17.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorsanız veya kilo vermeye çalışıyorsanız makarnadan korkmanıza gerek yok. Makarna un ve sudan oluşmuyor, protein içeriği yüksek olan durum buğdayından elde ediliyor ve kan şekerini hızlı yükseltmiyor, tok tutuyor ve B vitamini için iyi bir kaynak. Türkiye Makarna Sanayiciler Derneği’nin (TMSD) yaptığı bir araştırmaya göre, toplumun yüzde 93,6’sı makarnanın sadece un ve sudan yapıldığına inanıyor. Oysa makarna ''durum buğdayı''ndan elde edilir. Durum buğdayının protein içeriği yüksektir. Çok az uygulanan işlemden sonra durum buğdayı irmiğe dönüşür ve makarna da elde edilen bu irmikten yapılır.
Makarnanın haşlama suyu dökülmemeli. Makarnanın içerdiği vitaminler, ''suda çözünebilen vitaminler'' olduğu için haşlama suyunu dökmemelisiniz. Az suda suyunu çektirerek pişirmek, yapacağınız en doğru pişirme yöntemi olacaktır. Makarna haşlandıktan sonra suyunu döken kişilerin oranı ülkemiz için yaklaşık yüzde 73.8. Makarnanın haşlama suyunu dökmek yerine çorbalarınızda bu haşlama suyunu kullanmanız da hem besleyici, hem de lezzetli bir çorba içmenize yardımcı olacaktır.
Makarna besin değeri yönünden önemlidir. Makarna tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir.
Makarnada kaloriyi sosu belirler
500 gramlık bir paket makarna pişirildiğinde, süzüldükten sonra 1000 - 1250 gram ağırlığına ulaşır. Bu miktardaki makarna, 250 - 350 gram ağırlığında, dört porsiyon olarak servis edilebilir. Bir porsiyon makarna bir öğün için doyurucudur ve tok tutar. Kalorisi ise üzerine eklenen sostan etkilenir. Bir porsiyon sade makarna 450 kalori verir. Eğer sos ilave ederseniz kalori şöyle artar:Yapılışı:
Makarna, suyu dökülmeden haşlanır, kıyılmış sarmısak ve maydanoz yaÇ ile hafifçe çevrilir.
Makarna ile sarmısaklı maydanozlu sos ve labne karıştırılır, üzerine karabiber serpilerek servis eldir.
Yapılışı:
Makarna, suyu dökülmeden haşlanır. Yağda önce soğan, mantar, domates ve tavuk sote edilir. İndirmeye yakın soya filizi ilave edilip, makarna ile harmanlanır.
Gittiğiniz restoranda garsona soru sormaktan çekinmeyin. Beyaz ekmek yerine kepekli seçeneğini mutlaka sorun ve isteyin. Bilmediğiniz sosların içeriğini öğrenmeye çalışın.
Kilo verme programlarında duraksama dönemi olması çok normaldir ve bu durum herkesin başına gelir. Böyle dönemlerde sakın umutsuzluğa kapılmayın. İlk haftalarda hızlı bir su kaybı olabilir. Sonrasında yaÇ yakacağınız için yavaş kilo vermek sizi korkutmasın, devam edin.
Yemek öncesi servis edilen ekmek ve zeytinyaÇ sosları, yiyeceğiniz salatadan daha fazla kalori almanıza sebep olur.
İştahınızı kontrol etmek için yavaş yemeye çalışın. Her lokmadan sonra çatal - bıçağı bırakın. Yemeğinizi seyredip, mutlu bir ifadeyle tekrar ikinci lokmayı alın. Yemekle savaşmak yerine, onu gerçekten bir kutlama haline getirin.