Suriye’de hayatın normale dönmesi için Türkiye yoğun çalışma içinde.
Özellikle insani yardımlar ile geri dönüşün sağlanmasına yönelik çalışmalar... Suriye’ye başta insani olmak üzere bir çok alanda yardımlarda bulunan Kızılay şimdi de Fırat Kalkanı bölgesinde 1000 kalıcı konut inşa edecek.
Konuyla ilgili konuştuğum Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye’de hayatın normale dönmesi için yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi. Geçen hafta El Bab ve Cerablus Meclis Başkanlarının kendisini ziyaret ettiğini belirten Kınık, Milliyet’e şunları söyledi:
“Kızılay olarak Fırat Kalkanı bölgesinde 1000 kalıcı konut inşa ediyoruz. Buna benzer projeleri de destekleyeceğiz. El Bab, Cerablus Meclis Başkanları beni ziyaret etti. Onlarla da projelerimizi bu anlamda konuştuk. Guta’dan Halep’ten sürgün edilen insanların kamplarda koruma altına alınması için de yoğun çalışıyoruz. Bugün itibariyle bizim desteklediğimiz 40 civarında da kamp var. Suriye’nin içerisinde 30 bin çadırımız var. Yaklaşık 150 bin insanı barındırıyor.”
Bozcaada ve Gökçeada’ya ilgi arttı
Kuzey Ege’nin önemli turizm yerlerinden olan Bozcaada ve Gökçeada’ya ilgi günden güne artıyor.
Adada tatil yapmak isteyenlerin akınına uğrayan iki merkeze ulaşım Gestaş’ın arabalı feribotlarıyla gerçekleştiriliyor.
2017 yılına göre 2018 yılında Bozcaada hattında araç geçişi yüzde 10, yaya geçişi yüzde 13, Gökçeada hattında ise araç geçişi yüzde 18, yaya geçişi yüzde 17 artış gösterdi.
2018 yılı Temmuz ayında Kabatepe-Gökçeada hattında araç geçişi olarak 37 bin 300, yaya geçişi olarak 89 bin 200’ı bulmuş.
Geyikli-Bozcaada hattında ise 45 bin 700 araç ve 177 bin 400 yaya geçişi oldu.
Serin suları ve temiz deniziyle ilgili odağı olan Bozcaada yılda 2 milyona yaklaşan turisti ağırlıyor. Nüfusu 3 bin civarında olan Bozcaada’nın yazın nüfusu 20 binlere çıkıyor.
Gestaş’ın arabalı feribotları yoğunluğu karşılamak üzere Bozcaada’ya günde 40’a yakın sefer yapıyor.
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri dünya barışına yönelik İrlanda’daki uluslararası toplantıya katıldı.
Konuyla ilgili konuştuğum İmam Hatip Lisesi Müdürü Aşkın Asan, öğrencilerinin BM ve AB’nin desteklediği Demokratik Gelişim Enstitüsü tarafından “Gençlerin Çatışma Çözümü Süreçlerine Katılımı” konusunda 1-5 Ağustos’taki İrlanda ve Kuzey İrlanda’da düzenlenen çalıştaya katıldıklarını söyledi.
Asan, “Düzenlenen program kapsamında öğrencilerimiz çatışma sürecinin sebepleri hakkında incelemelerde bulundu. Ayrıca sorunları da yerinde görme fırsatı yakaladı. Öğrencilerimiz İrlanda Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan yuvarlak masa toplantısına da katıldı. Gençlik barışın inşası için önemli. Gençlerin dünyada yaşanan sorunları öğrenmeleri, barışı ve güvenliğini sağlamadaki katkıları için büyük önem taşıyor” dedi.