, feminizm ve göç alanlarında çalışmalarını sürdüren konuk sanatçılar, Maja Bekan, Nour Shantout ve Dominique Hurth.
Gate 27 Danışma Kurulu üyesi ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahu Antmen moderatörlüğünde Maja Bekan ile başlayacak Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler isimli etkinlik serisinin ilk oturumu, 8 Haziran Perşembe günü saat 18.30’da gerçekleşecek.
5 Haziran-16 Temmuz tarihlerinde Gate 27’de konuk olacak Maja Bekan, Türkiye’deki güçlü kadın figürleri üzerine araştırma ve röportajlar gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Bir yandan da uzun süredir “kolektif yakınlık” teması etrafında şekillendirdiği pratiğinin bir uzantısı olarak, birlikteliğin çeşitli halleriyle kolektif yakınlığın toplumsal ve politik dönüşüm üzerindeki rolü üzerine çalışmayı hedefliyor.
Bu alanlardaki bulgularını, performans sanatını bir araç olarak kullandığı çeşitli atölyeler düzenleyerek izleyiciyle paylaşmayı ve bu sürecin çıktıları aracılığıyla yeni bilgi üretimine alan açmayı planlıyor.