Gaziantep ticaret, yemek ve kültür başta olmak üzere bir çok açıdan yüzyılların birikimi olan bir şehir.
Bunu dünyaya daha çok duyurmak için bu sene yoğun çalışma içine girilmiş.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin büyük çabasıyla gastronomi dalında Gaziantep UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına girdi. Birkaç hafta önce de dünyaca ünlü şefler ve gurmelerin de olduğu 100’ün üstünde katılımla yemek festivali yapılmış.
Başkan Şahin ile Gaziantep’te sohbet etme imkânım oldu. Kebap ve baklava ile tanınan Gaziantep mutfağının büyük bir çeşitliliği olduğunu belirten Şahin, mevsimine göre 500’den fazla kazan yemeği olduğunu söyledi.
Bir şehre gidince ilk bakılanlardan birisinin orada ne yeneceği olduğunu dile getiren Şahin, gelen ünlü aşçıların ve gurmelerin Gaziantep mutfağını çok sevdiğini söyledi. Topladıkları biber ve fıstıklarla yemek ve sunum yapmanın onları etkilediğini belirten Şahin, yeni turizm hedeflerinin yılda 5 milyon turist olduğunu söyledi. Gaziantep mutfağının şehir ekonomisini güçlendirdiğini belirten Şahin, “Yeni hedefimiz Gaziantep mutfağı ile yılda 1 milyar dolarlık turizm geliridir. İlimizi lezzetin başkenti haline getirmek istiyoruz. Şehir ekonomisinde Türkiye’nin 5. sırasındayız. Bunu yapınca ilk 3’e talibiz” dedi.
Burası neresi?
“Burası neresi?”. Ben gidince çok etkilendim. Fırat kıyısında olan bu yer Rumkale. Gaziantep’ten karayolu ile 40 dakika sürüyor. Halfeti ile arası da tekne ile 10 dakika. Rumkale’ye gelip buradan tekne ile Halfeti ve Şavaşan’a gidilebilir. Işıklandırmasını Başkan Şahin yeni yaptırmış. Gece menteşem bir manzara ortaya çıkıyor.
Obeziteyle mücadelede mutfağı
Gaziantep mutfağının lezzetinin salça, fıstık ve biber ihracatını yükselttiğini belirten Şahin, 7 üründe coğrafi işaret aldıklarını söyledi. Şahin, “Burası bereketli hilal. Anadolu lezzet açısından büyük hazine. Bizim mutfağımız obezite ile mücadele için de çok önemli. Biber, fıstık, üzüm, sarımsak hep buralarda kaliteli olarak yetişiyor. Buradaki baharat çeşitlerini dünyanın hiçbir yerinde bulamazsanız” dedi.
Japonlara özel tur
Şahin, kültür turizmi için Kapadokya’ya gelen Japonları ve Antalya’ya gelen turistleri günü birlik seferlerle Gaziantep’e taşımak istediklerini de söyledi. Buna yönelik çalışma yaptıklarını kaydeden Şahin, “Şu anda otellerimiz dolu. Lezzetin başken tine mutlaka herkes gelecek” dedi.
Türkiye’nin glütensiz ilk kafesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin glütensiz ilk kafesini de açmış. Down sendromluların da çalıştığı kafede glütensiz gıda temininde zorlanan çölyak hastaları ve glütensiz beslenmeyi tercih eden bireyler istedikleri ürünleri ucuz bir şekilde bulabiliyor.
Başkan Şahin Türkiye’de hem üretim hem de kafe olarak ilk kez böyle bir yer açıldığını belirterek, “Gaziantep nüfusunun yüzde 12’si glütensiz besleniyor. Bu merkezimiz onlar için büyük bir imkân oldu” dedi.