The OthersÖlüdeniz'de betonlaşma

Ölüdeniz'de betonlaşma

18.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ölüdeniz'de betonlaşma

Ölüdenizde betonlaşma

BODRUM, Çeşme ve Marmaris gibi turistik yerlerine bina dikerek hızla yapılaşmaya neden olanlar şimdi de gözlerini Fethiye'nin dünyaca ünlü tatil beldesi Ölüdeniz'e dikti.
15 yıl öncesine kadar az sayıda tek katlı evin bulunduğu bu cennet köşesini imara açarak çirkin yapılaşmayı başlatan yerel yönetimin denetimsizliğini fırsat bilen yağmacılar, Ölüdeniz'i adeta öldürdü. Birçok bölgesi doğal SİT alanı olarak ilan edilen Ölüdeniz'de 2 kat iznine de uymayarak, inşaatları 3 hatta 4 kata kadar çıkaran fırsatçılar, bu binaları pansiyon olarak kullanıp milyarlarca lira kazanıyor.
Ölüdeniz'in bugün geldiği duruma çok üzüldüklerini söyleyen Fethiyeliler, "Ölüdeniz'e yaz aylarında günü birlik deniz girmek için giderdik. Çiçekler içerisinde bir köydü. Koyu imara açarak mahvettiler. Üstelik 2 kat kuralına da uymadılar. Arkasına güvenen yasa tanımıyor" dedi.
Ölüdeniz'de yasa tanımadan yapılan binaların son 4 yıl içeresinde mantar gibi türediğini belirten Ortamahalle muhtarı Ayhan Semerci, "Bırakın Türkleri, yabancı uyruklular bile burada arsa alıp imara aykırı kaçak yapılar yaptırıyorlar" diye konuştu.

Ölüdeniz'i de içine alan Hisarönü Belediyesi'nin imar planının 1994 yılında Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından yapıldığını ve buna yüzde 95 oranında uyulduğunu iddia eden Belediye Başkanı Oktay Sidekli, "Kaçak yapılar her yerde olduğu gibi bizim belediye sınırlarımız içinde de var. Bunların çoğunluğu, yüzde 50 - 60 oranında eğimli olan arazilere yapılmış ve altında eğimi kapatmak için yapılmış bodrum katları bulunan evler oluşturuyor" diyerek Özel Çevre Koruma Kurulu kararlarındaki "meğilden dolayı kat kazanılamaz" ibaresinin değiştirilmesinin gerektiğini ileri sürdü.

ÖLÜDENİZ'e 15 kilometre uzaklıkta bulunann Kabak Koyu da, yasa tanımaz fırsatçılar tarafından paylaşılamıyor. 3'ü Türk 1'i Alman 4 şahıs ve 1 kooperatifin son 1 yıl içerisinde Kabak Koyu'ndaki 70 dönümlük arazi üzerinde inşaatlara başlaması da tepkilere neden oluyor. Fethiye Doğayı Koruma Derneği üyelerinin Alman çevrecilerle birlikte başlattığı girişim ve koyda geçen hafta yapılan protesto gösterisinin ardından binalar, Kültür Bakanlığı'nın tarihinde aldığı bir kararla 29 Mart'ta yıktırıldı. Kabak Koyu'nda bulunan ve görünüşte göstermelik olan yıkılan binalar ve tahta evler sahipleri tarafından turizm sezonunun açıldığı şu günlerde tekrar onarılarak hizmete sunuldu.