Afrin’deki terörist-lerin temizlenmesi için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı için tüm bakanlıklarda insanı boyut seferberliği de başlatıldı.
Cumhur-başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekatın insanı boyutuna da büyük önem veriyor. Bu çerçevede yöredeki sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbirin alınmasını istedi.
Bir çok bakanlık da hem teröristlere yönelik operasyon sırasında hem de sonrasında bölge halkına neler yapılabileceğine yönelik planlar yapmaya başladı.
Tüm bakanlıklardan temsilcilerin katıldığı Başbakanlık’taki ilk toplantıda Afrin Harekatı’na ilişkin El-Bab’da olduğu gibi güvenlik sağlandıktan sonra sivil halka yönelik yapılacaklar masaya yatırıldı. İlk aşamada her kurumun Afrin için fizibilite çalışmasını bir an önce tamamlaması istendi.
500 yataklı hastane
Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında, bölgenin güvenlik altına alınmasının ardından yapılan sağlık destekleri gibi Afrin’e de sağlık hizmeti verilmesi için çalışma başlatıldı. Bölgeye yönelik 500 yataklı bir sağlık tesisinin kurulması planlanıyor. Şu anda da acil durumlar için 1 ambulans uçak ve 2 ambulans helikopter Hatay’da hazır bekletiliyor. TSK’da görevli 400 dolayında askeri hekim şu anda bölgede görevlendirilmiş durumda.
Bakanlıktan iş makinesi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekâtına 60 civarında iş makinası, kamyon ve treyler ile destek veriyor. Ayrıca bakanlık meteorolojik veri ve rapor desteğini 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak sağlıyor.
Kızılay’dan göç önlemleri
Kızılay, Azez bölgesine yönelecek muhtemel göçe karşı yeni bir çadır kent hazırlıyor. AFAD ile birlikte yürütülen çalışmalar 50 bin kişilik bir yeni göç dalgası olasılığı üzerinden yapılıyor. Bu kişiler için ilk etapta 6 bin kişilik bir çadır kent kurulacak.
Göçün sürmesi halinde zemini hazırlanan yerlere yeni çadır kentler de anında kurulacak. Yatak, battaniye, temel gıda maddeleri ve temel temizlik maddelerinden oluşan yardım kitleri de hazırlanıyor.
Harekatın başlamasının hemen ardından Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Azez ve İdlip bölgesinde yürütülen hazırlıkları yerinde inceledi, ekiplere talimatları bizzat verdi.
Dönüşümden ekonomiye büyük katkı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında geri dönüşüm faaliyetlerine hız verildi.
Kağıt, cam, plastik, metal ve organik atıkların toplanarak yeniden ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığı proje çerçevesinde kullanım ömrünü tamamlayarak araçlardan sökülen 183 bin ton lastikten geri kazanım sağlandı.
Sadece Çevre Bakanlığı’ndaki 6 aylık çalışmada, 70 ton kağıt karton ayrıştırılarak 1200 ağaç kesilmesi önlendi. Ayrıca bakanlıktaki 17 ton plastik dönüşümü ile de 270 varil petrol kullanımı engellendi.