Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tel Abyad’a giderek Türkiye’nin Suriye’de yaptığı insani yardımları yerinde gördüm. Terör örgütlerinden temizlenmesinin ardından yeniden yaşanır bir ilçe çıkmış ortaya.

Güvenliğin sağlanması ve ekonomik desteklerle hem ilçe nüfusu hem de bölge nüfusu savaş öncesinin nüfusunu geçmiş. Dükkanlar açık ve anneler de çocuklarını güvenle parklara oyun oynamaya götürebiliyor...

Terör yuvasından huzur şehrine

Tel Abyad

Sınırdan geçerken tedirgin oluyor insan. Bir dönem burada DEAŞ yaşamış, YPG-PKK barınmış. Hatta buradan Türkiye’ye saldırmışlar, terör eylemleri düzenlemişler. Burnumuzun dibi. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin hemen karşı tarafı. Evet, Suriye’nin Tel Abyad ilçesinden bahsediyorum. Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı ile teröristlerden temizlediği ve ekonomik olarak birçok alanda desteklediği ilçe, şimdi Suriyelilerin tekrar huzurla döndüğü yer olmuş. Hatta teröristler girmeden önce nüfusu 30 bin olan ilçe merkezi şimdi geri dönüşlerle 45 bin nüfusa çıkmış. İlçede Türkiye’nin destekleri ile ekonomi canlanmış. İnanmayacaksınız ama Türkiye’nin desteği ile kurulan ve Suriyeli kadınların çalıştığı tekstil atölyesi yurtdışına giysi ihraç etmeye başlamış. Ve en önemlisi de anneler çocuklarını parklara oyun oynamaya götürebiliyor…

Haberin Devamı

Tel Abyad hikâyesi

Tel Abyad’a Şanlıurfa Akçakale üzerinden geçtim. İlk olarak Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ı ziyaret ederek Suriyelileri ve geri dönüşleri konuştuk. Türkiye’nin Tel Abyad’da yaptıklarını anlatan Ayhan, geri dönüşlerin arttığını vurguladı. Daha sonra Vali Yardımcısı Oğuzhan Erdi Atak ile birlikte Tel Abyad’da dolaştım ve Türkiye’nin terör yuvası olan hayalet şehri insani yardımlarla nasıl huzurlu ve hareketli bir şehre dönüştürdüğünü gördüm.

Terör örgütleri Tel Abyad’ı yakıp yıkmışlar. Suriyeliler göç etmiş. Okullar ve hastaneler harap içinde bırakılmış. Bu bölgeden Türkiye’ye terör eylemi yapmak için geçmişler. Türkiye teröristleri temizlemek için Barış Pınarı Harekâtı’nı gerçekleştirmiş. Teröristlerin temizlenmesinin ardından rejim döneminde 210 bin kişinin yaşadığı bölgede nüfus 300 bine çıkmış. Tel Abyad’ın merkezdeki nüfusu da 15 bin artmış.

Haberin Devamı

Caddeler hareketlenmiş

Vali Yardımcısı Atak ile ilk olarak öncelikle caddelerde dolaştık. Dükkanlar açık, alışveriş yerleri canlı. Kapalı bir yer görmedim. Motorsiklet fazla olsa da otomobiller de var. Sokaklarda Suriyeli kadınların fazlalığı da dikkatimi çekti. Araziler ekilmiş, yeşil alan çok gördüm. Türkiye destek veriyormuş. 3 milyon dekar tarım arazisi varmış. Mısır tarlaları da fazlaydı. Hatta yolun bir şeridini mısır kurutmak için kapatmışlar. Bölgede birinci geçim kaynağı tarım.

Gençlik ve spor kompleksi

Gençliğin spor yapması için futbol sahası, basketbol sahası ve açık havuzun da olduğu spor kompleksi kurulmuş. Turumuzda bize Tel Abyad Mahalli Meclis Başkanı Salih Hacı Abdullah ve üyeleri de eşlik etti. Mahalli meclis üyeleri ile futbol sahasında birlikte fotoğraf çektirdik. Futbol takımları kurulmaya başlamış. Sahada maçlar yapılıyormuş.

Ayrıca Gençlik Merkezi de kurulmuş. Burada müzik, bilgisayar, satranç başta olmak üzere kurslar da veriliyor gençlere. Gençler büyük ilgi gösteriyormuş merkeze.

Haberin Devamı

Terör yuvasından huzur şehrine

Günde 450 bin ekmek

Daha sonra Türkiye’nin insani yardımlarıyla ve desteği ile kurulan ekmek fırını, su üretim tesisi ve beton üretim tesisini gezdik. Fırında günde 450 bin ekmek yapılıp dağıtılıyormuş. Bölgenin tamamının ekmek ihtiyacı buradan gidiyormuş.

Su üretim tesisi de önemli katkı sağlamış bölgeye. Kaynak suyu şişelenip dağıtılıyor. İsmi ise Barış Pınarı. Biz de suyu tattık.

Terör örgütlerinin roket attığı ve 2 sivilin öldüğü binanın olduğu cadde trafiğe kapatılmış ve ışıklandırılmış. Geceleri çok hareketli oluyormuş. Oraya bir cafe de açılmış. Ayrıca caddede çocuklar için oyun salonu var. Oraya da girerek çocuklarla pinpon ve langırt oynadık.

Hastaneyi yakıp yıkmışlar

Turumuzda hastaneyi de ziyaret ettik. Terör örgütleri giderken ilçedeki hastaneyi yakıp yıkmış. Hastane restore edilmiş ve bölge için hizmet vermeye başlamış. Suriyeli doktorlar var. Çok acil durumdaki yaralılar Türkiye’ye sevk ediliyormuş. Ama bunun da sayısı çok az oluyormuş. Günde 1000 kişi hastaneye geliyormuş bölgeden. Günde 10’a yakın doğum oluyormuş.

Kano festivali yapılmış

Tel Abyad ilçesindeki göle de gittik. Etrafı Türkiye’nin desteği ile park olarak yapılmış. Parka girince birden serinliyorsunuz. Geceleri ve hafta sonları çok kalabalık oluyormuş park. Parkta oynayan çocuklarla karşılaştık ve hatıra fotoğrafı çektirdik. Gölde kano festivali yapılmış ve büyük ilgi görmüş gençlerden.

İlçemize hareket geldi

Tel Abyad Mahalli Meclis Başkanı Abdullah, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’ndan halkın çok memnun olduğunu söyledi. Abdullah, “İlçemiz hayalet şehre dönmüştü. Barış Pınarı Harekâtı buraya hayat getirdi. Bütün konularda hayat normale dönüyor. 300 okul onarıldı. Şu an 31 bin öğrenci bu okullarda eğitim görüyor. Fırınlarımız yapıldı. Tel Abyad en huzurlu ve iyi şehirler arasındadır. En güvenlikli yerlerden biridir. Geri dönüşler başladı. Aşamalı olarak bu dönüşler artarak
devam edecek” diyor.

Benim 1 günlük Tel Abyad turunda gördüğüm, hayalet şehre yeniden canlılık gelmiş. Suriyeliler memnun ve Türkiye’ye teşekkür ediyorlar. Sokağa çıkamayan anneler, yeni dönemde çocuklarının ellerinden tutarak parka götürüyor. Savaş mağduru çocukların mutluluğu da gözlerinden fazlasıyla okunuyordu...

‘Geri dönüşler arttı’

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, sohbetimizde şunları söyledi: “Barış Pınarı bölgesinde güvenlik bizim için çok önemli. Tel Abyad’da sosyal hayatın canlanması için destek veriyoruz. Oranın güvenliği ve oradan bizim tarafa gelecek tehditleri bertaraf etmek için o bölgede etkiniz. Oradan bu tarafa kaçak girişler olsun, sızmalar olsun hemen hemen sıfırlanmış vaziyette. Güçlü kurumsal yapılar kurarak eğitimde, sağlıkta, kültürde, sanayide ciddi manada bir ivme kazandı. Tarım için de çalışmalar yapılıyor. Bölgede her geçen gün ciddi bir canlılık olmaya başladı. Geri dönüşler de ciddi arttı. Bizim sadece bir kapımızdan 10 bin kişinin gönüllü geçiş yaptığını söyleyebiliriz. Ekonomik hareketlilik başladı Tel Abyad’da. Atölyeler kuruldu. Çok memnunlar. Oraya dönüş hareketi başladı. Nüfusu artıyor. Okulların bakımı yapıldı. Sulama projelerimiz var. Biz orada huzurlu bir iklim oluşturmak için çalışıyoruz.”

Terör yuvasından huzur şehrine

 Tekstil atölyeleri

İlçede Suriyeli kadınların ekonomilerine katkı sağlamak için tekstil atölyeleri de kurulmuş. İç çamaşırından giysilere kadar birçok ürün yapılıyor. Türkiye’nin desteği ile kurulan ve Suriyeli kadınların çalıştığı tekstil atölyesi yurtdışına giysi ihraç etmeye de başlamış.