Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2020’den 2021’e umutla girmiştik; her şeyin daha iyi olacağına, pandeminin sona ereceğine inanmak istemiştik. Öyle olmadı. Şimdi 2022’ye yine
umutla giriyoruz, 2021’de sosyal hayatta olanları hatırlayarak…

Delta mı Omicron mu? Aralık 2021’de Mart 2020’ye geri döndük, her şey sil baştan başladı. Omicron’un yüksek bulaşıcılığıyla pandeminin en başındaki en çaresiz günleri yeniden yaşamaya başladık. Her ne kadar Omicron’un daha kolay geçirilebileceği söylense de aslında anlaşıldı ki henüz yeterli bilgi yok.

Haberin Devamı

Aşı meselesi: Bu yıl hangi aşı daha etkili tartışmaları yaptık. Aşı sertifikaları her seyahatte, etkinlikte en önemli aksesuar oldu. Birçok kültür-sanat kurumunun yöneticisi “Sanat için aşı” dedi.

Yılın insanı: Özlem Türeci ve Uğur Şahin, ‘Aşı devrimi’ spotuyla Time’a kapak da oldu, uluslararası önemli ödülleri de aldı. Türeci-Şahin çifti olağanüstü başarılarıyla Financial Times tarafından da ‘Yılın İnsanları’ seçildi.

AKM yeniden: Cumhuriyet Bayramı’mızın 98. yıldönümünde Atatürk Kültür Merkezi’ne yeniden kavuştuk. Murat Tabanlıoğlu imzalı yeni AKM çok beğenildi. AKM ile birlikte Beyoğlu Kültür Yolu da tanıtıldı.

NFT çılgınlığı: Pandeminin etkisiyle NFT’lere ilgi arttı. Sanat da artık bir para birimi haline geldi. Bu konuda 2021’de Beeple, PAK ve Refik Anadol en çok konuştuğumuz isimler oldu.

İklim krizi: İyi niyetli girişimler yapılmasına rağmen önümüzde uzun bir yol var. Kıvılcım Kocabıyık’ın kurduğu Yuvam Dünya ve Nil Karaibrahimgil’in Borusan Filarmoni Orkestrası ile birlikte seslendirdiği “Uyan Anne, Uyan Baba” farkındalık yaratmak için önemli adımlardı.

Yeni mekânlar: İstanbul’da açılışı en çok ses getiren yeni mekânlar: Ritz Carlton’daki Nobu, Mandarin Oriental Bosphorus’taki Novikov, Bebeköy’e taşınan Amanda Bravo, Karaköy Lokantası’nın yeni yeri ve Feriye’deki Sea Salt oldu.

Galataport açıldı: Tamamlanması en heyecanla beklenen projelerden biriydi. Restoranları ve mağazalarıyla olduğu kadar liman işletmesinin teknik altyapısı da çok konuşuldu.

Bu yıl nasıl geçti

Nusret Londra’yı fethetti: Nusret, 40 milyon takipçisiyle dünya çapında bir fenomen. Londra’da Nusr-et Steakhouse’u açar açmaz İngiliz gazetelerinin manşetlerine çıktı. 

Haberin Devamı

Michelin yıldızı alan ilk Türk restoranı: Şimdiye kadar Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan Türklerin hikâyelerini dinledik, hatta Michelin kazanan Türk şefler de oldu, ama kendi Türk restoranıyla Michelin yıldızı alan bir Türk şef yoktu. İlk kez İrlanda’da Dede adlı restoranıyla şef Ahmet Dede, bir Michelin yıldızı kazandı. Şimdi devamını bekliyoruz.

Soho House halka açıldı: İlk defa bir üyelik kulübü borsada halka açıldı, İstanbul’da da olan Soho House 26. yılında, 15 Temmuz 2021’de New York Menkul Kıymetler Borsası’nda halka arz edildi.

Bodrum’da mekân bolluğu: Time dergisinin yayınladığı “Dünyanın En Muhteşem 100 Yeri” başlıklı listede 2021 yılında mutlaka görülmesi gereken 100 yer arasında Bodrum da vardı. Bu yaz Bodrum bu kadar çok yeni mekânı kaldırır mı diye konuştuk en çok. Lucca, Papermoon, Sunset gibi yerli markaların yanı sıra Hakkasan, Novikov, Sakhalin gibi yabancı markalar da Bodrum’a birer çıkarma yaptı. Bu yaz geçen yazdan bile daha iyi geçti Bodrum’daki işletmeciler için. Üstelik aşırı sıcaklara ve orman yangınlarına rağmen.

Haberin Devamı

Popüler kültürün acı kayıpları: Global popüler kültürün en üzücü kayıpları Lanvin’den ayrılıp kendi markası AZ Factory’yi kuran Alber Elbaz ve Louis Vuitton Erkek Koleksiyonu’nun kreatif direktörü, Off-White’ın kurucusu Virgil Abloh’du. 2021’in sonunda ise Paris’teki Centre Pompidou ile tanınan efsane mimar Richard Rogers hayata veda etti.

Çevrimiçi yerine fiziksel fuarlar: Art Basel Miami’den Frieze Londra’ya tüm fuarlara ilgi büyüktü. Frieze, 2021’de 30. yılını da kutladı. Contemporary Istanbul’un ise bu kez Tersane İstanbul’da gerçekleşti.

SAHA Derneği ve SPOT 10 yaşında: Füsun Eczacıbaşı’nın kurduğu SAHA derneği ve Tansa Mermerci Ekşioğlu’nun kurduğu SPOT Projects 10. yıllarını kutladı. İki platformun ortak amacı sanatçılara üretim sürecinde destek olmak.

Formula 1 hafta sonu: Formula 1’in İstanbul’a geri dönmesi sevindirdi. Üstelik Contemporary Istanbul’la aynı hafta sonuna denk gelmesiyle İstanbul’a birçok yabancı  turist de geldi.

Gece yarısı müzik kesintisi: Saatler gece 12.00’yi gösterdiğinde birçok mekân külkedisine dönüştü, müziği hemen kesti. Elbette yasaklara uymayan istisnalar da vardı.

Olimpiyatlarda sevinç: 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Millî Kadın Voleybol Takımı’mızı heyecanla izledik, başarılarıyla gurur duyduk.

Apple Bağdat Caddesi mağazası açıldı: Apple CEO’su Tim Cook’tan Elon Musk’a birçok isim bu duyuruyu paylaştı.

Çağdaş sanatın acı kaybı: Çok değerli bir sanatçıyı Selma Gürbüz’ü kaybettik.

Nasıl daha iyi bir dünya tasarlarız?: Londra Tasarım Bienali’nde tasarımlar yerine Somerset House’un ortasına kurulmuş bir orman bütün dikkatleri üzerine topluyordu. Es Devlin, bir orman yaratarak iklim krizine ve doğayı koruma gerekliğine dikkati çekiyordu. Venedik Mimarlık Bienali, “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?”ı sorgularken Londra Tasarım Bienali de “Nasıl daha iyi bir dünya tasarlarız” diye soruyordu. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu “Architecture as Measure/Ölçü Olarak Mimarlık” projesine ev sahipliği yaptı.

Dünyanın en iyi restoranının vegan açılımı: 3 Michelin Yıldızlı şef Daniel Humm, dünyanın bir numaralı restoranı seçilen Eleven Madison Park’ın menüsünü pandeminin de etkisiyle tamamen vegan yapacağını duyurdu.

Prens Philip’e 30 kişilik cenaze: “The Crown” dizisinin de etkisiyle artık İngiliz Kraliyet Ailesi hakkında daha çok şey biliyoruz ya da en azından bildiğimizi sanıyoruz. 69 yıldır tahtta olan Kraliçe Elizabeth, 73 yıllık eşi Prens Philip’e Kovid-19 şartlarına uygun bir cenaze töreniyle veda etmek zorunda kaldı. Görüyoruz 69 yıldır tahtta olsanız da, herkes için durum ve şartlar aynı.

Sotheby’s’de Muhteşem Süleyman ve Hürrem: Sotheby’s Londra’da, İslam Dünyası ve Hint Eserleri müzayedelerinde, Fatih Sultan Mehmet’ten sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Hürrem Sultan’ın şimdiye kadar hiç görülmemiş portreleri satıldı.

Clubhouse furyası çabuk bitti: Konuşma odaklı platform çok kısa sürede popüler oldu ve çok kısa sürede de gözden düştü.