Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum’dan en taze haberlerle devam ediyoruz. Son bir hafta içinde en çok neleri konuştuk, yetenekli hangi isimlerle bir araya geldik? İşte hızlandırılmış bir haftanın özeti

Bodrum serzenişleri 2: Bodrum’da çok parası olan da parası olmayan da sürekli para konuşuyor. Para konuşmanın ayıp sayıldığı günler çoktan geride kaldı. En zenginler listesinin tepesindeki isimler de dünyanın her yerine seyahat edebilen, çok gezen, çok harcayanlar da ısrarla Bodrum’un pahalılığından bahsediyor. Artık Bodrum’da gezenler bir içki hatta su nerede, ne kadar ezbere biliyor. Tüm menü ve fiyatlara hâkimler, o mekânlara gitseler de gitmeseler de! Çünkü pazardan, markete nereye giderseniz gidin bu rakamlar konuşuluyor. Taksi şoförleri de boşuna “İşler yüzde 50 düştü geçen yaza göre” demiyor! Bodrum’da çok gezenler çok harcayanlar ısrarla “Bir daha gelmeyeceğim,” diyor. Elbette, yılların alışkanlığı böyle bir anda bitmeyebilir ama bakınız Mikonos…

Haberin Devamı

Bodrum’da yaşananların çok benzeri daha önce Mikonos’ta da yaşandı. Aşırı pahalılık başlayınca, lüks mekânlar salaş mekânların yerini alınca önce yerli halk Ada’dan uzaklaştı, sonra da gelen turist kitlesi. Şimdi bu yıl Mikonoslu işletmeciler fiyatlarda iyileştirme yapıldığını savunuyor. Mikonos’u terk eden lokaller henüz geri dönmüş değil ama eli kulağında. Bodrum için de bir iyileşme ya da normalleşme süreci gerekiyor. İşletmeciler maliyetlerin yükselmesinin arkasına sığınıyor. Ama tabii maliyetlerin yükselmesi de yapılan dev harcamalara bağlı. Bugün dünyanın önde gelen birçok tatil yerinde Bodrum’daki gibi bir lüks, sonsuz inşaat, ormanları yok edip sonra şahane peyzajlarla yeniden yeşillendirme vs gibi maliyeti yükseltecek şeyler yok. Basit tahta bir masa ve sandalyede en özensiz tabak çatallarla taze ve lokal malzemelerle nefis bir yemek yiyebiliyorsunuz. Bu, tasarımına ve inşaatına sonsuz harcama yapılmış ama sonrasında vasat yemeklerle fahiş fiyatlar ödemekten çok daha mutlu ediyor.

Yine de bu yaz bütün yollar Bodrum’a çıkıyor. Her türlü şikâyete ve tüm pahalılığına rağmen yaz boyunca çok sevdiğimiz büyük yeteneklerden yeni girişimcilere ilginç ve çok şey öğrendiğimiz isimlerle Bodrum’da bir araya gelme şansı oluyor.

Haberin Devamı

Bütün yollar Bodrum’a çıkıyor

Saffet Kaya Bekiroğlu’nun Türkiye’deki ilk projesi

Zaha Hadid, Greg Lynn ve Frank Gehry gibi çok değerli mimarların büyük projelerine imza atan ve daha sonra kendi ofisini kuran çok değerli mimar Saffet Kaya Bekiroğlu’nun Türkiye’deki ilk projesi Gümüşlük’te. U House’u birlikte geziyoruz ve hem görsel olarak hem de getirdiği mimari çözümlerden büyüleniyorum. Evden hiç çıkmak istenmeyecek bir alan yaratmış Saffet Kaya. Kıbrıs Uluslararası Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Merkezi’yle dünyada birçok önemli ödül almasına rağmen başarıları Türkiye’de yeterince bilinmiyor. Saffet Kaya ile gelişmeleri daha ayrıntılı konuşacağız.

Güvenç Özel’in ödüllü Holoflux’ı

Güvenç Özel, UCLA’nın mimari ve yapay zekâ laboratuvarının kurucusu, halen UCLA’de profesör. Kaliforniya’nın önemli müzik festivali Coachella için yaptığı Holoflux enstalasyonu ile Red Dot Design Award’ü de kazandı. Ama bu da başlı başına ayrı bir yazı konusu.

Haberin Devamı

Arik Levy sergi kutlaması

Mastercard’ın Paha Biçilemez projesi kapsamında, Mastercard Doğu Avrupa Başkanı Yasemin Bedir ev sahipliğinde, Pilevneli Gallery ile birlikte Ritmo Zeytino’da Arik Levy için yaptıkları sergi ön izleme yemeğinde bir araya geliyoruz. Masada Ali Elmacı, Serkan Sarıer gibi çok yetenekli başka sanatçılar da var. Arik Levy ile disleksianın yaratıcılığa ve sanata katkısını konuşuyoruz. Beynin farklı çalışmasının, çalışmak zorunda kalmasının aslında yaratıcılığa ne kadar faydalı olduğuna geliyor konu. İşaret parmağını kaybettiğinde beynini nasıl yeniden programlaması gerektiğini ve sırf bunun bile yaratım sürecine nasıl bir etkisi olduğunu anlatıyor heyecanla.

Diyarbakır’da kendi adını taşıyan galerisiyle dikkat çeken Rıdvan Kuday’dan yeni projelerini dinliyor, Ali Elmacı ile yapacakları sergiyi konuşuyoruz. Berlin’de yaşayan çok yetenekli sanatçı Serkan Sarıer ile Pilevneli Yalıkavak’ta 8 Eylül’e kadar devam edecek karma sergiyi birlikte gezme şansım oluyor. Serkan Sarıer, kendi işlerinin yanı sıra her sanatçının eseri ve kendisi hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Bir çağdaş sanatçıdan beklenmeyecek tevazu ile. Bu arada İstanbul ve Berlin planlarını konuşuyor, 11-15 Eylül’de gerçekleşecek Berlin Art Week hakkında bilgi alıyorum.

Bütün yollar Bodrum’a çıkıyor

Saffet Kaya Bekiroglu’nun U House projesi

Haftanın mekânları

Scorpios’un farkı

Diğer plaj ve yeme-içme mekânları arasında tasarımıyla olduğu kadar spritürel içeriğiyle de öne çıkıyor. Üstelik bu etkinliklere internet sitesinden kayıt olup ücretsiz faydalanmak mümkün. Bodrum’da havanın, suyun, denizin bile anormal rakamlara olduğu düşünülünce, bu gerçekten çok büyük hizmet.

Wolfgang Puck’ın Bodrum çıkarması

Oscarların şefi olarak bilinen, İstanbul’daki Spago’dan sonra Bodrum’da da Maxx Royal’de Spago’yu açan Los Angeles’ta yaşayan Avusturyalı şef Wolfgang Puck’ın Türkiye sevgisini biliyoruz. Bir yandan Bodrum’da ailesiyle tatil yapıyor, bir yandan da şef Turan Yel yönetimindeki Spago mutfağını da yakından takip ediyor.

Kavanoz Yalıkavak’ta günbatımı

Hâlâ en güzel günbatımı manzaralarından biri Kavanoz’da. Kokteylleriyle de kendi hâlindeki cool duruşuyla da Bodrum’daki güçlü rakiplerini geride bırakıyor.

Öne çıkan iş birlikleri

Anim x Lucca Beach

Mina Dilber’in dört yıl önce kurduğu Anim, kısa sürede çok yol kat etti. Aldığı uluslararası yatırımlar da bunu kanıtlıyor. Lucca Beach için yaptığı koleksiyon da bir ev tekstili markasının bir yaşam tarzı markasına dönüşümünü gösteriyor. Takip etmekte fayda var.

Begüm Khan x Caviar Kaspia kapsül koleksiyonu

Begüm Khan uluslararası markalarla yaptığı iş birlikleriyle dikkatleri çekiyor. Aquazzura’dan Guerlain’e birçok markayla iş birliği yaptı. Şimdi de Caviar Kaspia için hazırladığı koleksiyonla gündemde.

7 Mehmet x Bobo by The Stay

Memet Özer sayesinde Bodrum’da Antalya’nın meşhur lokantası 7 Mehmet’in yemeklerini de tatma şansım oluyor. Evet, tüm yemekler çok lezzetli ama bu sıcaklarda favorim içinde her şeyin olduğu ve resim gibi sunumuyla da çok beğendiğim avokadolu rende salata oluyor. 7 Mehmet Bodrum’da sadece iki günlük bir pop-up yapıyor.