06.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bu haftaki yazım "bagel" (Türkçe okunuşu beygıl) adında, hayatımın damak zevki hanesindeki vazgeçilmezlerden biri olan hamurlu bir yiyecek üzerine. Şimdi, "Bu da nereden çıktı; acaba nedir?" diye soracaksınız. Efendim; bagel kim tarafından icat edildi, Avustralya mı yoksa Amerika kökenli mi tam olarak bilinmiyor. Ancak bilinen en önemli özelliği, bagel'ı bir kez yiyenin genellikle bu yiyecekten vazgeçemediğidir. Dünyanın birçok ülkesinde maya, glutenli un ve suyla yapılıp içine birçok değişik malzemenin de katılabildiği, üzengi biçiminde şekillendirildikten sonra pişirilen bu yarı ekmek yarı çörek için özel dükkan ve kafeler mevcut. Ben de hep Türkiye'de neden bagel yok diye hayıflanır dururdum. Yeniköy'de Tribeca adında bir bagel dükkanının açıldığını öğrendiğimde nasıl sevindiğimi tahmin edersiniz herhalde.
Geçen cumartesi bagel'larını denediğim Tribeca küçük ama sevimli bir kafe. Renkli ve değişik büyüklüklerdeki fincanlarda sunulan envai çeşit kahve ile çayları da, pişen bagel kokuları eşliğinde içmek büyük bir keyif. Freezer olarak adlandırdıkları kahve, mokka ve portakal olmak üzere üç değişik lezzetle hazırlanan buz gibi içecekler de cabası. Denemek üzere satın aldığım ıspanaklı, haşhaşlı, kaşarlı, siyah zeytinli, karışık çeşnili, süper tarçınlı ve çikolatalı acayip lezzetli bagel'ların ayrıca sade, susamlı, sarmısaklı, soğanlı ve üzümlü çeşitleri de var. Özellikle süper tarçınlı bagel'ın damak zevkimle bir aşk ilişkisi kurduğunu söyleyebilirim. Kafede bagel'ların tadına bakmak isteyenler, bunları tereyağı ve reçel, somon, krem peynir ve değişik bir çok malzemeyle sipariş edebiliyor.Tribeca'nın mönüsünde müthiş bagel'lar haricinde pizzalar, sandviç ve salatalar da var. Çikolata ve ahududulu muffin'leri (minik yumuşak kekler) ise bugüne kadar Türkiye'de yediklerimin en iyisi. Sade ve kapuçinolu Amerikan usulü cheesecake'ler de denemeye değer. Tribeca'da bir lezzet dönmedolabına binmenin kişi başı fiyatı ise 1 buçuk ila 3 buçuk milyon lira arasında.
Adres: Kapalı Bakkal Sok., No: 5, Yeniköy
Tel: 0212 223 99 19
MERCİMEK GRATEN
Hazırlanış süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1.5 saat
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemeler: 3 havuç * 3 pırasa * 2 çorba kaşığı margarin * Yarım kilo patates * 2 su bardağı mercimek * 100 gram rendelenmiş kaşar * 1.5 çay bardağı taze krema * 2 çorba kaşığı sirke * 2 çorba kaşığı ayçekirdeği * Çeyrek demet ince kıyılmış maydanoz.
Hazırlanışı:
1. Fırını 225 derecede ısıtın. Havuçları temizleyip küplere doğrayın. Pırasayı temizleyip, dilimleyin. Margarini kızdırıp havuç ile pırasayı 5 dakika kavurun. Tuz ve biberle tatlandırın. Mercimekleri yıkayıp suyunu iyice süzün. Sebzelere ilave edip 5 dakika pişirin. 5 su bardağı su ekleyip kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte 45 dakika pişirin.
2. Patatesleri soyun ve ortaboy küplere doğrayın. Tuzlu suda 15 - 20 dakika haşlayıp suyunu süzün. Kaşar ile kremayı karıştırın. Büyük oval bir borcamın içini yağlayın ve patatesleri yayın. Mercimekli sebzeyi tuz, biber ve sirke ile tatlandırın.
3. Sebze suyunun birazını patatesin üzerinde gezdirin ve mercimekli sebzeyi üzerine yayın. Ayçekirdeği serpiştirin. Kremalı karışımı üzerini kapatacak şekilde paylaştırın ve fırında 10 - 15 dakika pişirin. Piştikten sonra maydanozla süsleyin.
ÇİKOLATALI ANANAS
Hazırlanış süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemeler: 8 dilim ananas * 2 çorba kaşığı rom * Yarım kilo Pınar Süzme yoğurt * 5 çorba kaşığı toz şeker * 1 çay bardağı kremşanti * 1 paket vanilya şekeri * 8 çorba kaşığı Hershey's çikolatalı sos (tüm büyük marketlerde satılıyor) * 4 çorba kaşığı rendelenmiş Hindistancevizi.
Hazırlanışı:
1. Ananas dilimlerini parçalara doğrayın. Rom ile harmanlayıp 10 dakika bekletin. Süzme yoğurt, süt ve şekeri karıştırın. Kremşanti ve vanilya şekerini azar azar ilave ederek karıştırın.
2. Kremalı yoğurdu ve ananası tatlı kaselerine paylaştırın. Üzerine ikişer kaşık çikolata sosu dökün ve Hindistancevizi ile süsleyin.