Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun davetlisi olarak Sarıkamış şehitlerimizi anmak için 2 gün Sarıkamış’taydım. Kasapoğlu ile gençliğe yönelik projeler başta olmak üzere bir çok konuyu konuştuk. Bakan Kasapoğlu yüzmeyi ülkenin her yerine yaymayı planladıklarını belirtti...
Sarıkamış
Sarıkamış şehitleri... Her yıl yüzlerce kişi bugünlerde Sarıkamış’taki anma törenine ve yürüyüşüne katılır.
Ben de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun davetlisi olarak 2 gün Sarıkamış’taydım. Bu sene Sarıkamış Harekatı’nın 104. yılı anma etkinlikleri yapıldı. Şehitler için yüründü ve dualar edildi. Özellikle gençliğin oluşturduğu kalabalık dikkat çekiciydi. Bu sene yurtdışından anma törenlerine katılanları da gördüm.
Ayrıca kar ile kaplı bembeyaz Soğuk Kars’ta yüzme havuzu da açıldı Bakan Kasapoğlu tarafından. Küçücük çocukların gözlerindeki yüzme heyecanı görmeye değerdi soğuk Kars günlerimde.
Bakan Kasapoğlu ile Sarıkamış’ı, gençliğe yönelik yeni projelerini ve Spor Türkiye projesi başta olmak üzere bir çok konuyu konuştum. Bölgesel kabiliyetler ve potansiyeller doğrultusunda her ile ayrı spor projesi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Kasapoğlu, “Bu çerçevede bilimsel veriler ışığında tüm Türkiye’de taramalar yapıyoruz. Şu ana kadar 1 milyon 200 bin 636 öğrenci tarandı. Spor alanında ülkemizin her tarafında farklı potansiyel ve zenginlik var. Bazı yerlerden güreşçi çıkıyor bazı yerlerden futbolcu. Bunları tek tek çıkarıyoruz. Potansiyellere göre her ile ayrı spor projesi düşüncemiz var” dedi. Yüzmeyi ülkenin her yerine yaymayı planladıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “yüzmeyi okul öncesine götürmek istiyoruz. Ayrıca Yüzme bilmeyen tüm yetişkinleri de buna dahil etmek istiyoruz. Amacımız yüzme bilmeyen kalmasın. Temel felsefemiz bu” dedi.
Bakan Kasapoğlu Sarıkamış’ta Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:
Yüzme bilmeyen kalmasın
- Kars’ta yüzme havuzu açtınız. Açılışta küçük çocukların ilgisi ve mutluğu vardı. Yüzmeye yönelik yeni projeleriniz olacak mı?
Yüzmeyi gerçekten yurdun her tarafına yaymayı planlıyoruz. Özellikle çocuklardan başlayarak. İlkokul 3. ve 4. sınıftan başlayarak hatta okul öncesine bile götürmek istiyoruz.
İlkokulda okuyan öncelikle 3. ve 4. sınıf öğrencilerin Beden Eğitimi ve Oyun Dersinde yüzme öğreteceğiz. Ayrıca Yüzme bilmeyen tüm yetişkinleri de buna dahil etmek istiyoruz. Amacımız yüzme bilmeyen kalmasın. Temel felsefemiz bu. Ama tabi ki çocuklardan başlamamızın farklı avantajları var. Onları profesyonel yüzücü yapma noktasında ayrı bir çalışma.
Mahalle havuzları artacak
- Hedef ne koydunuz?
100 günde 100 bin kişiye yüzme hedefi koyduk. Daha 100 gün olmadan bu rakamı geçtik. Çok güzel bir ilgi ve geri dönüş var. Bu da bizi havuz eksiğimiz olan yerlerdeki havuzları hızlandırma durumuna itti. Oralarda çok fonksiyonel havuzlar yapacağız. Bu havuz işini yer yer mahallelere kadar götürmeyi düşünüyoruz. İstanbul’da ilçe belediyeleriyle yaptığımız havuzlar var. 3 kulvar havuz. Aileler geliyor çocukları bırakıyor. Kendileri bölge parkında vakit geçiriyor. Çocuklar da yüzüyor. Mesela Bağcılar da var. Butik havuzları, mahalle havuzlarını artıracağız. Yüzme bilmeyen kalmasın projesini yurt geneline de yayacağız. Spor yaşını biz okul öncesine çekmeyi planlıyoruz. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Çocuklarımızı hem alışkanlıklar noktasında hem de yeteneklerini keşfedip doğru yöne yönlendirme noktasında bunu önemsiyoruz. Yüzme ve eğitim eksenli çalışmamız bu.
Gelecek hedefimiz yerel yönetimlerimizle işbirliği içinde her çocuğumuza ve gencimize yüzmeyi mutlaka öğretmektir.
Potansiyellerini tarıyoruz
- Spor Türkiye Projenize yönelik yeni çalışmalarınız var mı? Gençliğin spor yapmasına yönelik neler yapıyorsunuz?
Türkiye sportif yetenek taraması ve spora yönlendirme projesini hayata geçirdik. Bilimsel veriler üzerinden öncelikle çocuklarımızı spora yönlendirmek ve spor kültürünü yaygınlaştırarak potansiyelimizi ortaya çıkarmak amacıyla Bakanlığımız yapıldı. Geçtiğimiz yıl başladığımız proje kapsamında, 4 Ocak 2019 itibarıyla toplam 1 milyon 200 bin 636 öğrenci tarandı. Hedefimiz 2019 yılında 2,5 milyon öğrencimizin bu uygulamadan yararlanmasını sağlamak.
Her ile ayrı spor kompleksi
- Bunun amacı ne, her ile ayrı spor projesi mi hedefleniyor?
Örneğin Kars’ta atletimiz ve kayak ile ilgili potansiyel var. Biz bu potansiyeli değerlendirme noktasında atletimiz ve kayak ile ilgili imkanları biraz öne çıkaracağız. Bu anlamda buraya yaptığımız tesisler var. Bunun spor alanlarıyla eğitimlerin erişilebilmesi noktasında çalışmalar yapacağız. Her bölgenin öne çıkanları ayrı. Her bölgeye ayrı spor projesi çalışmamız var.
Her şehrin hatta her ilçenin farklı genetik kodları var, Misal Mersin, Adana, Bursa hatta İstanbul Bayrampaşa gibi buralarda sporcu potansiyelimiz yüksek. Ülkemizin her köşesindeki çocuklarımızın fiziksel parametrelerine, özelliklerine göre spor dallarına yönlendiriliyor. Gençlerimiz önce sporcu olacaklar, yeteneklerini, potansiyellerini geliştirirlerse geleceğin yıldızları. Bu yolda tüm imkanlarımızı gençliğin hizmetine sunduk.
Bizim bu yetenek taraması kapsamında bilimsel temelli 1 milyonun üzerinde çocuğu taradık. Şimdi bu verileri değerlendirerek bu politikaları tekrar önümüze koyacağız. Her bölgenin ayrı. İç Anadolu’dan güreşçi çıkıyor. Orada güreşe yoğunlaşacağız. Bazı yerlerde yüzücü çıkıyor, orada yüzücülere yoğunlaşacağız. Bazı yerlerde atlet ve futbolcu çıkıyor. Bunu ortaya çıkarıp ona göre çalışmamız lazım. Bölgesel kabiliyetler ve potansiyeller doğrultusunda her ile ayrı spor projesi. Böyle bir düşüncemiz var.
Okulların içi gençlik merkezi havasında olacak
- Gençlik merkezlerine yönelik yenilikler var mı?
300’e yakın gençlik merkezimiz var. Şimdi biz bunları okullara doğru kanalize edeceğiz. Bunun da büyük bir geri dönüşü olacak. Çünkü biz gençlik merkezini binalardan ibaret görmüyoruz. Okulların içini bir gençlik merkezi havasına sokacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacağız o noktada. Araç gereçten, eğitimciye, spor tesisine kadar eksik olanları okulları kazandıracağız. Okulu, gençlik merkezini, sporu hepsini birleştirmeyi düşünüyoruz. Böyle bir hedefimiz var. Sağ olsun Milli Eğitim Bakanımız da bu konuya çok sıcak bakıyor. Bunu da birlikte gerçekleştireceğiz.
‘Geçmişinden kopmamış gençlik hedefliyoruz’
- Sarıkamış’a gençliğin ilgisini nasıl gördünüz?
Sarıkamış’taki anma etkinliğini bakanlığımız 8 yıldan beridir organize ediyor. Çok güzel bir ilgi var. Sarıkamış’ın ruhu çok anlamlı. Şehitlerimizin 104 yıl önce ölme pahasına yürümesi çok anlamlı. Gençlerimizin bunu kendi mecralarında gündem yapmaları önemli. Bu coşkuyu görmek beni ayrı heyecanlandırdı. Bu tür olayları gençlik çalışmaları kapsamında farklı gençlerimizin gündemine daha sık getireceğiz. Amacımız geçmişini bilen ve geleceğe bu ruhla, geçmişle geleceği birleştirebilecek bir gençlik hedefliyoruz. Geçmişinden kopmamış bir gençlik hedefliyoruz. İki temel noktası var. Zihinsel ve bedensel. Zihni ve bedeni ihmal etmeyeceğiz. İnsan sadece beden değil. Aynı zamanda zihin, kalp, gönül. Tüm bu konuları hedefleyen bir bakanlığımız var. Temel hedefimiz insan. Kötü alışkanlıkları güzel alışkanlıklara çevirmeyi amaçlıyoruz. Kötü alışkanlıkları önlemek de bir misyonumuz. Spor bunun için çok büyük bir araç. Sporun herkes açısından farklı algısı var. Herkesi sevdiği alana yetenekli olduğu alana yönlendirme projesi de aslında bizim Spor Türkiye projesinin başka bir parçası. Bu anlamda bu aktiviteyi önemsiyorum. Burada anma programı için Belçika’dan gelen gençleri gördük. Başka ülkelerden gelenler var. Tokat’tan gelen gençleri gördük. İnsanımızın tarih bilinci var. Bizim amacımız bu bilinci daha yukarlara taşımak.