VitrinBeril Khalaf: “Her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele alıyoruz”

Beril Khalaf: “Her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele alıyoruz”

31.01.2022 - 11:19 | Son Güncellenme:

Beril Khalaf Interiors çatısı altında, İstanbul, Bodrum, Çeşme, New York ve Washington DC’de iç mimari projeler yürüten Beril Khalaf, 360 derece tasarım yaklaşımıyla heykel gibi biçimlendirilmiş sanatsal iç mekanlara imza atıyor.

Beril Khalaf: “Her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele alıyoruz”

Cemre Türegün, Mimar

Haberin Devamı

İç mimarlıkla ve tasarımla yolunuz nasıl keşişti?

Üniversiteye sinema ve televizyon bölümü ile başladım. Bu süreç içerisinde edindiğim deneyimler, aslında sahne ve ışık ilişkisinin beni ne kadar etkilediğini daha iyi anlamamı sağladı. Bu nedenle eğitimime İç Mimarlık alanında devam ederek Bahçesehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü tamamladım. Ardından tasarım vizyonumu genişletmek için New York’ta bir sene boyunca çeşitli kurslar ve seminerlere dahil oldum. Şu anda Beril Khalaf Interiors adı altında ulusal ve uluslararası konut, ofis ve ticari alanların iç mimari tasarım ve uygulama işlerini profesyonel ekibimle birlikte yürütüyorum.

Projelerinizde nasıl bir süreç izliyorsunuz?

Haberin Devamı

Projelerimizde işverenin alışkanlıklarını, beklentilerini ve ihtiyaçlarını özümseyerek, her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele alıyoruz. 360 derece bütüncül ve detaycı tasarım prensipleri benimseyerek her projeyi bir sanat yapıtı gibi değerlendiriyoruz. Her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele aldığımız için tüm bu verilerin oluşturduğu dinamikte birbirinden tamamen farklı sonuçlar elde ediyoruz. Dolayısıyla her proje benzersiz bir kurguya ve hikayeye sahip oluyor. İç mekana adımınızı attığınız anda detaylar sizi kendilerine çekiyor. Kişisel olarak da çok detaycı bir yapıda olmam, tasarladığım mekanlarda da kendisini gösteriyor. Dolayısıyla ekip olarak da bu yönde hareket ediyoruz.

Tasarımlarınızda sizi farklılaştıran noktalar hangileri?

Projelerimizde kullanım rahatlığı ve konforu için öncelikli görerek müşterinin ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar tasarlıyoruz. Özellikle konut tasarımlarında doğal dokulara yer vermeyi önemsiyoruz. Doğaya geri dönüş ihtiyacının olduğu şu günlerde işlenmiş malzemelerdense daha doğal, ham ve sürdürülebilir malzemeleri kullanmaya özen gösteriyoruz. Aynı zamanda aydınlatma ve mobilya tasarımları da yaparak ele aldığımız her projeyi tüm detayları ile tasarlayarak biricik ve benzersiz mekanlar üretmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Beril Khalaf: “Her projeyi ait olduğu yerin doğal, kültürel ve tarihsel bağlamı içinde ele alıyoruz”

Güncel işleriniz ve gelecek planlarınız hakkında neler söylersiniz?

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz projelerimizden biri GKT Bodrum Evi’ydi. Bu projeyle mimari ve iç mimari kategorilerde dünyanın en iyi projelerinin yarıştığı Los Angeles merkezli International Design Awards (IDA) 2021’de “Residential” kategorisinde Honorable Mention ödülünün sahibi olduk. Bodrum Evi Yalıkavak mevkiinde yer alan yaklaşık dört dönümlük bir arazi üzerine konumlanmış bir taş ev. Yapı sadece Bodrum’da bulunan Çilek Taşı ile inşa edilmiş. Arazinin elverişli olması ve ev sahibinin doğaya duyarlılığı sebebi ile evde solar sistem kullanarak tüm elektrik giderinin güneş enerjisiyle elde edilmesini sağladık. Sürdürülebilirlik ve kullanım kolaylığını düşünerek zeminde mikro beton uygulaması yaptık ve duvarlar için dekoratif sıva tercih ettik. Yapının geleneksel mimarisinin sağlamlığından ve kompaktlığından yararlanarak yüksek yalıtım katmanı, ısı geçirmez camlar ve mimaride açılan bazı yırtıklarla gün ışığından tam performans faydalandık. Genel olarak GKT Bodrum Evi’nde ferah ve açık alanlar yaratarak evde huzur ve sükunet sağlamayı hedefledik. Son projelerimizden bir diğeri ise İstanbul Maslak’taki 7.15 GYM projesiydi. Projenin iç mekan tasarım ve uygulaması gerçekleştirdik. Bir spor salonu olan 7.15’i her noktası spor çekimleri için de kullanılabilecek büyük bir sahne olarak tasarladık. Hem bu fikre hem de kullanıcı profiline uygun dokular, renkler ve aydınlatma elemanları tercih ettik. Duvarlarda perspektifli aynalar kullanarak mekanı daha geniş göstermek istedik. Aynı zamanda, duvarların geneline uyguladığımız brüt beton rengi dekoratif sıvayı iç mekanda ham ve uğraşılmamış bir atmosfer yaratmak amacıyla kullandık. Zeminlerde ise mikro beton malzemesini giriş itibarıyla mekanın en arka ucuna kadar uyguladık.