Gelin anlatalım: Borsa denilince ilk olarak akla ne gelmelidir?
Borsa denilince birçok kişinin aklına anlaşılması zor bir finans terimi geliyor. Fakat aslında raflarında şirketlerin paylarının satıldığı bir markete benzeyen borsa, anlaşılması kolay bir piyasa sistemidir. Bu içerikte size sade bir şekilde özetlemeye çalışacağız.
Anlaşılması kolay bir tanımla başlarsak; borsaya hisse senetlerinin değerlendirildiği bir piyasa sistemi diyebiliriz. İnsanların talep ettiği mal, tahvil, hisse senedi gibi menkul kıymetlerin değişim amacıyla piyasaya sürüldüğü bu sistem, denetliyici kurumlar ve düzenleyici kurallarla hayatını devam ettirir. Tarihte ilk kez 17. YY’da Kuzey Avrupa’da kurulmuş olan borsa sistemi, bugün borçlanma unsurlarından yatırım fonlarına, değerli madenlerden farklı menkul kıymetlere kadar getirisi olan birçok kıymetin alınabileceği-satılabileceği bir kontrollü piyasayı tarif eder.
Temel özelliği: Alıcılar ve satıcıların buluşma yeri
Borsayı özetle tanıdıktan sonra, esas amacına geçelim. Borsa işlemlerinin genel bir çoğunluğunu hisse senetleri alışverişi oluşturur. Şirketlerin borsaya sunulmuş hisselerinin alışverişine imkân veren sistem; hisse senedi alıcıları ve satıcılarının da birlikte iş yapabildiği bir düzeni ifade eder. Yani borsaya özet olarak hisse senedi alıp satılan bir ticari yer olarak bakmak gerekir.