Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi 5. yılına girdi. dünyaya örnek olan ve BM’nin de ödüllendirdiği projeye ilişkin dünya liderlerinin eşleri Emine Erdoğan’a sorarak bilgi alıyor...
BM’nin Dünya Habitat Günü etkinlikleri bu yıl Balıkesir’de yapılıyor. Tüm ülkelerin iklim değişikliği ve çevreye yönelik geç kalmadan ellerini daha çok taşın altına koymaları gerekiyor. “Ben merkezli anlayıştan, insan merkezli anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle, sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum.” Bu sözler sıfır atık başta olmak üzere Türkiye’deki çevre projelerinin öncüsü ve büyük destekçisi Emine Erdoğan’a ait.
Bu sözlerini gittiği her yerde tekrarlıyor ve dünyaya çağrı yapıyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan. BM’nin de büyük takdir ettiği Sıfır Atık Projesi dünyaya örnek olmuş. Emine Erdoğan çevre ve iklim ile ilgili 4 uluslararası ödül almış. Türkiye’ye gelen ve yurtdışı gezilerinde görüştüğü lider eşleri de Emine Erdoğan’a sıfır atık projesini sorup bilgi alıyormuş.
‘Hep birlikte aşarız’
Emine Erdoğan ile geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmiş ve iklim değişikliği ile sıfır atık üzerine sohbet etmiştim. Emine Erdoğan, “İklim değişikliği krizini hep birlikte aşabiliriz. Yalnız yapamayız. Herkes gelecek için destek vermeli. Gençlerin buna inanması çok önemli. Daha çok işimiz var. Ama hep birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum” diyor. Emine Erdoğan üniversitelerdeki iklim elçisi gençlerle de zaman zaman bir araya geliyor. Onlardan çevreyi koruma ve iklim değişikliğine yönelik daha çok çalışma sözü alıyor.
Küresel olarak kritik eşik
Emine Erdoğan’ın sık sık altını çizdiği noktalardan bazıları da şöyle:
“İklim değişikliği, artık yalnızca bir çevre sorunu değil; ülkelerin kalkınmasını ve refahını derinden etkileyen, küresel bir krizdir. İnsanlık için, büyük bir gelecek kaygısıdır. İklim değişikliği ile mücadelede, küresel olarak, kritik bir eşikteyiz. Türkiye olarak, bu krize, dünyanın ortak evimiz olması şuuruyla yaklaşıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele çok boyutlu ve çok yönlü bir alan. Bu yolda koyduğumuz hedeflere ulaşmak için; ulaştırma, ticaret, sanayi, tarım ve sağlık gibi birçok sektörde, dönüşüm gerekiyor. Ülkelerin kalkınma ve refah seviyeleri, iklim değişikliği ile ilgili atacakları adımlarla, doğrudan ilişkili bir hal aldı. Kısa, orta ve uzun vadeli kalkınma politikalarının, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, hazırlanmasının, hayati bir önemi var. Bu büyük dönüşümde, herkesin sorumlulukları var. Sadece hükümetlere, ya da sektörlere bağlı olmayan, yeşil dönüşüme sunulan her katkıyı, takdire şayan buluyorum. Yeşil dönüşüm için yapılan yatırımlar, kalkınmayı da beraberinde getiriyor. İklim değişikliğiyle mücadelede, adil yük paylaşımı, kimsenin geride bırakılmaması ve tüm ülkelerin, mücadeleye aktif katkı sağlaması, son derece önemli.”
‘Kimse Geride Kalmasın’
BM’nin Dünya Habitat Günü etkinlikleri bu yıl Balıkesir’de gerçekleştiriliyor. Emine Erdoğan’ın ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da bugün katılacağı toplantılara 120 ülkenin temsilcisinin katılması bekleniyor. Dünya Habitat Günü başta küresel iklim değişikliği olmak üzere barınma ihtiyacı, sürdürülebilir kalkınma, akıllı şehirler gibi konularda bütün insanlığa sorumluluklarını hatırlatan özel bir gün. “Kimse Geride Kalmasın” ana teması ile gerçekleştirilecek etkinliklerde sıfır atık, şehir ve insan ilişkisi, şehircilik kültürü, kentsel dönüşüm, akıllı şehirler, sosyal konut üretimi, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi, yeşil kalkınma gibi konular tartışılacak. Görünen o ki çevre ve dünya için tüm ülkelerin iş birliğine ve dayanışmasına ihtiyaç var. Tüm ülkelerin iklim değişikliği ve çevreye yönelik çok geç kalmadan projeler üretmesi, kimseyi geride bırakmaması gerekiyor. Yani gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak Emine Erdoğan’ın dediği gibi hep birlikte çalışmak zorundayız...
“Yılda 31 milyon ton atık ile ne kazanılır?” diye sorunca ise karşımıza şu rakamlar çıkıyor:
- 2 milyon ağaç
- 585 milyon kg daha az sera gazı
- 69 milyon metreküp daha az su kullanımı
- 20 milyar kwh daha düşük enerji kullanımı
- 13 milyar TL yıllık katma değer
Ağaçlar kurtarılıyor
2017-2022 arasında sıfır atık projesinin Türkiye’ye kazandırdıklarından bazıları şöyle:
- 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmış
- Yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 27’ye çıkmış
- Plastik poşet kullanım oranı yüzde 75 azalmış
- 23 bin ton sera gazı salınımı engellenmiş
- 265 milyon ağaç kesilmekten kurtarılmış
- 437 milyon metreküp su tasarrufu sağlanmış
- 356 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağlanmış