Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 14’üncü durağındayız. 12-20 Ekim arasında Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne üçüncü kez ev sahipliği yapacak Diyarbakır’dan sonra İzmir ve Antalya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festival maratonu sona erecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışında olduğu için Diyarbakır’daki festivalin açılışını Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu ile Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu yaptı. Diyarbakır’daki festival açılışında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üst düzey bürokratları da vardı.

Haberin Devamı

Kimler mi?

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Sinema Genel Müdürü Birol Güven ile Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Direktörü ve Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi...

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üç sanatçı genel müdürü göreve geldiklerinden bu yana yaptıklarını anlattı.

‘Seyirci rekoru kırdık’

“Devlet Tiyatroları’nda lale devri bitti, çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum” açıklaması tartışılan Tamer Karadağlı, bu konuda şunları söyledi:

“Devlet Tiyatroları’nın kadrosunda 983 oyuncu var yılda 125 oyun sahneye koyuyoruz. Altını çizerek söylüyorum, oyuncularımızın dışarıda iş yapmasını destekliyorum. ‘Dizilerde, filmlerde, özel tiyatrolarda ve reklamlarda oynayın ama Devlet Tiyatroları’ndaki asli işinizi aksatmayın’ diyorum. Sivas Devlet Tiyatrosu’nda yıl boyunca yedi farklı oyunda oynayanlar, diğer illerde beş, altı temsilde görev alanlar var. Bilet fiyatlarımız yükselmesine rağmen geçen yıl 1 milyon 300 bin olan seyirci sayımızı görevde olduğum 14 ayda 2 milyon 240 bine yükselttik. Çok çalışarak, doğru bir repertuvar ve hep sahada olarak sağladık bunu.”

Üç sanatçı genel müdürün icraatları

Göreve geldiğinden bu yana bazı günler 20 saat mesai yaptığını, üç, dört aydır çocuklarını görmeye fırsat bulamadığını vurgulayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, “Opera ve bale her yerde olacak” sloganıyla yıl sonuna kadar 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali’ni tamamlayacaklarını söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

“25-30 yaşındaki gençleri danışman olarak almaya başladım. Devlet Opera ve Balesi’nin ümit milli takımını kuruyoruz kendi aramızda. Temsil ve seyirci sayımızı rekor düzeyde artırdık. Allah utandırmasın. Cemal Reşit Rey’in ‘Çelebi Operası’nın notalarını bulduk, onu sahneleyeceğiz. Bir başka yeni projemiz ‘Gılgamış Destanı’ olacak. Türk Cumhuriyetleri ile iş birliği içindeyiz.”

Ana akım sinemaya ödül

Türkiye’de yılda 180 film yapıldığını, ama bunlardan sadece dördünün 1 milyon seyirciyi sinemaya çektiğini açıklayan Sinema Genel Müdürü Birol Güven, “Çocukları beyaz perdeyle yani sinemayla tanıştırmak için başlattığımız proje çok başarılı oldu. Gezici sinema TIR’ımız 61 il; 358 ilçede toplam 895 bin çocuğa ulaştı” dedi. Birol Güven, Sinema Genel Müdürlüğü olarak Oscar’da olduğu gibi ana akım sinema için ödül töreni planladıklarını, TESİYAP’ın düzenleyeceği TV Ödülleri’ni de bakanlık olarak destekleyeceğini açıkladı.

GÜNÜN SÖZÜ: “Düşünceli olmak bazı insanların tabiatında yok, üstelemeyin.” (İvan Gonçarov)