Milliyet, Türkiye’nin gururu ASELSAN’ın Gölbaşı’ndaki teknoloji üssü Radar ve Elektronik Harp Başkanlığı’na girdi. 200 milyon dolar yatırım yapılarak 2015’te kurulan tesise ilk giren gazete olduk
Türkiye önümüzdeki günlerde teröristleri temizlemek için Fırat’ın doğusuna operasyon düzenleme hazırlığı yapıyor. Bu operasyon başta olmak üzere terörle mücadelede kullanılacak savaş teknolojisi çok önemli. Türkiye harp teknolojisinde dünyada üst sıralarda. Elektronik harp hem taktik hem de stratejik sahada olmazsa olmazlardan. Tehditlerin ya da düşmanın sahip olduğu radar-silah sistemlerinin nerede konuşlandırıldığı hangi modlarda çalıştığı bunların hepsi kayıt altına alınabiliyor. Haberleşmede bırakılan izlerde bu sistemde tespit edilip farklı şekilde kullanılıyor.
400 FARKLI PROJE
ASELSAN Gölbaşı yerleşkesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan uzun menzilli hava savunma radarları ile muharip uçak radarları başta olmak üzere askeri ve sivil alanda ihtiyaç duyulan her türlü radar ve elektronik harp sistemleri bu sistemlerde kullanılan anten, mikrodalga bileşen modül ve yazılım ürünlerinin tasarım, üretim, test ve lojistik desteği gerçekleştiriliyor. ASELSAN’ın 400’ün üzerinde yürüyen farklı projesi bulunuyor. TSK’nın tüm elektronik ihtiyaçları için hizmet veren ASELSAN, ayrıca şuan 63 ülkeye ihracat yapıyor.
TEST VE TEMİZ ODA
Tesiste radar ve elektronik harp alanında mevcut olan tasarım üretim yeteneklerini geliştirmek üzere yeni radar ve elektronik harp sistem entegrasyon ve test alanları, mikrodalga bileşen/modül tasarım ve üretim tesisleri, özel ölçüm laboratuvarları var. Tesiste anten test odası, soğuk-sıcak-nem deneme alanı, elektro manyetik uyum alanı gibi yerlere girdik. Ayrıca özel tulumlar giyerek tesisin beyni olan temiz odada dolaştık. Bu odada son ve ileri teknolojiler hassas ayarlarla yapılıyor. 2 bin metrekareden daha fazla alana sahip temiz odalarda mikrodalga modül ve bileşenlerin tasarım ile üretimi yapılıyor.
RADAR-MUHABERE KARIŞTIRMA VE ALDATMA SİSTEMİ
Tesisi gezerken TSK’ya vermeye hazır duruma gelen kamyon üzerindeki RAKAS ve MUKAS sistemlerini gördük. İlk bakışta askeri kamyon gibi gözükse de kamyonun üstündeki antenler ve sistemler elektronik harpta ileri teknolojiyi barındırıyor. Elektronik harpte amaç, karşı tarafın elektronik sistemlerini engellemek ya da fonksiyonlarını azaltmak, çeşitli aldatmalar yapmak, telsizlerini dinlemek ve etkisiz hale getirmek gibi konular...
Radar karıştırma ve aldatma simülatörü olan RAKAS ile muhabere karıştırma ve aldatma simülatörü olan MUKAS, ASELSAN radar ve elektronik harp sektörünün en kapsamlı projelerinden biriymiş. Merkezi gezerken, ASELSAN tarafından üretilen şu ana kadar tüm elektronik harp sistemlerini tek bir araç içerisinde barındıran ve bu kadar özelliği bir arada bulundurabilen dünyada eşine pek rastlanmayan kapsamlı bir sistem olduğu bana anlatıldı. MUKAS sistemin kabiliyetleri arasında HF ve V/UHF bantlarında yayın tespiti, yön kestirme, sinyal analiz yetenekleri, karıştırma/aldatma şartlarının operatöre sunulması, hedef muhabere sistemlerine karşı geliştirilen karıştırma ve aldatma tekniklerinin sahada değerlendirilmesi gibi yetenekler yer alıyor. RAKAS Sistemi ise TSK’nin kara, hava ve deniz platformlarında kullanılan Radar Operatörleri ile Elektronik Harp ve Haberleşme sistem operatörlerinin eğitimlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir simülatör sistemi.
İHASAVAR
Tehdit oluşturacak drone ve mini İHA’lar için ise elde tüfek gibi kullanılabilen karıştırma ve köreltme sistemi olan İHASAVAR’ı elimize aldık. İHASAVAR’ın kullanım alanı şöyle: Askeri tesislerin/üslerin, devlet kurum binalarının, üst düzey yetkili konutlarının, tören alanlarının, nizamiye ve kontrol noktalarının Drone/Mini-İHA tehdidine karşı korunması. İHASAVAR, eksi 30 derece sıcaklıkta da artı 50 derece sıcaklıkta da çalışma özelliğine sahip.
Harp sistem çözümleri
TSK’nın ihtiyacı olan elektronik harp sistemlerinin ana sağlayıcısı konumuna gelen ASELSAN’ın, kara, deniz ve hava platformlarına yönelik geliştirdiği elektronik harp sistem çözümleri, şu kategorilere göre tasarlanıyor:
- Radar Elektronik Destek
- Elektronik İstihbarat (ELINT)
- Haberleşme Elektronik Destek
- Haberleşme İstihbarat (COMINT)
- Radar Elektronik Taarruz
- Haberleşme Elektronik Taarruz
- EH Kendini Koruma (EHKK)
- El Yapımı Patlayıcılarla (EYP) Mücadele
- RF & EO/IR İz Yönetimi ve Ürünleri
KALKAN-II
KALKAN-II, orta irtifa hava hedeflerinin 3 boyutta doğru ve hızlı tespit ve teşhisini yapan bir arama ve takip radarı. Çok huzmeli ve faz dizili elektronik taramalı anteni ile üs, liman, fabrika ve benzeri kritik bölgeleri koruma uygulamaları için kendi başına veya komuta kontrol sistemleri ile kullanıma uygun yapıda. Sistem, araç ve sensör grubundan oluşuyor. Sensör grubu römork üzerine monteli olup, araç ile çekilerek harekat bölgesine intikali gerçekleşiyor. Operatör, araç içerisinde veya uzak komuta özelliği sayesinde araçtan ve sensörden uzakta çalışmasını sürdürebiliyor.
ACAR
ACAR, karada ve deniz yüzeyinde hareket eden hedefleri tespit ve takip edip sınıflandıran, ayrıca topçu atış tanzimi de yapabilen yeni nesil radar olarak geçiyor. ASELSAN’ın üçüncü nesil gözetleme radarı olan ACAR, 1990’lardan bu yana 200 adet üzerinde üretilen ASELSAN gözetleme radarlarının operatörlerinden elde edilen geri bildirimler dikkate alınarak ve en güncel operasyonel özellikler kazandırılarak geliştirilmiş. Katı hal tasarımı ile kompakt ve hafif yapıda üretilen sistem, esnek arayüz tasarımı sayesinde operasyonel gereksinimlere bağlı olarak tek başına üç ayak sehpa üzerinde, araç üzerinde veya kule/mast platformlarına entegre olarak kullanıma uygun yapıda. ACAR, sınır güvenliği, hassas bölge koruma, anayurt güvenliği gibi çok sayıda gözetleme uygulamasında kullanılıyor.