Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altyapı yetersizliği ve her yaz daha da fahiş hale gelen fiyatlarını sürekli konuşsak da Bodrum her yıl daha da değerli bir marka haline geliyor. Global markalar da yerli markalar da uluslararası isimler de bu yaz Bodrum’a akın etti. İşte sezonun kapanış haftasında bu yazın mini bir özeti

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En büyük sürpriz: Bobo by The Stay

Bu yazın en şaşırtıcı mekânıydı. Birçok uluslararası markanın Bodrum’da açılmasının heyecanla beklendiği bir yazda yerli bir markanın son 3 ayda karar verip sezona yetiştirdiği bir mekânın bu kadar başarılı olmasını kimse beklemiyordu. Muzaffer Yıldırım, Bebek Otel by the Stay’in başarısını da arkasına alarak plajıyla da Dragon’dan Paraliaki’ye restoranları ve DJ Salça’nın müzikleriyle eski Nupera günlerini de hatırlatan çok konuşulan bir yer yarattı. Sankai by Nagaya’dan 7 Mehmet’e pop-upları da sevildi. Böylece The Stay Grubu, Alaçatı’dan sonra Bodrum’u da kısa sürede fethetti.

Haberin Devamı

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En iyi fine dining restoran: Ayla

Forbes yazarı Ann Abel, “Aret Sahakyan’ın Türk gastronomisine aşk mektubu” diye özetledi Ayla’yı. “Bodrum, Ayla Emiroğlu için özgürlük demekti. Ayla da artık Aret Sahakyan için özgürlük anlamına geliyor.” dedi. Ayla, Sahir Erozan’ın annesi, Maça Kızı’nın kurucusu Ayla Emiroğlu’dan alıyor adını. Maça Kızı Ayla, çocukluğumun en stil sahibi, unutulmaz isimlerinin başında geliyor. Müthiş güçlü bir kadın figürü olarak yer etti hafızalarda. Sahir Erozan, Maça Kızı’nı annesinden devraldığında yemek kalitesini her zaman korudu, hatta bu yaz happy hour’u kaldırıp gastronomiye odaklanmayı tercih etti. Sahir Erozan’ın 34 yıldır birlikte çalıştığı, Maça Kızı’na Michelin yıldızı kazandıran şef Aret Sahakyan’a hediyesi Ayla aynı zamanda. Sadece yemekleriyle değil, konumu ve sunumuyla da öne çıkıyor. Michelin yıldızlı restoranlarla karşılaştırdığımızda, 2 Michelin yıldızını kesinlikle hak ediyor.

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En ses getiren global marka: Scorpıos

Mario Hertel ve Thomas Heyne’nin yarattıkları Scorpios’un açılışı sadece kendilerine değil, aynı zamanda diğer markalara da yaradı, çünkü Bodrum’un uluslararası varlığını daha da onaylamış oldu. Mykonos’tan sonra Tulum’da beklenirken, Bodrum’da açılması Scorpios müdavimlerinin de uluslararası medyanın da ilgisini çekti. Plajından çok, dev restoranı, cuma ve pazar partileri, sonsuz seçenekli ritüel alanıyla konuşuldu. Scorpios’a gelen yabancılar, Maça Kızı’ndan Lucca’ya uluslararası arenada tanınan lokal markaları da keşfetti.

Haberin Devamı

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En iyi günbatımı: Ritmo Zeytino

Yalıkavak’ta Ritmo Zeytino’nun zeytin ağaçları içinde, sanat galerisi Pilevneli’nin önünde yer alan restoranı da bir üst seviyedeki barı da günbatımı manzarasıyla büyüleyici. Ritmo Zeytino, Michelin yıldızlı Arkestra’nın yaratıcıları, müzik zevkiyle tanıdığımız Debora İpekel ve eşi, Michelin yıldızlı şef Cenk Debensason’un Bodrum’daki yeri. Her şef restoranında olduğu gibi şefin Bodrum’da olup olmadığı anında hissediliyor.

Bir klasik haline geldi: Lucca

Her şeye rağmen Lucca, yerini koruyor. Ekipten ayrılanlar olsa da rakipler çoğalsa da Cem Mirap, Lucca’nın standardını hep korumayı başarıyor ve doğrusu yemeğiyle iddialı birçok restoranın aksine Lucca’nın yemekleri her zaman daha iyi oluyor. Bu yıl Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış şef ikilisi Francesco Capuzzo Dolcetta ve Guglielmo Chiarapini’nin danışmanlığında bir menü de yaptılar, dünyanın en iyi 50 restoranı arasında 7’nci seçilen Quintonil’in 2 Michelin yıldızlı Meksikalı şefi Jorge Vallejo da bir pop up yaptı Lucca by the Sea’de. Lucca Beach’te ise uluslararası DJ’lerle büyük partiler ses getirdi.

Haberin Devamı

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En adından söz ettiren mimar: Mahmut Anlar

Bu yaz Bodrum’da beğendiğimiz nereye baksak Mahmut Anlar imzası vardı. Scorpios’tan Bobo by The Stay’e en popüler mekânlarda hep Mahmut Anlar karşımıza çıktı. Hiç şüphesiz bu yazın kazanan mimarı Mahmut Anlar oldu.

En çok sayıda global yeme-içme markası: Maxx Royal

Bir otelin içinde bu kadar çok yeme-içme markasını daha önce bir tek DMaris’te görmüştük. Şimdi Caviar Kaspia, Oro, The Maine, Spago, Scorpios ile Maxx Royal de uluslararası markaları ve Bodrum’a getirdiği uluslararası kalabalığı ile çıtayı yükseltti. Tabii yurt dışında yaptığı tanıtım ve Natalia Vodianovalı kampanyası da bunda etkili oldu.

Bodrum 2024 yazı nasıl geçti

En iyi happy hour: Momo

Çeşme Dalyan’dan sonra İstanbul ve Bodrum’da Momo’nun şubelerini açtı Burak Beşer. Momo Yalıkavak’ta hem happy hour partileriyle hem de şef Mert Şeran’ın mevsimsel, taze ve yerel ürünler kullandığı menüsüyle öne çıktı. Çiğ deniz ürünleri, glütensiz seçenekleri de olan makarna ve pizzalar ön plandaydı. Momo’dan çıkışta ise sık sık Kavanoz’a gidildi.

En popüler İtalyan restoranı: Brava by The Edıtıon

The Edition Bodrum’un Brava’sı bu yaz İtalyan restoranı oldu. Perulu şef Diego Munoz’dan sonra Michelin yıldızlı şef Stefano Ciotti var mutfakta. Brava’nın anne mutfağı diye özetledikleri yemekleri kadar Pinokyo temalı kokteyl menüsü de dikkatleri çekti.

Her zaman dolu: MIam

Bodrum’un yaz-kış açık sayılı mekânından biri Türkbükü’deki Miam. Ağaçlar altındaki bahçesinden deniz kenarına kadar taşan çok büyük bir kalabalığı var yazları. Ama yine de yemek standardını da yemek sonrası bol müzik ve danslı eğlencesini de bu yaz da korudu.