Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       MİLLİ Eğitim Bakanlığı uzun süredir kendisini 2000 yılına hazırlıyor. Bu konuda peş peşe projeler üretiyor. Dünya Bankası'nın da desteklediği bu yeniden yapılanma projesinin toplam maliyeti 10 milyar dolar. Yani 3.2 katrilyon lira.
Proje hayata geçtiğinde, tam gün eğitim gerçekleşecek ve öğrenciler 30'ar kişilik sınıflarda öğrenim görecekler. Kesintisiz 8 yıllık temel eğitimden tüm çocuklar yararlanacak. Bilgisayar destekli eğitim ve liseyi bitirinceye kadar en az bir yabancı dil, projenin önemli ayaklarından ikisi.
Yeniden yapılanma projesinin iddialı söylemlerinden biri de ezberci eğitimden uygulamalı eğitime geçileceği yönünde. Hatta hayal gibi görünen, sınavsız üniversite modelinin kademeli olarak birkaç yıl içerisinde uygulamaya geçeceği de ısararla vurgulanıyor. Diğer ayrıntılar da dikkate alındığında, eğitimdeki yeniden yapılanma çalışmaları, kaçırdığımızı sandığımız Bilgi Çağı'nı yakalamamıza olanak sağlayabilir.
Umarız bu güzel gelişmeler kısır siyasi çekişmelere kurban olmaz. Ekonomi kökenli Uluğbay'ın milyarlarca dolarlık yatırım ve ihalelerin söz konusu olduğu bir dönemde bakanlık koltuğunda oturuyor olması bir avantajdı. Belki üç aylık seçim hükümeti döneminde de etkinliği sürer. Ama ya sonra? İşte o mechul.
FP'nin türban dışında eğitim ve gençlerle uzaktan yakından ilgisi yok. ANAP ve DYP gençlerden çok kopuk. DSP ve CHP ise sanki yetişkinler partisi. MHP'nin yaklaşımı ise hep ideolojik oldu. Bu yüzden Türkiye'nin geleceği olan bu 10 milyar dolarlık eğitimin yeniden yapılanma projesi, partiler üstü bir hüviyete kavuşturularak, iktidarların değil, devletin vatandaşa bir lütfu olmalıdır.
İktidarlar bu konuda ne kadar samimi olurlarsa olsunlar, son örneğinde de görüldüğü gibi kendi içlerinde dahi istikrar yok. DSP bile kendi iktidarı döneminde aynı bakanla yola devam etmedi...
Cumhurbaşkanı Demirel, tüm siyasi partilerin de desteğiyle Türkiye'nin geleceği olan bu projeye sahip çıkabilir. Herhangi bir iktidar değişikliğinde projenin sekteye uğramasını önleyebilir. Bu da bugüne kadar Türiye'ye yaptığı hizmetlerin en büyüğü ve en onurlusu olur. Umarız ilgisini çeker, umarız desteğini esirgemez!..
Yeniden yapılanma projesinin en ciddi adımlarından biri de 8 Şubat'ta atılıyor. Milyarlarca dolarlık Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) projesinin donanım ihalesi, bir anlamda okullarımızı, çocuklarımızı, Türkiye'yi 2000'li yıllara taşıyacak teknoloji yolunun ihalesi olacak. Bu ihaleyle 2 bin 500 okula, birbiriyle ve bütün dünya ile bağlantılı 50 bin bilgisayar takılacak. Yabancı dilden laboratuvar çalışmalarına kadar hemen her ders artık bilgisayar destkeli olacak. Hem de birkaç yıl içerisinde...
Siyaset tıkandı ama devlet işliyor. El ele verdiklerinde hiç şüpheniz olmasın Türkiye çağı yakalayacaktır.



Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr