Pakistanlılar’ın Türk dizilerine gösterdiği büyük ilgi, ülkede kitap konusu oldu. ‘Aslan’s Roar’ (Aslan Kükremesi) adlı eserin yazarı Navid Shahzad, Pakistan eski adalet bakanlarından Abdur Rahman’ın kızı olmanın yanı sıra Pakistan’ın ünlü eğitimcilerinden biri.
30 yıl Pencap Üniversitesi’nde öğretim üyeliği, Pakistan Moda Tasarım Okulu müdürlüğü, Liberal Sanatlar Okulu’nda dekanlık yapan Shahzad, aynı zamanda oyuncu, senarist ve yazar.
Shahzad’ın kaleme aldığı kitabın alt başlığı ise ‘Turkish Television and the Rise of the Muslim Hero’...
Pakistan’ın yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde büyük ilgi gören Türk dizilerini, ‘Türk televizyonu ve Müslüman kahramanın yükselişi’ olarak tanımlayan Shahzad’ın kitabı sadece ülkesinde değil, ‘Bollywood’un anavatanı Hindistan’da bile gündem yarattı.
Müslüman, modern
Pakistan medyasının köşe yazarlarının yanı sıra Hindistan’dan birçok eleştirmen Shahzad’ın kitabına övgüler yağdırdı.
Hintli eleştirmenler, Pakistan’da çıkan yeni bir kitabın dünya çapındaki Türk dizileri fenomenine dikkat çektiğini yazdı.
Shahzad’a göre aralarında ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Adını Feriha Koydum’, ‘Menekşe ile Halil’, ‘Cesur ve Güzel’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ ve ‘Medcezir’in olduğu Türk dizilerinin Pakistan’da fenomen olmasını sebepleri şunlar:
“Dizilerin Pakistan’da dublajlı (Urduca) yayınlanması.”
“Türk dizilerinin başrollerinde genç ve güzel kadınların, yakışıklı erkeklerle aşk yaşaması.”
“Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde kadın haklarına verilen önem.”
“Yüzde 98’i Müslüman olan Türkiye’de çekilen dizilerdeki modern hayat ve Batılılaşma, Pakistanlılar’a çok cazip geldi.”
Pakistan televizyonlarında yayınlanan Türk dizilerini izleyip, analiz eden Shahzad, kitabında Türkiye’nin hangi yıl ne kadar ihracat yapıp, döviz kazandığına dair tablolara da yer verdi.