30.11.2021 - 15:17 | Son Güncellenme:
İklim değişikliğinin en fazla kuraklığı etkileyeceğini vurgulayan Eroğlu, “İklim değişikliği en çok kuraklığı etkileyecek. Sulamada az su ile çok alanı sulayan sistemlere geçilmesi için bir seferberlik yapılması ve bütçenin bu minval üzerine arttırılmasını teklif ettik” dedi. Eroğlu “Yakın gelecekte dünyadaki en önemli sektör, gıda üretimi olacaktır. Bunu unutmayalım. Türkiye bu konuda önemli adımlar atıyor. 8,5 milyon ekonomik sulanabilir alanın 6,5 milyonunu suladık. Geri kalan kısmının hemen sulanması lazım. Eski sulama sistemlerinin modernize edilerek yağmurlama ve damlama sistemine dönüşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kömürle çalışan termik santrallerdeki hava kirliliğinin azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu “Bir diğer husus, yutak alanlar çok önemli. Sera gazları dediğimiz gazları tutan, ağaçlardır, ormandır. Bizim orman varlığını arttırmamız gerekir. Bozuk orman alanlarını ıslah etmemiz gerekir” dedi.
Isı yalıtımıyla 9 milyar dolar tasarruf mümkün
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü vesilesi ile bir açıklama yapan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Türkiye’nin enerjiyi verimli kullanmak zorunda olduğunu, bunun için de binalarda ısı yalıtımının yaygınlaştırılmasının şart olduğunu söyledi. Küçükoğlu, enerjide dışa bağımlı olan ve bu alanda yılda yaklaşık 60 milyar dolar harcayan Türkiye’nin, binalarda etkin ısı yalıtımını yaygınlaştırıp enerjiyi verimli kullanarak 9 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin ithal ettiği enerjinin büyük bir kısmı konut gibi yapılarda kullanılıyor. Yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok Küçükoğlu, yapılan harcamanın 22,5 milyar dolarının konutlarda tüketildiğini belirtirken, halen 10 milyona yakın olan bina stokunun yüzde 80’e yakın bir bölümünde ısı yalıtımı bulunmadığını açıkladı. Küçükoğlu “Etkin ve yaygın ısı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjinin en az yüzde 30 ila 40’ını tasarruf edebiliriz. Binalarda ısı yalıtımları ile elde edilecek tasarruf yılda 9 milyar doları buluyor” dedi.
Türkiye’nin en büyük çatı Güneş Enerjisi Santral projesi açıldı
SANKO Holding bünyesindeki SANKO Tekstil İşletmeleri’nin Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren iplik üretim tesislerinin çatısına yapılan ve Türkiye’nin en büyük çatı Güneş Enerjisi Santrali olma özelliğini taşıyan projenin açılışı gerçekleştirildi. SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, tesis hakkında da bilgi verdi. Yıllık 20 milyon kwh elektrik Konukoğlu, “GES panellerimiz SANKO Tekstil’in Adıyaman işletmelerinin toplam 132.500 m2 alana sahip çatılarına kuruldu. Türkiye’de bugüne kadar çatıda yapılan en büyük GES projesi olma özelliğini taşıyan projemizde 37.776 adet 390 watt’lık paneller kullanıldı. Bu paneller ile 14,73 MWp / 12,70 MWe kurulu güç elde edilecek ve Sanko Tekstil Adıyaman İşletmelerinin yıllık elektrik ihtiyacının 20 milyon kwh’i inşa edilen çatı GES’te üretilecek elektrik ile sağlanacak” dedi. Konukoğlu, SANKO Holding’in sürdürülebilir yaklaşımı doğrultusunda iş süreçlerindeki en önemli şeyin enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji ve yerli kaynak kullanımı olduğunu da aktardı. Söz konusu Çatı Güneş Enerjisi Santrali projesinde yerli kaynak kullanımına da özen gösterildiği belirtildi.
Kuzey Akım 2 askıya alındı
Almanya enerji piyasası düzenleyici kurumu, Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıması planlanan Kuzey Akım 2 boru hattına ruhsat vermeyi askıya aldı. Kurum, yaklaşık 10 milyar euroluk projeye ruhsat vermeden önce, boru hattı projesinin yürütücü firmasının Alman yasalarıyla uyumlanması gerektiğini belirterek projeyi ertelemiş oldu. Almanya’nın projeyi engellemesinin ardından İngiltere ve Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerde doğal gaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 17 arttığı görüldü. 1225 kilometrelik Kuzey Akım 2 gaz boru hattı, Eylül ayında tamamlanmasının ardından, Rusya’nın Arktik bölgesinden Almanya’ya, Baltık Denizi’nin altından direkt olarak doğalgaz taşımayı planlıyor. Söz konusu projeyle Moskova’nın Berlin’e gaz ihracatını da iki katına çıkaracağı belirtiliyor.
AB’de nükleere dava tehdidi
Avusturya Enerji ve İklim Bakanı Leonore Gewessler, Avrupa Birliği’nin (AB) nükleer enerjiyi temiz enerji sınıfına alması durumunda, ülkesinin Birliği dava edeceğini açıkladı. Gewessler, “EURACTIV” haber sitesine verdiği röportajda, nükleer enerjinin sürdürülebilir finans konusundaki taksonomisine dahil edilmemesi gerektiğini savundu. Ekim ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB’nin yakın zamanda sürdürülebilir finans taksonomisini açıklayacağını belirtmiş, Fransa ve Finlandiya’nın başını çektiği 12 AB ülkesi de nükleer enerjinin düşük karbonlu kaynak olduğu için desteklenmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak buna karşı çıkan Avusturyalı Bakan Gewessler, “Nükleer enerjinin AB taksonomisine dahil edilmesi için yasal bir temel bulunmuyor. Evet, eğer AB taksonomisi nükleer enerjiyi sayarsa, buna mahkemede karşı çıkacağız” ifadelerini kullandı. Avusturya, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Portekiz’le birlikte, nükleer enerjinin AB’nin yeşil finans kurallarına dahil edilmesini engellemek istiyor. Beş ülke İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen COP26’da nükleer enerji karşıtı ittifak oluşturmuştu.
Çin yenilenebilir kapasitesini 2,3 milyar kwh artırdı
Çin 2021 yılının ilk 10 ayında 2,3 milyar kilowatt kapasitesinde yenilenebilir enerji kurulumu gerçekleştirdi. Çin devlet haber ajansı “Xinhua”, ülkenin enerji krizine karşı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, kurulu rüzgar gücü kapasitesini yüzde 30,4, güneş enerjisi kapasitesini ise yüzde 23,78 oranında artırdığını aktardı. Dünya çapında önce gelen fosil yakıt tüketicisi olan Çin, sıfır karbon emisyonu hedefini 2060 yılı olarak açıklamıştı. Kasım ayının başında da Çin Halk Bankası, faiz oranı yüzde 1.75’ten bir yıllık krediyle, bir çeşit karbon azaltımını destekleme aracı sayesinde, finansal kuruluşlara düşük maliyetli kredi vereceğini açıkladı. Banka, söz konusu kuruluşların önemli karbon azaltım alanlarındaki şirketlere borç vermesi konusunda da rehberlik edeceğini aktardı. Çin aynı zamanda kömürün temiz ve verimli kullanımını destekleme amacıyla yeniden borçlanma programı kapsamında 31,32 milyar dolarlık finansman sağlayacağını açıklamıştı.