Devlet ve iş dünyası liderleri, sivil toplum temsilcileri “Yenilik Gereksinimi” temasıyla Doha Forum’da buluştu ve küresel sorunlara acil çözüm çağrısı yaptı.
Hafta sonu iki gün boyunca Doha Forum’daydım.
Doha Forum, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Âl Sânî’nin himayesinde düzenlenen ve sadece davetlilerin katılabildiği bir düşünce platformu.
2000’de kurulan, bu yıl 22’ncisi düzenlenen Doha Forum’da Chatham House’dan Dünya Ekonomik Forumu’na birçok düşünce kuruluşunun yöneticileri de farklı oturumlar düzenliyor.
Amaç, politika ve kanun yapıcıları, devlet ve iş dünyası liderlerini, sivil toplum temsilcilerini ve diğer paydaşları bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmak ve küresel sorunlara acil çözüm çağrısı yapmak.
Bu yıl 5 binden fazla katılımcı ve 162 ülkenin temsil edildiği Doha Forum’a geçen yıl olduğundan daha yoğun bir katılım vardı.
Sınırlı kapasite nedeniyle Açılış Töreni’ne tüm izleyiciler alınamadı.
Elbette yüksek güvenlik önlemlerinin nedenlerinden biri açılış konuşmacıları arasında ABD First Leydi’si Dr. Jill Biden’ın olmasından kaynaklanıyordu.
“Hastalık, açlık ve sefalet sınır tanımaz. Herkesin onurlu bir yaşam hakkı vardır. Daha parlak bir dünya için güçlü ortaklıklar inşa etmeliyiz” diye konuştu Dr. Jill Biden.
Doha Forum’un konuşmacıları arasında ABD’nin dışında sadece bir devlet lideri eşi daha dikkat çekiyordu: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan.
Emine Erdoğan ‘Filistin için Tek Yürek’ başlıklı bir konuşma yaptı.
Bu yıl Türkiye’den iki Bakan Doha Forum’da konuştu: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.
Hakan Fidan, Doha Forum’da düzenlenen basın toplantısında Suriye konusunda Türkiye’nin duruşunu da anlattı.
Geçen yıl Doha Forum’a Türkiye’den bakanlık düzeyinde konuşmacı katılımı olmamıştı.
Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna’daki savaşın yeni aşamasında küresel riskler hakkında konuştu.
‘Diplomasi, diyalog ve çeşitlilik’ üzerinde yoğunlaşan Doha Forum’un Jeopolitik, Gelişen Teknolojiler, Güvenlik, Ekonomik Kalkınma ve Kültürel Diplomasi başlıkları arasında elbette sıcak gündem nedeniyle bu yıl öne çıkan konu Suriye oldu.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, “Yenilik Gereksinimi” temasıyla düzenlenen forumun, dünya çapındaki krizlere yeni çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Al Sani, “Geleneksel yaklaşımlar, sorunları çözmek bir yana, mevcut zorlukları daha da derinleştirmiştir. Barış, istikrar ve kalkınma için temel değerlere dönerek yenilikçi çözümler üretmeliyiz” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Philemon Yang Doha Forum’un kapanış oturumunda farklılıklara rağmen birlikteliğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Yang, uluslararası iş birliğinin, barışı teşvik etmek, insan haklarını korumak ve adil sosyal ilerlemeyi sağlamak için tek yol olduğunu belirtti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, kapanış oturumunda engelleri köprüye çevirmek için çabaladıklarını belirterek “Bu forum, bize gerçek ilerlemenin fikirleri eyleme dönüştürmekten geçtiğini hatırlattı” dedi.
İşte şimdi hep birlikte göreceğiz, hangi fikirlerin nasıl eylemlere dönüştürüleceğini…