Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

ANADOLU liseleri, kolej ve üniversite tercihinin yapıldığı şu günlerde, veli ve öğrencilerin, seçecekleri okulda aradıkları ortak özellik; eğitim ve öğretimden de önce "imaj". Yani girecekleri okul, fiyaka satacakları bir okul olsun istiyorlar.
Bir okulun popülaritesi ne kadar yüksekse, seçilme şansı o denli yüksek oluyor. Üniversite giriş sınavlarında en yüksek başarıyı elde eden okulları, sokaktaki 10 kişiye sorsanız, 9'u tanımaz. Ama, bazılarını, ilk 10'a girmeseler bile herkes, "aaa o mu..." diye cümleye başlıyor.
Başarılı Türk kolejlerinin yabancı okullar altında ezilmesinin, eski hantal üniversitelerden çok daha iyi eğitim yapan ve aynı zamanda çok daha iyi sosyal olanaklar sunan yeni üniversitelerin, hak ettikleri değeri bulamamalarının asıl nedeni bu.
Geçtiğimiz yıl hem kolejlerin hem de özel üniversitelerin tamamına yakını kontenjanlarını dolduramadı. Dolayısıyla hedeflediği ekonomik güce ulaşamadı. Ulaşamadığı için de, öğretmenine daha fazla maaş veremedi, yeni eğitim yatırımları yapamadı, geleceğe daha ümitle bakamadı.
En iyi öğrenciler de imajı parlak okullara gittikleri için, vasat öğrencileri daha iyi duruma getirmenin hamallığı onlara kaldı.
İsmi parlak, içi boş okullar konusunda ilk uyanan, işverenler oldu. Eskiden iş ilanlarında özellikle bazı üniversitelerin adı verilirken, şimdi bu uygulama giderek yok olmaya başladı. Gençlerdeki yaratıcı yeteneğin, diplomadan çok daha önemli olduğu, geç de olsa, nihayet keşfedildi.
İşin özeti, eski ya da yeni pek çok öğretim kurumu hakettiği önemi görmezken, kendini iyi anlatan, daha doğrusu "iyi satan" okullar, en iyi öğrencileri kapmaya devam ediyor.
Kendini iyi anlatamama durumu, sadece özel okullar için geçerli değil, devlet okulları da aynı konudan fazlasıyla şikayetçi. Ama, gelin iletişim çağının olanaklarını kullanın dediğinizde, "haklısınız" diyorlar ama, oldukları yerde saymaya da devam ediyorlar.
Son yıllarda halkla ilişkiler şirketleriyle çalışan, kendi bünyelerinde dış ilişkiler, tanıtım ve pazarlama birimleri kuran okullar, çok kısa sürede çok önemli mesafe aldılar. Darısı diğer okullarımızın başına.
Önce eğitimin önemine inandıralım, gerisi kolay...

Yazara Emaila.guclu@milliyet.com.tr