The OthersTatilde kilo almayın!

Tatilde kilo almayın!

20.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tatile çıkarken "Eyvah, kilo alacağım" diye düşünmeyin. Aksine, bu dönemi kilo vermek için ideal bir zaman dilimi olarak görün ve önerilerimize bir göz atın

Tatilde kilo almayın
Taylan Kümeli

Yaz aylarında pek çok kişi diğer sezonlara oranla daha formda olmak ister ancak uzayan akşam saatleri, artan grup eğlenceleri ve yemekli sohbetler kişileri daha çok yemek yemeye iter. Bunun sonucu tabii ki kilo almaktır. Bu durumla karşılaşmamak için bazı önlemler almanız gerekiyor.

Öncelikle tatile, kilo alacağım korkusuyla değil, daha çok hareket ve dengeli beslenmeyle form tutacağım mantığıyla çıkın. Normal beslenme alışkanlıklarınızı yanlış yönde değiştirmediğiniz, ara öğünleri atlamadığınız, alkole saldırmadığınız, açık büfedeki her yemeğin veya tatlının tadını merak etmediğiniz müddetçe tatiller kişilerin günlük fiziksel aktivitelerini artırmalarından ötürü form tutulacak dönemler olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı
Taze yemekler yiyin

Mümkün olduğunca doğala yakın, kendi natürel yapısını ve tazeliğini koruyan besinleri tercih edin. Yaz ayları çok bereketlidir; çok çeşitli sebze ve meyveler manavlarda yerini almıştır. Bunları mümkün olduğunca taze ve çok çeşitli tüketmeye, günlük yemek pişirmeye gayret edin.

Akdeniz tarzı beslenin

Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaktan şaşmayın. Zeytinyağlı yemekler açık büfelerin de vazgeçilmezlerindendir. Vitamin, mineral ve posa açısından zengindirler. Fakat dışarıda tüketilen zeytinyağlılar iyi bir seçim gibi gözükse de, içerik olarak ideal ölçüden daha fazla yağla hazırlananlar, aşırı yağ tüketimine neden olabilecekleri için kilo artışına yol açabilirler. Bu yüzden yağ içeriğinden emin olmadığımız durumlarda sebzelerin suyunu ve yağını süzerek tüketmeniz daha doğru olur.

Sebzelere odaklanın

Taze, haşlanmış, zeytinyağlı ya da söğüş olarak tüketilebilecek tüm sebzelere yaz aylarında ağırlık verin. Öğle ve akşam için sebze yemeklerini, ızgaraların yanında sebze garnitürlerini ve salataları tercih etmek sebze alımını artırmanın kolay yollarıdır.

Yemeği aceleye getirmeyin

Daha uzun yemek saatleri, beyne doyma iletisinin gönderilmesiyle ilişkili olarak kişilerin daha az yemelerine, dolayısıyla kalori kısıtlamalarına neden olur. Fast food restoranlarda hızlıca yenen yüksek kalorili gıdaların ekstra bir hızla yağ depolanmasına neden olmasına bu yüzden şaşmamalı.

Haberin Devamı
Tatlı bir kaçamak

Yaz aylarında serinletici yemek veya içecekler, hatta tatlılar pek çok kişinin yaz beslenmesi anlayışı çerçevesindedir. Bu keyiften mahrum kalmadan, kilo grafiğimizi koruyarak tatlı kaçamaklar yapmak için yaz meyvelerini buz, light dondurma veya yağsız yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.

Yağ alımını azaltın

Tereyağında kızartılmış veya yağlı soslarla sote edilmiş yemek ve garnitürlerden, patates kızartması ile servis edilen yemeklerden, kremalı, koyu soslu, et soslu, tavada kızartılmış, mayonezli, sote yapılmış, derin yağda kızartılmış yemeklerden uzak durun. Mümkün olduğunca basit pişen yemekleri tercih edin. Fırınlanmış, kendi suyunda pişmiş, ızgara edilmiş, buharda pişmiş, sıcak su veya süt içinde pişmiş, fırında kızartılmış olan yemekler arasından tercihinizi yapın.

Ara öğünlerde kontrollü olun

Yüzmek, bol oksijen almak, bol hareket etmek kişileri çok sık acıktırabilir. İlk önünüze gelen dondurmacı, gözlemeci, simitçi, mısırcı veya buzda badem sizi kışkırtabilir. Bunun için her zaman yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.

Daha çok sıvı alın

Yaz sıcaklarında artan su kayıplarını karşılamak için vücuda yeterli sıvı temin edilmelidir. Bunun için bol su için, vücudunuza soğuk-sıcak bitki çayları, light limonatalar ve soda alımıyla destek veriln. Mevsim sebze ve meyveleri oldukça yüksek su içeriği ile sıvı alımına katkı sağlayabilir. Özellikle salatalık yüksek su içeriği ile iyi bir alternatiftir. Alkolden ise uzak durmaya çalışın.


Spor ve fazla fiziksel aktivite kilo kontrolünün en önemli parçalarındandır. Bunun için özellikle sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü geç saatlerde kendi performansınızla uyumlu bir spor dalını seçmeli, düzenli olarak ve zaman planlamasına dikkat ederek spor yapmalısınız.

Haftanın öğüdü

Her gün beş porsiyon meyve ve sebze yiyin

Günde beş porsiyon meyve ve sebze (özellikle yeşil yapraklılar, sarı sebzeler) yemeye çalışın. Sebzelerde bulunan antioksidanlar (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenoller gibi bazı maddeler) hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Ayrıca sebzeler, içerdikleri posayla bağırsak faaliyetlerine yardımcı olurken kabızlığı engelliyor ve uzun süre tok kalmamızı sağlıyor.

Bağışıklık sistemimizde önemli bir rolü olan C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınması, özellikle sigara içenlerin daha fazla C vitamini almaya özen göstermesi gerekiyor. Çünkü vücutta C vitamini eksikliğinde halsizlik, çabuk yorulma ve hastalıklara yakalanma riski artıyor.

Haftanın tarifi

Peynirli sebze şiş

Malzemeler: 1 orta boy kabak, yarım patlıcan, yarım kırmızı biber, yarım yeşil biber, üzeri için 60 gram light dilpeyniri.

Hazırlanışı: Sebzeleri yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Fırın ızgarasına dizin ve orta sıcaklıkta pişirin. En son light dilpeyniri rendeleyip eritin, pul biber serpip servis edin.
Yazarlar