DSP'li Sema Pişkinsüt tüm ısrarlara rağmen, Küçükköy Karakolu'nda buldukları Filistin askısını göstermedi ama en ince detaylarına kadar tarif etti
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, karakol baskınında buldukları işkence aletleriyle, bu aletlerin kullanılmasını sağlayacak sistemleri anlattı.
Parlamentodaki basın toplantısında, İstanbul'da bazı karakollara yaptıkları "gece ziyaretleri"yle ilgili
bilgi veren Pişkinsüt, "Filistin askısı"nın bir bağlama biçimi olduğunu, askıyı kullanarak "Ters ve düz bağlamalar" yapılabildiğini bildirdi. Basın mensuplarının ısrarına karşın buldukları aleti göstermeyen Pişkinsüt, "Filistin askısı"nı şöyle anlattı:
"2 - 2.5 metre uzunluğunda 10 - 15 santim çapında, üzerinde bağlama delikleri ve 8 - 10 metre uzunluğunda şeritlerle koltuk altlarına yerleştirmek için battaniyeleri bulunan bir alet. Bunu bir kişinin kullanması mümkün değil. En az iki kişi buna bağladıkları kişiyi dolapları kullanarak askıya alabilir."
Alet yok, sistem var
İkinci ziyaretlerinde karakolların ve nezarethanelerin temizlendiğini gördüklerini ifade eden Pişkinsüt, bu kez de aletlerin kullanılmasını sağlayacak "sistemlere" rastladıklarını söyledi.
Pişkinsüt, askı yerleştirmek için yerlere kazılan çukurların üstüne koltuk ve sehpa yerleştirildiğini, ancak bunları da belirlediklerini ifade etti. Bir iki kişinin açığa alınması ya da cezalandırılmasıyla yasalarda suç sayılan bu olayların önüne geçilemeyeceğini belirten Pişkinsüt, kendilerine gönderilen ve kötü muameleden yakınılan mektupların değişik zamanlara ilişkin olduğunu da kaydetti.
'Galiba AB'ye girdik'
Sema Pişkinsüt, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde görüştükleri sanıkların
yüzde 80'inin kötü muameleden yakındığını, yüzde 10'unun sustuğunu, sadece yüzde 10'unun da kötü muamele görmediğini söylediğini ifade etti.
Pişkinsüt, İstanbul'da dört karakola yaptıkları ikinci ziyaret sırasında nezarethanede "Esrar kullanmak" suçlamasıyla gözlem altına alınan iki gence rastladıklarını ve bunlarla özel görüşme olanağı bulduklarını anlattı. Daha önce ziyaret ettikleri bu karakola gençlerin de birkaç kez geldiğini bildiren Pişkinsüt, "Daha önceki gelişlerinizle bu gelişiniz arasında bir farklılık var mı?" sorusuna gençlerden "Daha önce çok kötü muamele görmüştük. Defalarca askıya alındık. Bu sefer hiçbir şey olmadı, biz de daha önce her şeyi saklamıştık, bu sefer utanıp her şeyi anlattık" dediklerini söyledi.
Pişkinsüt, "Bu değişikliğin nedenini biliyor musunuz?" sorusu üzerine de gençlerden birinin "Galiba AB'ye girdik" karşılığını verdiğini ifade etti.
Vali Çakar şov yapıyor
Pişkinsüt, İstanbul Valisi Erol Çakır'ın kendilerine yönelik, "Bir sopa bulmuşlar, ne olduğu belli değil" şeklinde değerlendirmesinin anımsatılması üzerine, komisyonun hiçbir şeyi kendi başına yapmadığını, tüm çalışmaların TBMM Başkanlığı'nın izniyle yürütüldüğünü söyledi. Bu tür açıklamaların üst düzey makamların yasalarda suç sayılan bu tür olayları ciddiye almadığı izlenimine yol açtığından da yakınan Pişkinsüt, "Şov yapılarak ve olayların üstü örtülerek bir sonuç alınamaz" diye konuştu.
Pişkinsüt, "dış kaynaklı" değerlendirmelerini yanıtlarken de tüm komisyon üyelerinin
son derece vatanperver olduğunu ve şerefli bir iş yaptıklarına inandıklarını söyledi.
Savcıların üç ayda bir karakolları denetlemek zorunda olduğuna da dikkat çeken Pişkinsüt, ancak denetimin sonuçlarının yapan kişilere göre farklılık gösterdiğini de kaydetti.
Bu olay kullanılarak karşı cepheler açılmaması, yanlış anlamalara neden olunmaması gerektiğini vurgulayan Pişkinsüt, "Polisin hakiki dostu biziz" dedi. Pişkinsüt, polisi bu tür şaibelerden ve suç sayılan işlemlerden koruyarak dostluğun gereğini yerine getirdiklerini ifade etti.