Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yarın Cumhuriyet Bayramımızın 98’inci yıl dönümünde Atatürk Kültür Merkezi yeniden açılıyor.

Çocukluğunda her cumartesi gününü AKM’de bir bale, tiyatro izleyerek ya da sergi gezerek geçirmiş biri olarak AKM’nin hayatımda yeri ayrı.

Üstelik AKM’nin İstanbul’un en önemli buluşma noktası olduğu, genç jenerasyonun kaçırdığı yılları da unutmak mümkün değil.

AKM’nin yeni halini nisan ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve mimar Murat Tabanlıoğlu ile birlikte gezmiştim.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy önce Beyoğlu Kültür Yolu projesini anlatıp “Beyoğlu Kültür Yolu yeni bir platform haline geliyor” demişti.

Haberin Devamı

AKM, Beyoğlu Talimhane Sahnesi, Taksim Camii, Madame Tussauds, Beyoğlu Refika Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Atlas Sinema Müzesi, Garibaldi Sahnesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nin yer aldığı Mısır Apartmanı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Galata Mevlehihanesi, Galata Kulesi ve Galataport’un yer aldığı Beyoğlu Kültür Yolu projesi İstanbul’u yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Beyoğlu Kültür Yolu’ndaki etkinliklere tanıtım desteğini de verecek, ayrıca özel sektör de işin içine katılacak.

AKM ile ilgili bir sevindirici gelişme de bu dev kültür ve sanat merkezine, İstanbul’un yeni opera binasına özel sektörden profesyonel yöneticilerin atanması.

85 kişilik uzman kadroya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 20 kişilik kendi uzman kadrosu da eşlik edecek.

AKM için özel bir Sanat Danışma Kurulu da oluşturuldu.

Hatırlatalım, Devlet Opera Balesi ve Tiyatroları yönetimi de AKM’deki ofislerine taşınıyor.

Yeni AKM içinde 2038 kişilik opera salonu ve 805 kişilik tiyatro salonunun yanı sıra iki katlı ve üç balkonlu 683 m2’lik bir AKM Kütüphanesi de yer alıyor.

Kütüphanede müzik, sanat, mimari, tasarım alanlarında kaynaklar bulunuyor.

Yeni AKM’de bir de üç katlı müzik platformu var, ilk iki katı sergi alanı oluyor.

Ayrıca müzik kayıt stüdyosu, çocuk sanat merkezi, tasarım dükkânı, çok amaçlı salon, kitap kafe, ortak çalışma alanı, galeri, cep sineması, 432 araçlık otopark da AKM’de yer alıyor.

Haberin Devamı

Başrolde ise 15 bin seramik kullanılan kırmızı kubbe var.

Yeni AKM’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu, AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu.

“Dış cepheyi koruyarak 20. yüzyılı 21. yüzyıla taşıdık” diyor Murat Tabanlıoğlu, 1960’lar ruhunun korunduğunun da altını çizerek, hatta yeni AKM merdivenleri bile bire bir.

İlk AKM binası 30 bin m2 imiş, yeni AKM ise 100 bin m2.

Yeni AKM 1.8 milyar liraya mal olmuş, en yakın tarihte yapılan Hamburg Filarmoni binasının inşaatı ise 825 milyon euro’ya.

AKM 32 aylık bir süreçte tamamlandı, oysa Hamburg Filarmoni binasının inşaatı 7.5 yıldan fazla sürmüş.

“Yurt dışındaki benzerlerinden dört kat daha ucuz ve hızlı bir süreçte tamamlıyoruz AKM’yi” diyor Bakan Ersoy.

AKM’nin bulunduğu alan 24 saat yaşayacak şekilde planlanmış.

Yeni AKM’de, yarından itibaren beş gün boyunca, operadan tiyatroya ve konserlere kadar pek çok etkinlik gerçekleşecek.

12 yıldır atıl duran AKM’nin sonunda yenilenmiş olması ve İstanbul’un sonunda dünya standartlarında bir opera salonuna ve buluşma noktasına kavuşacak olması sevindirici.

Haberin Devamı

Neyse ki AKM yeni çehresiyle mimari olarak da şehre değer katacak, Taksim’e kaybettiği ruhu kazandırmada önemli bir rol oynayacak.

Yeni AKM’de içerik ve yönetimin de mimaride yapılan seçimin izinde yine bilgi ve tecrübeye dayanan, geleneklere sahip çıkarken dünyayı da aynı şekilde iyi takip edebilen bir ekibe teslim edilmesi önemli.

Dileğimiz, ülkemizin kültür-sanat politikasının da yeni AKM kadar modern olabilmesi.

Cumhuriyet Bayramımız şimdiden kutlu olsun!