Sema Pişkinsüt, karakoldan Meclis’e getirdiği işkence aletini soruşturma için Gaziosmanpaşa Başsavcılığı’na gönderdi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, İstanbul Küçükköy Karakolu’nda buldukları “Filistin askısı" olarak isimlendirilen işkence aletini savcılığa, komisyon raporlarını da TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut’a verdi.
Pişkinsüt, İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesi Küçükköy Karakolu’nda buldukları 2 metre 15 santimetre uzunluğunda, üzerinde 12 metre askı ve sanıkların koltuk altlarına konulduğu bildirilen battaniye bulunan işkence aletini gazetecilere gösterdi. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürü Vedat Koçyiğit’e bir tutanakla söz konusu aleti teslim eden Pişkinsüt, olayın takipçisi olacaklarını bildirdi.
“Nesnel olacağız"
Pişkinsüt ve komisyon üyeleri daha sonra incelemeleriyle ilgili olarak hazırladıkları ve işkence iddialarını içeren altı ayrı raporu Akbulut’a sundu.
Pişkinsüt, iki yıl arayla yaptıkları incelemelerin sonuçlarını içeren raporları hazırlarken, nesnel olmaya, komisyonda oybirliğiyle kabul etmeye ve olayı siyasallaştırmamaya özen gösterdiklerini söyledi.
Elazığ ve Batman ile ilgili raporların da önümüzdeki hafta tamamlanacağını bildiren Pişkinsüt, Akbulut’tan, konunun Genel Kurul’a taşınmasını istedi.
Akbulut da bu çalışmaları nedeniyle komisyon üyelerini kutlayarak, her türlü katkıya hazır olduğunu belirtti. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda önemli mesafeler almasına karşın henüz istenilen aşamaya gelmediğini kaydeden Akbulut, “TBMM ve Türk milleti olarak hedefimiz hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygının sağlanması. Bunları temin etmeden çağdaş bir düzeye ulaşamayız" dedi.
Akbulut, “İçişleri Bakanı olduğunuz dönemde Türkiye’de işkencenin olmadığını söylemiştiniz. O zaman da var mıydı, yoksa örtbas mı edilmişti?" diye soran bir gazeteciye, olaya böyle yaklaşmanın yararı olmadığını söyledi.
Adalet işkencenin kitabını okuyor
ERSAN ATAR AnkaraTBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun kitap haline getirdiği “işkence raporları", Adalet Bakanlığı’nda dört ayrı birim tarafından incelemeye alındı.
Bakanlık birimleri ve alanları şöyle:
* Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Ceza İşleri Genel Müd: Karakol ve cazevlerindeki işkencelerde, yargıç ve savcıların kusurlu olup olmadığı araştırılacak. Gerekirse sorumlular hakkında soruşturma açılacak.
* Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü: Cezaevlerindeki işkence iddialarını inceleyecek. Cezaevi yöneticileriyle diğer personelin işkencenin yapılmasına katılıp katılmadıklarının tespitine yönelik çalışmalar yapılacak.
* Kanunlar Genel Müdürlüğü: Raporlarda yer alan iddialar ilk olarak değerlendirecek. Raporlardaki iddialara ne gibi yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini tartışarak Bakan Türk’e
bilgi sunacak.
‘İşkence insanlık suçu’
Adalet Bakanı Türk, işkence yapanların mutlaka cezalandırılacağını işkencenin mazur görülemeyeceğini söylediANKARA MilliyetAdalet Bakanı Hikmet Sami Türk, insan hakları ihlalleri yapanlara yaptırımların mutlaka uygulanacağını vurgulayarak, “İşkence yapanları cezalandırmada tereddüt edilmeyecektir" dedi.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Pişkinsüt, Türk’ü makamında ziyaret ederek komisyonun hazırladığı 6 raporu verdi.
Türk yaptığı açıklamada, “İşkence ve kötü muameleye karşı verilen cezalar artırıldı. Cezalardan daha önemlisi, işkencenin bir insanlık suçu olduğu herkes tarafından kabul edilmeli. İnsan hakları ihlallerine karşı yargı da üzerine düşeni yapacak. İşkence bir insanlık suçudur. Hiçbir şey işkence yapılmasını mazur gösteremez" dedi.