Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanat fuarları takvimi bu yıl Londra Frieze’le değil, Frieze’in ilk Asya açılımıyla başlıyor.

Frieze’in ilk  Asya açılımı

Kore sanatını uluslararası arenaya taşımak için de önemli bir adım olan Frieze Seul 2-5 Eylül’de gerçekleşecek.

Fuarın direktörü Gallery Hyundai’nin başındaki Patrick Lee.

Frieze Seul, son yıllarda Güney Kore başkentinin, güçlü koleksiyoncu ailelere, birinci sınıf müzelere ve gelişen bir uluslararası galeri sahnesine ev sahipliği yapan küresel bir sanat merkezine dönüşmesinin de sonucu aslında.

Hatırlayacaksınız, Londra’da 1991’de bir kültür-sanat dergisi olarak başladı Frieze, daha sonra ise her yıl farklı zamanlarda Londra, New York ve Los Angeles’ta düzenlenen çok önemli bir fuar haline geldi.

Haberin Devamı

Sanat koleksiyonerleri için eserleri Frieze’den almak da bir artı değer oldu.

Koleksiyonerlerin bir sanat eserini neden özellikle Frieze’den almayı tercih ettiklerini, Frieze’in bir ölçü ya da sanatla tanışma aracı olup olmadığını daha önce kurucusu Matthew Slotover ile konuşmuştum.

Matthew Slotover, bunu aslında Frieze’in değil, takipçilerinin belirlediğini anlatmıştı.

Geçen yıl tam 14 ay sonra ilk global fiziksel sanat fuarı Frieze New York gerçekleşmişti.

Daha önceki çevrimiçi edisyonu gibi geçen yıl da Frieze Viewing Room, 160 galerinin katılımıyla yapıldı.

Frieze’in ilk  Asya açılımı

Üstelik artırılmış gerçeklik teknolojisiyle sanat eserlerini koleksiyonerlerin kendi evlerinin ölçülerinde görmesi de mümkün oluyor ama yine de fiziksel fuarların yerini tutamıyor tabii.

Geçen yıl fuar Hudson Yards’daki The Shed adlı kongre merkezine taşındı ve 2019’da 200 galerinin katıldığı fuara geçen yıl 64 galeri, bu yıl ise 65 galeri katıldı.

Yine de Buenos Aires, Sao Paulo ve Londra’dan galeriler de vardı katılımcılar arasında.

Bu yıl her alanda olduğu gibi çok kültürlülük fuara damga vurdu.

Fuar her zamankinden daha da uluslararası olmaya özen gösterdi.

Şimdi bakalım Seul’de durum nasıl olacak…

Frieze’in ilk  Asya açılımı

Seul’de neler görülmeli?

Songeun Art Space: Seul’ün en iyi çağdaş sanat kurumları sadece koleksiyonlarıyla değil, mimarileriyle de öne çıkıyor. İşte bunlardan biri geçen yıl popüler Cheongdam-dong semtinde açılan ve yükselişte olan Koreli sanatçıların eserlerinin sergilendiği alan. İsviçreli mimarlık ofisi Herzog & de Meuron’ın Kore’deki ilk projesi.

Haberin Devamı

Dongdaemun Design Plaza: Zaha Hadid tarafından tasarlanan fütüristik bir kültür merkezi. Dev bir uzay gemisini andıran yapı, sergi alanlarından tasarım müzesine, sanat ve moda gösterilerine, müzik performanslarına ve daha fazlasına ev sahipliği yapıyor. Hangang nehrinin karşısında, Dongdaemun ticari bölgesinde.

Leeum Sanat Müzesi: Samsung Vakfı’nın, etkileyici tarihi Kore koleksiyonunun yanı sıra uluslararası modern ve çağdaş sanat eserleri koleksiyonlarını sergilemek için üç benzersiz bina tasarlamak üzere yıldız mimarlar Mario Botta, Rem Koolhaas ve Jean Nouvel ile çalıştı. Müze, şehrin kuzeyinde, kozmopolit Hannam-dong semtinde. Kore Ulusal Müzesi: Ülkenin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor, müzede 12 binden fazla sanat eseri sergileniyor.