Bu yıl popüler kültürde dünyada ve Türkiye’de neler öne çıktı, unutamadığımız anlar neler oldu?
Paris Olimpiyatları 2024: Sadece açılışıyla değil, şehrin simge mekânlarında gerçekleşmesiyle de Tom Cruise’un yer aldığı kapanışıyla da çok ses getirdi. Paris 2024’te spor alanında istediğimiz başarıyı elde edemedik. Yine de Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı tarihte ilk kez olimpiyatlarda yarı finale çıktı, milli sporcu Yusuf Dikeç tüm dünyada gündem oldu.
Bodrum’un yükselişi: “Mikonos’u İbiza’yı unutun, bu yazın en havalı yeri Bodrum” dedi Londra’nın ünlü gazetesi Evening Standard. Altyapı yetersizliği ve her yaz daha da fahiş hâle gelen fiyatlarını sürekli konuşsak da global markalar da yerli markalar da bu yaz Bodrum’a akın etti. En büyük sürpriz Bobo by The Stay, en ses getiren global marka Scorpios oldu. Mario Hertel ve Thomas Heyne’nin yarattıkları Scorpios’un açılışı sadece kendilerine değil, aynı zamanda diğer markalara da yaradı, çünkü Bodrum’un uluslararası varlığını daha da onayladı. Maça Kızı, Bobo by The Stay, Lucca ve Scorpios bu yazın en popüler mekânlarıydı.
Maça Kızı’ndan uluslararası festival MedBodrum: Maça Kızı’nın yaratıcısı Sahir Erozan, mayıs ayında MedBodrum ile sezonu açtı ve uluslararası bir kitleyi Bodrum’a getirdi. Aret Sahakyan’ın yönetimindeki Ayla ve Michelinli Türk şefleri bir araya getirdiği Gastronomi Hafta Sonu’yla da dikkatleri çekti.
Kral Charles III ve Kate Middleton: Önce Kral, daha sonra ise Galler Prensesi Catherine, kanser teşhislerini duyurdu. Kate’in videolu mesajı ve daha sonra photoshoplandığı ortaya çıkan aile portresi de çok konuşuldu.
“Barbie” tartışmaları: 2023’te başlayan “Barbie” fenomeni 10 Mart’ta Oscarlarda sona erdi, en iyi film ödülünü “Oppenheimer”a kaptıran “Barbie”, ödüllerde gişede elde ettiği başarıyı yakalayamadı. Hatta bu durumda Altın Küreler, yeni kategori ‘Sinematik ve Gişe Başarısı’ ödülünü de eklemek zorunda kaldı. Greta Gerwig’in yönettiği “Mattel” filmi global gişede 1.44 milyar ABD doları kazandı, tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan 14’üncü filmi de oldu.
Trump ve Harris: Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında kulağından vurulması, Kamala Harris’in Joe Biden’ın son anda adaylıktan seçilmesiyle Demokrat Parti’nin adayı olması, Elon Musk’ın Donald Trump’ın yanından ayrılmaması ve Jeff Bezos’un da Trump’ı desteklemesi derken ABD seçimleri sadece siyaseti değil, popüler kültürü de etkiledi.
Taylor Swift çılgınlığı: Taylor Swift, Eras turu ve 31 şarkılık yeni albümüyle yine gündemdeydi. Beş kıtayı dolaşan ve 149 gösteriyi kapsayan Eras, tüm zamanların en çok hasılat yapan konser turu oldu. 8 Aralık’ta Vancouver’da sona erdi. Hemen arkasından ise Sabrina Carpenter’ın yükselişi konuşuldu.
Sean ‘Diddy’ Combs’un tutuklanması: Eylül ayında cinsel saldırı ve taciz davaları sonrasında tutuklandı ve Mayıs 2025’te ilk duruşması yapılacak davaya kadar kefaletle serbest bırakılması da reddedildi. Bu davaya karışan isimler de Jeffrey Epstein davasındaki isimler kadar güçlü.
Liam Payne’ın ölümü: One Direction’ın sevilen üyesi olarak ünlenen 32 yaşındaki şarkıcı Arjantin’de bulunduğu otelden düşerek hayatını kaybetti.Luigi Mangione: Son günlerde adını en çok duyduğumuz isimlerden biri. New York sokaklarında UnitedHealthcare CEO’su Brian Thompson’ı öldürmekle suçlanmasından ve kimliğinin belirlenmesinden bu yana, Luigi Mangione’yi ‘Bir yıldız doğuyor’ diyerek kahramanlaştırmaya çalışanlar hatta modern zaman Robin Hood’u ilan edenler, bir yandan da ‘ünlü kültürünün kötü etkisi’ diye eleştirenler oldu.
İstanbul Modern 20 yaşında: Müzeyi bugüne kadar 10 milyon kişi ziyaret etti. 46 ulusal ve uluslararası ödüle ek olarak, yeni müze binasıyla birlikte alınan prestijli ödüller ve rekor ziyaretçi sayılarıyla da dikkati çekiyor İstanbul Modern.
Güneri Cıvaoğlu’nun kaybı: Güneri Bey sadece Milliyet’in başyazarı değildi. Çok sevilen ve sayılan bir gazeteciydi. Hayatıyla, duruşuyla, etrafa saçtığı ışığıyla farklıydı. Hep hatırlanacak.
Ertegün koleksiyonu satışa çıktı: Aralık 2023’te 97 yaşında hayata veda eden, dünyanın en stil sahibi kadınlarından iç mimar Mica Ertegün’ün, eşi Ahmet Ertegün ile birlikte topladığı sanat koleksiyonu ve tasarım objeleri, Christie’s tarafından müzayedeye çıktı.
52 yıllık Taviloğlu koleksiyonu sergilendi: Mustafa Taviloğlu, namıdiğer Bay Mudo, 52 yıllık sanat koleksiyonerliğinin hikâyesini sanatseverlerle paylaştı. Mustafa Taviloğlu’nun 1972’den beri topladığı sanat eserlerinin 2 bin 400’den fazlası İş Sanat ana sponsorluğunda, İstanbul’un tam 7 farklı sanat mekânında birden sergilendi.
Afife’nin tiyatroya dönüşü: Demet Evgar, Afife olarak karşımıza çıktı. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Afife Jale’nin yaşam hikâyesini konu alan “Afife”nin proje tasarımı Serdar Biliş ve Demet Evgar’a ait.
OMM 5 yaşında: Eskişehir’deki Kengo Kuma imzalı Odunpazarı Modern Müze (OMM) 5’inci yılını Rana-Erol-İdil Tabanca ev sahipliğinde büyük bir davetle kutladı. İstanbul sosyal hayatındaki tanıdık yüzler kadar Berlin ve Londra’dan yaratıcı bir kitleyi de bir araya getirdi.
Mehmet Güleryüz ve Genco Erkal: Çok değerli iki sanatçı bu yıl aramızdan ayrıldı. Sadece sanatlarıyla değil, duruşlarıyla da kalbimizde yerleri ayrı.
Bu yıl aramızdan ayrılanlar: Türker İnanoğlu, Şerif Gören, Erkan Yolaç, Afşar Timuçin, Ahmet Uğurlu, Ayten Gökçer, Tolga Savacı, Sevda Ferdağ, Arhan Kayar, Murat Soydan, Kenan Işık, Füruzan, Metin Arolat, Ahu Tuğba ve Bahar Öztan.
Dries Van Noten’ın modaya vedası: 40 yıllık moda kariyerini kendi isteğiyle noktaladı. Popüler olmamak kendi tercihiydi, kitlelere oynamak yerine tasarımlarını takdir eden bir azınlığa hitap etmeyi seçti. Ve bunu yaparken kendine özgü bir miras yarattı.
LVMH’nin Richemont yatırımı: LVMH’nin patronu Bernard Arnault, en büyük rakiplerinden Richemont Grubu’ndan hisse aldı. LVMH’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve dünyanın en zengin kişisi ünvanı için sık sık Elon Musk ile rekabet halinde olan Bernard Arnault aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu yaklaşık 70 moda, kozmetik, mücevher markasını bir çatı altında birleştiren LVMH imparatorluğunu yönetiyor.
Bennifer: Yılın ayrılığı, 20 yıl sonra yeniden birlikte olan ve iki yıl önce evlenen, hatta aşklarını belgesel hâline getiren Jennifer Lopez ve Ben Affleck’ten geldi.
‘Vampire’s Wife’ın sonu: Kate Middleton’dan Sienna Miller’a birçok ünlü ismin tercih ettiği moda markası Vampire’s Wife markası kapandı. Susie Cave’in 10 yıllık markasının ani kapanışı moda dünyasında da önemli bir değişimin göstergesi oldu.
Open AI tartışmaları: Yapay zekâ tehlikeli mi tartışmaları sürerken, OpenAI’ın kurucularından, CEO Sam Altman’ın, yönetim kurulu tarafından işten çıkarılıp 5 gün sonra görevine iade edilmesi bir ilkti. Hatta o zaman Sam Altman’ın egosunun OpenAI’a ya da insanlığa zarar verebileceği de bu darbe girişiminin nedenleri arasında konuşuldu. Sam Altman ve OpenAI ekibi, birbirlerine gösterdikleri harika dayanışmayı, sonsuz sevgiyi geri kalan insanlara da gösterebilecekler mi, yoksa yine para mı kazanacak derken sonra da Scarlett Johansson’ın açtığı davayla gündeme geldi.
Blake Lively’nin taciz davası: Blake Lively, geçen hafta sonu “It Ends With Us” filminin yapımcısı, yönetmeni ve başrol oyuncusu Justin Baldoni’ye karşı cinsel taciz ve itibarını ‘yok etmeye’ yönelik bir kampanya yapıldığı iddiasıyla yasal şikayette bulundu. Bu davayla birlikte kadınlara taciz bir kez daha gündemde.