The Others15 Temmuz Sonrası Kıbrıs

15 Temmuz Sonrası Kıbrıs

29.07.2016 - 15:55 | Son Güncellenme:

Akıncı bu süreci iyi kontrol etmeli ve Anavatan Türkiye ile iki devlet bir millet mantığı ile hareket ederek Kıbrıs sorununu sonuca götürmelidir.

15 Temmuz Sonrası Kıbrıs

15 Temmuz Sonrası Kıbrıs

Haberin Devamı

Milliyet Kıbrıs yazarı Barış Yorgancı'nın yazısı...

‘Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Espen Barth Eide’in “Birkaç hafta içinde Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet, garantiler ve güvenlik konuları görüşülecek” şeklindeki beyanıyla müzakerelerin en önemli başlıklarına ve süreci belirleyen konulara vurgu yaptı. Eide, Kıbrıs’ta çözüm penceresinin açık olduğunu fakat sonsuza dek açık olmayacağını da söyledi.’ 2016 yılının çözüm yılı olması gerektiğini her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı ile Sayın Eide aynı düşüncede oldukları aşikârdır.

Art niyetli yaklaşım
Çözümün taraflarından ikisi olumlu söylem içerisinde olmalarına karşın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafı bir o kadar olumlu söylemlerden uzaktalar. GKRY Dışişleri Bakanı Kasoulidis’in Türkiye’deki 15 Temmuz günü F tipi örgütün darbe girişimine atıfta bulunarak, 18 Temmuz günü Brüksel’de söylediği “Çözüm sonrası Kıbrıs’ta Türk askeri varlığını istemiyoruz” ve “15 Temmuz sürecinde Türk askerinin Ada’da başı boş kaldığını, belirsizlik oluştuğunu” söylemesi büyük bir talihsizlik ve art niyet göstergesidir. GKRY lideri Nikos Anastasiadis’in partisi DİSİ eski milletvekillerinden Hristos Rotsas da Rum yönetimini Türkiye’deki darbe anını ‘fırsata çevirmemek’, ‘KKTC’ye saldırıp Türk askerini esir alamamakla’ eleştirdi.

Haberin Devamı

Cuntanın darbe girişimi
Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan ve okyanus ötesinden kontrol edilen F tipi örgütün darbe girişimi, Kıbrıs’taki tarafların samimiyet ve samimiyetsizlik göstergeleri olmuştur. Güney Kıbrıs’taki bu samimiyetsiz politika yapıcılarına karşı, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı bir hayli iyi niyetli ve sürecin hızla ilerlemesinin çözüme katkı sağlayacağı düşüncesiyle bazı konuları görmezden gelmektedir. Bu düşünceyle de ‘polemiğe değil bu sorunu çözmeye ihtiyacımız var’ şeklinde söylemleri olmaktadır. Güney’in Kuzey’de ibadet edebilme düşüncesi ve isteği, Sayın Akıncı’yı ve Kuzey Kıbrıs hükümetini karşı karşıya getirmiştir.


Sayın Akıncı’nın duruma bu kadar olumlu bakması ve hassas olması güzel bir müzakere metodudur. Lakin bu iyi niyete Güney Kıbrıs yönetimi ne derece olumlu yaklaşmış ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ‘elektrik şebekesi’, ‘mobil iletişimin serbest dolaşımı’ ve ‘güney de okuyan KKTC’li öğrencilerin mağdur edilmelerine’ karşı isteklerine ne gibi olumlu cevap almıştır?

Haberin Devamı

Okyanus ötesi planlar
Coğrafyamızda okyanus ötesi diye tabir ettiğimiz plan ve eylemlerin hızla işlediğini, 15 Temmuz günü F tipi örgütün Türkiye’de darbe girişimiyle görmüş olduk. KKTC’ye sık sık ziyaret ettikleri düşüncesi aklımıza geldiğinde süreçteki istekleri menfaatimize olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir. Kırk kusur yılı aşan bir sorun, oldu bittiye getirilmemeli ve okyanus ötesi ya da başkasının menfaati doğrultusunda zarar görmemelidir. Adada yaşayan iki halk ve iki devlet mantığı ile çözüme gidilmelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı da bu süreci iyi kontrol etmeli ve Anavatan Türkiye ile iki devlet bir millet mantığı ile hareket ederek Kıbrıs sorununu sonuca götürmelidir.