YazarlarBir müjdeli haber daha: İkinci Bahar

Bir müjdeli haber daha: İkinci Bahar

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir müjdeli haber daha: İkinci Bahar

Bir müjdeli haber daha: İkinci Bahar

Bir müjdeli haber daha: İkinci Bahar
Bir müjdeli haber daha: İkinci Bahar

Bazen her şey üst üste gelir. İçiniz kararır. 1999 gibi 2000 yılı da, Türkiye için böyle kötü geçti işte. Herkesle birlikte, işi gereği kamuoyuyla hemhal olan gazetecilerin de keyfi kaçık. Atılan manşetlere bakmayın siz...
İşten eve, böyle bir ruh hali içinde döndüğüm bir akşam, kamuoyu araştırmacısı dostum Adil Gür aramıştı beni: "Serdar bey, demişti; son ankette deneklere ‘Türkiye’de en çok kime güvenirsiniz’ diye sorduk; bilin bakalım kim birinci geldi?"
– Her zamanki gibi TSK herhalde, dedim.
– Asker yine çok iyi, ikinci. Ama birinci sırada ilk kez bir cumhurbaşkanı, Ahmet Sezer var.
İşte ben buna -Türk insanına olan saygımı ve güven duygumu tazelediği için- iyi haber derim.
Böyle iyi bir haberi de, dizinin oyuncusu Meral Okay’la yaptığı söyleşide Nilgün Cerrahoğlu verdi (Milliyet, 10 aralık 2000): ATV’de yayımlanan İkinci Bahar dizisinin geçen haftaki reytingi yüzde 26,3, izlenme oranı da yüzde 63’müş.
Halka güvenmekte haklıymışım.
Zaten reyting rakamlarına bakmaya gerek bile yoktu: bizim evde (iki büyük ve iki genç) belki de ilk defa, oturup, bir televizyon programını başından sonuna, dördümüz izliyoruz.
İkinci Bahar sayesinde bölücü televizyon, aile içi "birlik ve beraberliğimizi" pekiştirir oldu.
(Not: Şener Şen muhteşem. Bütün oyuncular dört dörtlük. Ama dizinin sürprizi Türkân Şoray bana göre. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül aldığını bilirim de, bu kadar iyi bir oyuncu olduğunu fark edememişim, demek ki...)

Şâpur Mehmed Sait Padişah olamamıştı
İsmail Hakkı Danişmend, ömrünü 638 yıl diye hesapladığı Osmanlı Devleti’nde 215 sadrazamın (farklı dönemlerde farklı isimler aldıkları halde sadrazam diyelim), 292 hükümet kurduğunu yazar. İçlerinde sadaret koltuğunu kaptırıp geri alma rekoru, II. Abdülhamid ve V. Murad devirlerinde dokuz kere sadrazam olan (yani sekiz kere azledilip, koltuğu yeniden kapmayı başaran) Mehmed Sait Paşa’ya ait.
Danişmend’in hesabına göre, Mehmed Sait Paşa, 1879-1911 yılları arasında, toplam 7 sene 1 ay 15 gün sadaret koltuğunda oturmayı başardı.
Bir nöbet değiştirme rejimi olan demokratik cumhuriyet, Paşa’nın 638 yıllık rekorunu az daha 80 yılda kırıyordu. Süleyman Demirel, 1965-1993 arasında yedi hükümet kurdu; toplam 10 yıl, 4 ay, 11 gün başbakanlık yaptı. Paşa’nın dokuz sadaretlik rekorunu kıramadı amma, yedi yıl da cumhurbaşkanlığı yaparak "Dokuzuncu" sıfatını kazandı.
Mehmed Sait Paşa tarihe "Şâpur" lakabıyla geçti.
Tarih kitaplarında yerini "Çoban Sülü", "Bir bilen" veya "Baba" adlarından biriyle alacak olan Demirel ise, herhalde, Tanrı’nın böylesine sevgili bir kulu olduğu için "şâpur" yerine "şükür!" diyegelmiştir.

Dünya’nın Bir Günü
İhtiyar dünyamız, hafifçe yana yatık vaziyette, 23 saat, 56 dakika, 4 saniyede, kendi etrafında bir tur atıyor. Buna biz "alt tarafı bir gün" diyoruz. Halbuki o bir günde dünyada neler oluyor neler:
• Her gün 147 milyon fırtına patlıyor; dünyaya 4 ila 8 milyon yıldırım düşüyor.
• Akarsular denizlere 86,4 km3, yağmurlar ise 864 km3 tatlı su boşaltıyor. Sadece 30 milyon km3 buzu kalan Antarktika’ysa erimeye devam ediyor.
• Günde yüz bitki ve hayvan türü yok oluyor. Son iki yılda mevcut türlerin beşte biri tükendi. Bilim adamları, yok olan bu türlerin üçte ikisinin varlığını bile keşfedememişti henüz.
• Günde ortalama 45 bin hektar (15 Marmara adası kadar) tropikal orman yok ediliyor.
• Anakıtalar birbirinden günde ortalama 3 cm uzaklaştığı için, her gün 2 bin kadar deprem oluyor. Bunların sadece 3’ü yıkıcı oluyor.
• Ve her gün uzaydan tepemize 550 ton taş ve toz dökülüyor. (Devam edecek.)