Abdülhamid Han sondaj gemisi Akdeniz’de göreve başladı. Böylece Fatih sondaj gemisiyle başlayan, Yavuz ve Kanuni ile devam eden sondaj çalışmalarında yeni bir sayfa açıldı. Karadeniz’den sonra Akdeniz’de de dengeleri değiştirecek artık Türkiye.
Türkiye’nin 4 sondaj gemisi 2 sismik araştırma gemisi var. Bu denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosu.
Ama bu süreç kolay olmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın altı çizilecek bir sözü var: “Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.”
Bunu duyduğumda geçmişteki gemi kiralayarak Karadeniz’de yapılan aramalar aklıma geldi.
Üst düzey bir yetkili Karadeniz aramalarında Türkiye’nin geçmişte engellendiğini anlattı. Kiralanarak tutulan gemiler ‘burada gaz yok’ mesajıyla gitmiş. Yani bulunması istenmemiş.
Üst düzey yetkili, “geçmişte bulmamızı engellediler. Bakıp bakıp gittiler. Yok dediler. Ama kendi gemilerimizde bulduk. Daha da bulacağız. Akdeniz’den de güzel haberler gelebilir” diyor.
Abdülhamid Han cevabımızdır
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i çok heyecanlı gördüm. Türkiye’nin hidrokarbon aramalarında dünyada söz sahibi bir ülke olmasından dolayı mutluydu. Bir çok ülkeden “gelin bizim ülkemizde de arama yapın” teklifleri gelmeye başlamış.
Dönmez, “Önceliğimiz Karadeniz gazını gelecek yıl milletimizle buluşturmak. 2023’ün ilk çeyreğinde yani mart ayı gibi karaya gazın ulaştırılması ve karada gaz yakılması planlanıyor. Tüm mesaimiz bu yönde. Ama Akdeniz’den de vazgeçmiş değiliz. Diğer 3 gemimizi Karadeniz’e çektiğimiz için Türkiye’nin Akdeniz’den vazgeçtiği, baskı ve yıldırmalara boyun eğdiği şeklinde mesnetsiz bir sürü iddia ortaya atıldı hatırlarsınız. Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da yine burada olacağız. Yalan yanlış iddialarla Türkiye’nin yoluna taş koyduğunu zannedenlere cevabımızı Abdülhamid Han sondaj gemimiz ile veriyoruz. Biz ne haklarımızdan vazgeçeriz ne de Mavi Vatan’ın bir karışından” diyor.
Akdeniz’den gaz çıkma konusunda ümitli olup olmadığıyla ilgili de Bakan Dönmez şunları söyledi:
“Biz seferle mükellefiz, zafer Allah’tan. İnşallah Abdülhamid Han gemimiz, Karadeniz’de yaşadığımız sevinci bize Akdeniz’de de yaşatır. Milletimizin duası gemimizde çalışan mesai arkadaşlarımızla.”
9 katlı dev gemi
Abdülhamid Han gemisinin dikkat çeken özellikleri şöyle:
*Sondaj filosunun en büyük gemisi oldu
*Dünyada bu teknolojiye sahip 5 gemi bulunuyor
*9 katlı gemide, helikopter pisti var
*İlk defa Türkiye tarafından kullanılıyor
*238 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde, 112 metre yüksekliğinde, 68 bin groston ağırlığında
*12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabiliyor
*200 kişilik mürettebat kalabiliyor
*Spor salonu ve sinema salonu gibi sosyal faaliyet alanları da var
*İlk görev yeri Yörükler-1 kuyusunda 2 ay görev yapacak
Karadeniz gazı karada ne zaman yakılacak?
Karadeniz gazının çıkarılması ve karaya taşınması sürecinde sona yaklaşıyoruz. Benim de gidip gördüğüm denizin 2 bin 200 metre altında oluşturulan enerji üssündeki deniz altı boru döşemelerinin 10-15 gün içinde bitmesi bekleniyor.
2023’ün ilk çeyreğinde yani mart ayı gibi karaya gazın ulaştırılması ve karada gaz yakılması planlanıyor.
6 bin kişinin çalıştığı Filyos’ta en zor kısmı olan sığ deniz boru döşemesi tamamlanmış. Derin kısımlardaki 165 kilometrelik kısmın ise 100 kilometresi döşenmiş.
Karadan 170 km açıktaki 10 kuyuluk alandan kıyıya gazı taşımak için boruların döşenmesinde de aynı anda 30 gemi çalışıyor.
Deniz tabanına yerleştirilen kuyubaşı vanalarının bir tanesinin ağırlığı 65 ton civarında. Deniz tabanına yerleştirilecek olan kontrol ünitesi ise 260 ton.