Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

Tüm Yazıları

Darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz’da, ABD’den sonra FETÖ’nün en güçlü olduğu ülke olan Güney Afrika’daydım. Oradaki yapıyı ve ona yönelik Türkiye’nin çalışmalarını yerinde gördüm. 15 Temmuz’da Maarif’in Güney Afrika Koordinatörü Adem Koç, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyrill Ramaphosa ile buluştu.

Ramaphosa görüşmede Maarif’in Afrika’daki çalışmalarını bildiğini ve yakından takip ettiğini söyledi. Eğitim konusunda özellikle Türkiye’yi referans almak istediklerini dile getiren Ramaphosa’nın görüşmede, “Eğitim alanında Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” dediğini öğrendim.

Haberin Devamı

Türkiye birçok ülkede de FETÖ ile mücadele ediyor. Bunlardan biri de FETÖ’nün yurt dışı okulları...FETÖ ekonomik açıdan büyümek için farklı coğrafyalarda okullar açmış.Türkiye birçok ülkede de FETÖ ile mücadele ediyor. Bunlardan biri de FETÖ’nün yurt dışı okulları...

Ve bulundukları ülkelerdeki yönetimlerin çocuklarını eğiterek birçok ülke için de geleceğe yönelik tehdit oluşturuyor.

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

Türkiye bunu birçok ülkeye ‘sizin için de tehdit, önleminizi alın’ diyerek uyarıyor. FETÖ’nün en çok bulunduğu ülkelerden biri de Afrika kıtası.

Özellikle Güney Afrika, ABD’den sonra FETÖ’nün en güçlü olduğu ülke. Ekonomik açıdan büyümek için Güney Arika’da gizlendikleri belirtiliyor.

Burada FETÖ’nün 12 okulu var. Güçlü bir düşünce kuruluşu var. FETÖ’nün elebaşlarının da bu ülkede olduğu dile getiriliyor. Türkiye elebaşlarını Güney Afrika yönetiminden de istemiş. 

Güney Afrika’daki durumu yerinde görmek için 15 Temmuz haftasında Johannesburg ve Cape Town’a gittim. Güney Afrika’daki Maarif Vakfı’nın çalışmalarını ve mücadelesini yerinde gördüm.

Maarif Vakfı, dünyaya okullarıyla yayılan FETÖ ile mücadele için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel talimatıyla kuruldu. Yani Maarif Vakfı FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla mücadele için çalışıyor.

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

Afrika’da Maarif Vakfı

Maarif Vakfı’nın dünyada 34 ülkede okulu var. Toplam 300 eğitim kurumuna sahip olan Maarif’in okullarındaki öğrenci sayısı ise 30 bin 933. 99 ülke ile resmi temas kuran Maarif’in okul devri ve yeni okul açılması için yaptığı protokol sayısı ise 43. Maarif Vakfı 55 ülkeye direktör atayarak gece gündüz çalışıyor.

Haberin Devamı

Maarif Vakfı’nın Afrika Kıtası’nda ise 21 ülkede okulu bulunuyor. Bu kıtada toplamda 131 eğitim kurumuna sahip ve okullarında 9 bin 820 öğrenci eğitim görüyor.

Maarif Vakfı’nın okullarının Afrika kıtasında bulunduğu ülke isimleri ise şöyle:

  1. Somali - Devir
  2. Moritanya - Devir
  3. Ekvator Ginesi - Devir
  4. Fildişi Sahili - Devir
  5. Kongo - Devir
  6. Tanzanya - Yeni açılmış
  7. Gambiya - Yeni açılmış
  8. Kongo - Devir
  9. Gabon - Devir
  10. Mali - Devir
  11. Nijer - Devir
  12. Sao Tome ve Principe - Yeni açılmış
  13. Burundi - Yeni açılmış
  14. Gine - Devir
  15. Senegal - Yeni açılmış
  16. Etiyopya - Devir
  17. Cibuti - Yeni açılmış
  18. Sierra Leone - Yeni açılmış
  19. Çad - Devir
  20. Sudan - Devir
  21. Kamerun - Devir

Güney Afrika’daki tablo

Yüzde 62 Hıristiyan, yüzde 2 Müslüman nüfus barındıran Güney Afrika’da FETÖ yapılanmasının, eğitimden ekonomiye, siyasetten medya sektörüne varıncaya kadar her alanda faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Benim bulunduğum günlerde de medyada Türkiye’ye yönelik olumsuz haberler dikkatimi çekti.

Bu yapılanma ayrıca ülkede cami külliyesi, okullar ve hafızlık kursları gibi kurumlar üzerinden Müslümanların desteğini alıyormuş.

Güney Afrika’da 12 okulu olan FETÖ’nün toplamda 2 bin 800 civarında öğrencisi olduğu dile getiriliyor.

Johannesburg ve Cape Town’daki okullarını dışardan gördüm. Johannesburg’daki okullarının olduğu yerleşkede cami de var.

Haberin Devamı

Maarif Vakfı’nın Direktörlük Ofisi 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve bazı bakanlar tarafından açılmış. 

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

5 şehirde okul açmak istiyoruz

Güney Afrika Koordinatörü Adem Koç, Maarif Vakfı olarak 2018 Temmuz ayından itibaren ülkede aktif durumda olduklarını belirterek, “Güney Afrika’yı faklı bir yerde konumlandırdığımız için burada merkez bir ofis açtık. Buradan Güney Afrika’ya mücavir 10 ülkeyi koordine ediyoruz. Siyasiler ve halktan çok büyük teveccüh gördük. Güney Afrika yönetiminden Maarif Vakfı’na çok sık ziyaretler gerçekleşiyor. Maarif vakfı olarak tüm kesimlere hitap edebilecek beş büyük şehirde okul açmak istiyoruz” dedi.

15 Temmuz’da dikkat çeken ziyaret

Darbe girişiminin yıldönümünü olan 15 Temmuz’da Güney Afrika’daydım.

O gün hem büyükelçilikte hem de diğer Türkiye’nin kurumlarında 15 Temmuz ile ilgili programlar vardı.

Bir diğer dikkat çeken gelişme ise Maarif’in Güney Afrika Koordinatörü Adem Koç’un, 15 Temmuz’da Güney Afrika Devlet Başkanı Cyrill Ramaphosa tarafından kabul edilmesi.

Koç, Devlet Başkanı Ramaphosa’ya Maarif Vakfı’nın Güney Afrika’daki yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi, dosya sundu.

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa görüşmede Maarif’in Afrika’daki çalışmalarını bildiğini ve yakından takip ettiğini söyledi. Eğitim konusunda özellikle Türkiye’yi referans almak istediklerini dile getiren Ramaphosa’nın görüşmede, “Maarif’in Afrika’da ortaya koyduğu eğitimden memnunum. Özellikle eğitim alanında Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkür ederiz” dediğini öğrendim.

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

Maarif Vakfı’nın Güney Afrika Koordinatörü Adem Koç, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyrill Ramaphosa ile buluştu.

12 okul var

Türkiye’nin Güney Afrika Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen ile de ziyaretimde biraraya geldim. Büyükelçi Ülgen, FETÖ’nün ülkede 12 okulu olduğunu söyledi. Bazı elebaşlarının da Güney Afrika’da olduğunu dile getiren Elçi Ülgen, bunların da iadesinin istendiğini dile getirdi. Güney Afrikalıların Türkiye’ye yönelik ilgilerinin olduğunu dile getiren Ülgen, Türkiye’ye giden turist sayısının 3’e katlandığını vurguladı.

TRT World tarafından hazırlanan, FETÖ’nün karanlık ve kanlı yüzünü ortaya koyan The Network belgeseli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iş birliğiyle dünyayı dolaştı.

Belgeseli ben de Büyükelçi Ülgen, Maarif Koordinatörü Koç ve çok sayıda davetli ile birlikte Güney Afrika’da izledim. Belgesel o günlerde 13 ülke ve 16 şehirde de gösterilmiş.

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

Cape Town izlenimlerim

Ziyaretimde Cape Town’a da gittik. En eski yerleşim yerlerinden biri olan bu şehirde Müslümanlar da çok fazla. Bu yüzden buraya özel ilgi gösterilmesi gerekiyor.

Turizm kenti olan Cape Town kozmopolit bir nüfus yapılanmasına da sahip. Yahudiler de burada ekonomik olarak güçlü.

Parlamento’da Cape Town’da. Yani lobi açısından önemli bir şehir. FETÖ’nün ekonomik açıdan bu şehirde büyüdüğü dile getiriliyor.

Bu şehire dünyanın birçok yerinden dil eğitimi için gelen öğrenciler var. Türkiye’den gelen sayısı ise 170.

Yurt sorunu da var. 

Ekonominin güçlü olduğu bir şehir ama Türk kurumu yokmuş Cape Town’da.

Yüzde 2 olan Müslümanlar ülkede ekonominin yüzde 20’sine hitap ediyor. Yani nüfuslarına göre çok güçlüler. Ama FETÖ’nün bu gücü suistimal ettiği belirtiliyor.

Abdülhamit tarafından yaptırılan Nurul Hamidiye Camisi de burada. Evlerini farklı renklere boyamış olan bir Müslüman mahallesi de var.

Cape Town, Afrika’nın en gelişmiş şehirlerinden biri. Bütün Avrupa ülkelerinin de temsilcilikleri var.

Türkiye’nin burada biran önce hem bir okul hem de bir yurt açması gerekir diye düşünüyorum.

Cape Town’da da Maarif Vakfı gibi bir Türk kurumu olmalı...

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele

Güney Afrika’da FETÖ ile mücadele