Çok sevilen bir isim, çok erken bir kayıp Arhan Kayar.
Cumartesi akşamı İstanbul Modern’de organizasyonunu üstlendiği Gala Modern’de gecenin en neşeli isimlerinden biriydi.
Yıllarca farklı sektörlerden, farklı yaş gruplarından kreatif sektörlere ilgi duyan birçok kişiyi bir araya getirdi.
Hem tasarladığı ulusal ve uluslararası etkinliklerle, hem evinde düzenlediği partilerle, hem de dDf çatısı altında yaptığı iş birlikleriyle…
dDf’nin (Dream Design Factory) kurucularından biri Arhan Kayar.
1993 yılında kurulan dDf, kısa sürede Türkiye’nin en önemli uluslararası iletişim tasarımı şirketi haline geldi.
Birçok yerel ve uluslararası etkinlik ve bağımsız sanat organizasyonu tasarladı.
Bir grup sanatçı ile İstanbul Sanat Tanıtım Vakfı’nı kurarken bir araya geliyorlar dDf’in ortağı Prof. Dr. Esra Ekmekçi ile.
Kasımpaşa’da bir un fabrikasında kuruyorlar İSTAV’ı, dDf de orada kuruluyor Arhan Kayar, Prof. Dr. Esra Ekmekçi ve Adsız Doğan Ekmekçi tarafından.
Arhan Kayar, Dream Design Factory (düş tasarım fabrikası) fikriyle geliyor.
Kentle ilgili bir şeyler yapmak özlemiyle başlayan bir süreç sonunda iletişim alanında farklı işler yapan, ses getiren bir oluşum hâline dönüşüyor.
“Arhan kreatif olarak işin başında. Adsız Doğan ise iceberg’in altı gibi. Şirketin ağırlıklı yükünü üstlenen kişi. Ben vitrinde ne kadar varmış gibi gözüksem de, işin önemli kısmını onlar götürüyor” diye anlatıyor Prof. Dr. Esra Ekmekçi yıllar önceki bir röportajımızda.
“dDf 1993 yılında kuruldu. Kuruluş yılında çıkardığımız ilk tanıtım kataloğumuzda amacımızı ‘Hayallerin gerçekleşebilir olduğunu kanıtlayacak profesyonel bir örgütlenme kurmak’ ve hedefimizi ‘2000’li yıllarda made in İstanbul ayrıcalığının dünyaya damgasını vurması’ demişiz! Ayrıca İstanbul merkezli bir hayal tasarım fabrikası kurup dünya standartlarında bir yapılanmayı gerçekleştirmeyi de hedeflerimiz arasında sıralamışız. 1993 yılında böyle bir hedefle yola çıkmışız, şimdi görünce gülümsüyorum” diye ekliyor.
1999 yılından beri Türkiye’nin turizm tanıtımı alanında hizmet üretiyorlar.
Arhan, 2020 yılında küratörlüğünü yaptığı ‘Made in Turkey: Curated by Arhan Kayar’da Türkiye’yi şöyle anlatmıştı: “Asya ile Avrupa arasında yer alan Türkiye’nin anakarasını kuzeybatısında Yunanistan ve Bulgaristan, batısında Ege Denizi ve kuzeyinde Karadeniz çevreliyor. Güneydoğusunda İran yer alırken, güneyini Suriye ve Akdeniz okşar. Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar neredeyse 36 medeniyet burada yaşamıştır. Türkiye’nin geçmişi ve bugünü, tasarım endüstrisine, kültürüne, yemeklerine ve yaşam dokusuna büyük ölçüde yansıyor; hepsi de bu zengin mirastan ve coğrafi konumdan besleniyor.”
Türkiye’nin bir turizm markası olarak dünyada ses getiren önemli ülkeler arasında yer almasında elbette rolleri büyük.
İstanbul Tasarım Haftası’ndan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne, Art Beat Istanbul’dan yurt dışındaki Expolarda yapılan Türkiye pavyonlarına kadar birçok projede imzaları var.
“dDf olarak yıllardır büyük iletişim kampanyaları, Türkiye’nin tanıtımını yapıyoruz. Hikâye yazmak DNA’mızda var. Mimar olmamız da anlattığımız hikayenin dinlenmesini kolaylaştırıyor.” demişti Arhan Kayar.
dDf’in yanı sıra sevgili eşi Evren Kayar’ın adını taşıyan markasının da en büyük destekçilerindendi.
Arhan Kayar, kültür-sanat-turizm alanlarında imza attığı projelerle de sevilen kişiliğiyle de her zaman hatırlanacak.
Arhan Kayar kimdir?
Türkiye yaratıcı endüstrisinin dünya çapında tanınan ve ödüllü üyeleri arasında yer alıyor.
dDf (Dream Design Factory) kurucu ortağı, İSTAV (İstanbul Sanat, Tanıtma ve Araştırma Vakfı) kurucusu, EO (Girişimciler Örgütü) Türkiye Şubesi başkanı, YEKON (Türkiye Yaratıcı Endüstriler Konseyi) başkan yardımcısı, WDO (Dünya Tasarım Organizasyonu) ve WDW (Dünya Tasarım Haftaları Organizasyonu) yönetim kurulu üyesi.
Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu.
Hem iç hem de dış mekâna yönelik birçok yerel ve uluslararası etkinlik ve bağımsız sanat organizasyonu tasarladı.
Katıldığı projeler dünya çapında İstanbul, Paris, Londra, Roma, Helsinki, Berlin, Hannover, Tokyo, New York, Los Angeles, Düsseldorf, Moskova, Bakü, Amsterdam, Milano, Pekin gibi şehirlerde büyük ilgi gördü.