Narsist eşten boşanma

Son zamanlarda “narsistlik”, “gizli narsist”, “narsizm” gibi kelimeler fazlası ile gündemde. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişi ile kim beraber ise, toksik ve taciz edici davranışlara maruz kalmaktadır ve kendisini zorbalığa uğramış hissedecek ve ruhsal tahribat yaşayacaktır. Narsist eşin manipülasyon ve duygusal kontrolü nedeni ile ayrılma süreci de zorludur. Çünkü tipik bir evliliğin sorunları ile narsistik bir eşin ortaya koyduğu zorluklar arasında büyük bir fark vardır. Narsist ile beraber olan kişi, yaşadığı zorlukların kimsenin anlamayacağını düşünmektedir. Bir narsist nedeni ile hayatı tükenen kişi, artık bu tüketmeye boyun eğmemeli, kendi refahına odaklanmalıdır. Fakat narsist bir eşten boşanmaya karar verilmesi yeterli değildir. Ayrılık kararını narsiste iletmesi sonrasında yaşayacaklarını düşünerek endişe etmektedir.

Narsist ile ayrılığın iki yönü olan duygusal ve yasal süreci ele alarak bu konuda pratik tavsiyelerde bulundum. Narsist bir eşten boşanmanın ipuçlarından, bu süreçte nasıl başa çıkılacağı yönünde rehber bu makale, sürecin her aşamasında yardımcı olacaktır. Fakat öncelikle narsist eşten kısaca bahsetmek istiyorum.

a-) Narsist Kişilik Bozukluğu Olan Eşin Genel Özellikleri

- Manipülasyon ustasıdır. Duygusal olarak işkence yapar ve gizli bir şekilde eşini korku taktikleri ile zorlar.

- Baskıcıdırlar. Ancak bu durumu doğrudan yapmazlar, baskısı günden güne psikolojik olarak etki eder. Narsist eş mağduru olan kimse, gün içerisinde yaptığı her davranış ya da attığı adımda eşinin kendisini eleştireceğinden korkar haline gelir.

Haberin Devamı

- Korku taktikleri uygular. Ayrılmak için dava açması halinde maddi kayıpların olacağını, çocukları koz olarak kullanacağını ya da “davada ayrılmak istemiyorum” diyerek davayı uzatacağı yönünde tehditler sunacaktır. Gizli bir zorlama ile boşanma fikrinden caydırmaya çalışacaktır.

- Mutsuz olan sizsinizdir; ama mağdur olan her daim narsist olan eştir. Kurban psikolojisini, mağduriyetini sürekli dayatmaktadır.

- Kontrolcüdür. Sınır ihlalini kendisinde hak görür. Özel alanlara saygı duymaz.

b-) Narsist Eşten Boşanmak Neden Zordur?

- Narsist eş, partnerinin gücünü ve cesaretini zamanla kırmaktadır. Başlarda büyük bir sevgi ve aşk ile partnerini kendisine bağlar; fakat sonrasında kendisini kötü hissettiren zorlama ve dayatmaları bulunmaktadır. Özgüven düşüren bu davranışlar nedeni ile narsist eşten boşanmaktan korkmakta ve eş, kendisini psikolojik olarak hazır hissedememektedir. Sürekli eleştirildiği için boşanma davası açması halinde yanlış bir adım atmış olabileceğinden endişe etmektedir.

- Sürekli kontrol altında tutan ve manipüle eden narsist eş, çocukları da aynı şekilde manipüle ederek ayrılmak isteyen eşe yönelik bir doldurma, ebeveyne yabancılaştırma sendromu uygulayabilecektir. Narsist eş, çocukları taraf olmaya zorlayabilecek ve çocukların psikolojisini göz ardı ederek kendi istekleri doğrultusunda yönlendirebilme ihtimali yüksektir.

Haberin Devamı

- Boşanma süreci ya da sonrasında, narsist eş ile olan problemlerin azalmayacağı yönünde korku duyulabilir. Narsist eş ile ortak bir ebeveynlik yapmak zorlayıcı olacaktır.

- Narsist eş, ayrılma ihtimaline karşı potansiyel tuzaklarını mutlaka kurmuştur. (Ancak bencil ve zorlama ile hareket eden bu kişilerin en önemli yaygın hatalarıdır ve bu durumda mutlaka yasal hatalar yapmışlardır.)

- Boşanma sürecinde yüksek çatışma yaşanacağından narsist eşten korkma duygusu artmaktadır. Narsist eşten boşanmanın karmaşık olduğu ve üstesinden gelemeyeceği endişesi ile hastalıklı evliliğin devam ettirilmesi daha kolay gelmektedir.

- Narsist eşler, başkalarının yanında davranışlarını sınırlandırmaktadır. Çoğu narsistler evde başka, dışarıda başka davranmaktadır. Bu nedenle 4 duvar arasında geçen olayların ispatında zorlanılacağı, narsist eşin kusurlarının ispatlanamayacağı düşünülmektedir.

c-) Boşanmada Bir Narsist Nasıl Alt Edilir?

Haberin Devamı

- İlk atılacak adım psikolojik destek alınmasıdır. Bir uzmana başvurulmalı ve evlilik içerisinde yaşanılan durumları, mutsuzlukları paylaşmak ve gelecekteki karşılaşılmasından korkulan durumlardan bahsedilmesi gerekmektedir. Neticede ruhsal bozukluğu olan bir kimse ile her gününü geçiren ve her gün zarar gören kişi, ruhsal olarak kendisini hasta hissedecektir. Farkındalığın, kişinin kendine olan özgüveninin yerine gelmesi, ancak bir uzman ile mümkündür. Narsist eşin baskıladığı cesaret ve kendinden eminlik duygularının tekrardan kazanılması gerekmektedir.

- Psikolojik destek sonrasında yasal hakların ne olduğu, boşanma davasının açılması halinde neler ile karşılaşılacağının bilinmesi adına hukukçudan destek alınmalıdır. Bir narsisten nasıl boşanılacağı, akıllı taktikler kullanılarak davanın zararsız ya da en az zararla nasıl sona ereceğini bilmek mühimdir. Bu zor zamanlarda paha biçilmez destek bilgiler ile kişi kendi gücünü geri kazanabilecektir.

- Avukat, narsist eşin taktik ve tuzaklarını önceden tahmin edecek, taktiklerini bilecektir. Bu nedenle avukat, bu süreçte narsist eşten koruyacak stratejileri geliştirebilecektir.

- Narsist eşler, kolay yalan söyleyen kişilerdir. Boşanma öncesinde narsist ile olan yazışmalar, belgeler ve kanıtlar mutlaka saklanılmalıdır ve hiçbir şekilde narsist eşin ulaşmaması sağlanmalıdır. Bu dava sürecinde büyük avantaj sağlayacaktır.

- Uzmanlardan alınan destek ile narsist eşe yönelik duruş her daim dik olmalı ve net tavır sergilenmelidir.

- Ayrılık kararının alınması ile boşanma sürecinde rahatsız edilen ya da edilecek olan eş lehine 6284 Sayılı Koruma Kanunu gereği tedbir kararı alınabilecektir. Narsist eş, bu süreçte eşini rahatsız edemeyecektir. Duygusal aşamada kontrol sağlanacak, narsist eşin manipülesi ya da duygusal tuzaklarına, oyunlarına engel olunacaktır.

- Narsist eş ile ortak çocuklar var ise manipülatif etkisinden çocuklar da korunmalıdır. Çocukların korunması adına pedagojik destek de verilmelidir.

- Tedbir nafakası talep edildiğinde mahkeme, nafaka kararını hemen vermeyebilir. Sosyal ekonomik durum araştırması, tapu kayıtlarının gelmesi beklenebillir. Mahkemenin vereceği kararın uzak bir tarih olması göze alınarak mutlaka süreç öncesinde mali güvence alınmalıdır.

Özetle; narsist bir eşin manipülasyonu ve baskısı nedeni ile sindirilmiş hissi olağandır. Ancak bilinmelidir ki; hastalıklı ve ruhsal bozukluğu olan bir kimseden ayrılmayan kişi, hastalığa ve virüse her gün maruz kalınacaktır. Sayısız kişi, benzer zorluklara katlanmış ve ayrılık ile kendi hayatını kurmuş, benlik duygusunu kazanmıştır. Sınırlarınızı koruyun, yasal ve duygusal anlamda destek alın, narsistin sizi korkutmasına izin vermeyin, güçlü duruş sergileyin. Özgürleşme ve iyileşme yoluna biran evvel çıkmanız dileği ile…