Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı Soçi’deki üçlü zirvede en önemli kararlardan biri de liderler arasındaki Suriye görüşme trafiğinin bundan sonra daha da artırılacak olması.
Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda mutabakata varan liderler, barış ve istikrarı önleyecek her konu ile ilgili anında görüşme kararı aldı. Bu hem telefonla hem de yüz yüze görüşme şeklinde olacak.
Erdoğan ile bir yıl içinde 7 yüz yüze, 15’e yakın da telefonla görüşen Putin’in üçlü zirvede, “çözüm için gerekirse daha sık görüşebiliriz” dediği belirtildi.
Erdoğan 7 ay içinde 2 kere Soçi, 1 kere Moskova olmak üzere 3 kere Rusya’ya gitmişti.
Putin zirvede bölgedeki bir çok ülke lideri ile de konuyu görüşeceğini söyledi.
Kremlin Sözcüsü Peskov’dan ‘Türkçe’ karşılama
Rus Lider Putin, Soçi’deki zirvede konuklarını kapıda karşıladı. Karşılamanın ardından Erdoğan, zirvenin yapılacağı binaya Putin ile birlikte girerken kapıda bekleyen Rus heyetine İngilizce “Nasılsınız” diye seslendi.
Bu esnada Putin’in Sözcüsü Dmitry Peskov ise Türkçe “Hoş geldiniz” dedi.
Erdoğan bunun üzerine Peskov ile girişte tokalaşarak Türkçe kısa bir süre sohbet etti.
Türk dili eğitimi alan ve Türkçe bilen Peskov, uzun yıllar da Rusya’nın Ankara’daki elçiliğinde çalışmıştı.
Vizenin kalkmasını istiyorlar
Rusya ile ticari faaliyetlerde bulunan Türk işadamları biran önce vizenin kaldırılmasını bekliyor.
Soçi’de konuştuğum Türk işadamları iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin artmasının ardından ekonomik ilişkilerin de arttığını dile getiriyor.
Vizenin kaldırılmasının ardından hem işadamlarının Rusya’ya girişinin kolaylaşacağını hem de iki ülke halkları arasındaki dialoğun artacağını dile getiren işadamları, turizm artması için de bu engelin mutlaka kalkmasını istiyor.
İşadamları domates yasağının kalkmasının Rus halkını da memnun ettiğini vurguluyor.
Yerli arabada teknik ve finans analizleri başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından takip ettiği yerli araba projesi ile ilgili 5 babayiğit teknik ve finans analizlerine başladı.
Sık sık bir araya gelen işadamları TÜBİTAK’tan da şuana kadar yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı. İşadamlarına TÜBİTAK’ın şuana kadar çalıştığı ve oluşturduğu alt yapıyı da kullanabilecekleri dile getirilmişti.
Kurulacak şirkete ve hisselerin neler olacağına yönelik de çalışmalara başlanırken belli bir noktaya gelinmesinin ardından işadamları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile de buluşup yeni yol haritasını belirleyecek.