The OthersHediyesever Stalin!

Hediyesever Stalin!

06.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hediyesever Stalin!

Hediyesever Stalin


Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA


       Jozef Stalin'den Mihail Gorbaçov'a, Sovyet liderlerine değişik ülkelerin liderleri ve işçileri tarafından verilen armağanlar Moskova'da sergileniyor.
       Toplam 314 parçanın yer aldığı sergideki armağanların büyük bölümü, Stalin'e ait. Sovyet diktatörüne verilen armağanlar arasında, Arnavutluk'tan gönderilen kaftan, Hindistan'dan gönderilen dev bir ahşap sürahi ve tank kurşunlarından yapılan yazı seti de bulunuyor. Ancak en ilginç armağan, Polonyalı işçilerin verdiği, ahizesi orak - çekiçten yapılan "dünya" şeklindeki telefon.
       Bu armağanların çoğu, Stalin'in 1949 yılındaki doğum günü nedeniyle verilmiş. Armağanların sergilendiği Çağdaş Tarih Müzesi yetkilisi Rozalya Gureviç, özellikle Sovyet halkının 2. Dünya Savaşı'nda kazanılan zaferi Stalin'le özdeşleştirdiğini, bu nedenle kendisini armağan yağmuruna tuttuğunu söyledi.
       Sergide, Nikita Kruşçev ve Leonid Brejnev'in yanı sıra, Sovyetler'in son lideri Gorbaçov'a verilen armağanlar da yer alıyor.
       Bir Hint şirketi, Gorbaçov'a 1. 5 metre boyunda ahşap sürahi armağan etmiş. Bütün Sovyet liderlerine verilen armağanlar müzeye ulaşmasına karşın, Rusya eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'e verilen armağanlar hala Kremlin'de saklanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de müzeye henüz armağan ulaşmamış.