Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son zamanların en değerli koleksiyonlarından biri Christie’s’de açık artırmaya çıkıyor.

1 milyar dolarlık sanat koleksiyonu

Peki ama 1 milyar dolardan fazla gelir elde edilmesi beklenen müzayedede satışa çıkacak koleksiyon kime ait?

Paul Allen’a.

Paul Allen, Microsoft’un kurucu ortaklarından biriydi ama kendisi Bill Gates kadar ön planda olmayı tercih etmedi.

1990’ların sonlarında, koleksiyonundaki eserleri dünyadaki müzelere genellikle isimsiz ödünç vererek halkla paylaşmaya başladı.

2018’de öldüğü zaman, dünyanın en zengin 27. insanıydı.

Haberin Devamı

Ölümünün ardından mirasının yönetimi kız kardeşi Jody Allen’a geçti.

Ve şimdi değeri 1 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen sanat koleksiyonu kasım ayında New York’ta Christie’s’de satışa çıkıyor.

1 milyar dolarlık sanat koleksiyonu

Christie’s, 2018’de 835 milyon dolar hasılat yapan Rockefeller ailesinin koleksiyonu ve sonrasında 922 milyon dolar hasılat yapan Macklowe Collection’a rağmen, Paul Allen koleksiyonunun müzayede evinde şimdiye kadarki en pahalı tek sahipli müzayede olacağını iddia ediyor.

“Vizyoner: Paul G. Allen Koleksiyonu” başlığını taşıyan müzayede, Allen’ın zevklerinin derinliğini ve çeşitliliğini yansıtan 500 yıllık sanat tarihini kapsıyor.

Yaşamı boyunca servetinin 2.6 milyar dolarından fazlasını bilim, sanat, müzik, film ve çevreyle ilgili konulara akıttı.

Şimdi ise sanat koleksiyonundan elde edilecek gelir hayır kurumlarına bağışlanacak.

Ancak hangi kurumların seçildiği henüz açıklanmadı.

1 milyar dolarlık sanat koleksiyonu

Satışa çıkacak eserler arasında 100 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen bir Paul Cézanne ‘La Montagne Sainte-Victoire’ (1888–90) ve 50 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen Jasper Johns’un yayımlanmamış eseri ‘Small False Start’ (1960) dikkat çekiyor.

Ayrıca koleksiyonda, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Paul Gauguin, Georgia O’Keeffe ve Roy Lichtenstein’ın önemli eserleri de yer alıyor.

Şimdi ise satışa çıkacak olan 15 eser daha açıklandı.

Peki ama hangileri?

Eserlerden üçü -bir Suerat ve bir Van Gogh ile daha önce duyurulan Cézanne- her birinin tahmini 100 milyon doların üzerinde.

Diğer ikisi, bir Klimt ve bir Gauguin, her biri en az 90 milyon dolarlık tahminler taşıyor.

Haberin Devamı

Tahmini değeri 100 milyon doları aşan Georges Seurat’ın Les Poseuses, Ensemble (Petite versiyonu) (1888) tablosunun rekor kırması bekleniyor.

Paul Gauguin’in Maternité II (1899) adlı eseri, yine yayımlanmamış olan ve 90 milyon doları aşan bir tahmine sahip.

Aynı 90 milyon dolarlık tahmin, Gustav Klimt’in Huş Ormanı (1903) için de geçerli.

Paul Allen, aslen portre konusu Adele Bloch-Bauer ve kocasına ait olan Klimt eserini 2006 yılında Christie’s’de 40.3 milyon dolara satın aldı.

Ayrıca Lucian Freud’un ‘Large Interior, W11’ (Watteau’dan sonra) (1981–83) için tahmini rakam 75 milyon doları aşıyor.

Nadir görülen bir Van Gogh manzarası, Arles’da boyanmış ‘Verger avec cyprès’ (1888) adlı eserin tahmini fiyatının ise 100 milyon doların üstüne çıkması bekleniyor.

Bir Claude Monet manzarası, ‘Waterloo Köprüsü, soleil voila’ (1899–1903) 60 milyon doların üzerinde bir tahmini satış fiyatında bekleniyor.

Edouard Manet’nin Venedik tablosu, ‘Le Grand Canal à Venise’ (1874), 50 milyon doların üzerinde bir fiyata alıcı bekliyor.

Haberin Devamı

Paul Signac’ın sunduğu üç eser, Francis Bacon’ın eseri ve J.M.W. Turner’ın Venedik deniz manzarasının her biri 20 milyon doların üzerinde tahmini değer taşıyor.

Koleksiyonda satışa çıkacak diğer önemli eserler arasında Rene Magritte, Louise Bourgeois, Agnes Martin ve Georgia O’Keeffe’nin işleri yer alıyor.

Jan Brueghel the Younger’ın “The Five Senses” başlıklı beş panelden oluşan bir set 4 milyon ile 6 milyon dolar arasında bir tahmini değer taşıyor.

Daha önce duyurulan Cézanne manzarası, ‘La Montagne Sainte-Victoire’ (1888–90) ise 120 milyon dolarlık bir tahmini değer taşıyor ve bu da onu koleksiyonun en pahalı eseri yapıyor.