29.09.2017 - 16:56 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
YouTube videolarında kitle fonlama kampanyalarına veya başka sitelere bağlantı veren kullanıcılarına yönelik kurallarını sıkılaştırdı. Kullanıcılara videolara bağlantı ekleyebilmeleri için Partner Programı’na katılma zorunluluğu getirdi.
Google, artık ortaklık programının parçası olmayan içerik oluşturuculara kendi videolarında Patreon gibi harici sitelere bağlantılar eklemelerine izin vermiyor. Bu, YouTube, program için onları onayladığında, kartları herkese açık 10.000 görüntü veya daha fazla kanalı kısıtlar.
Bir Google sözcüsü, değişikliğin kanal sahiplerini siteyle ortak olmaya teşvik ederek "kötüye kullanımını engellemek" için "kanalın geçerliliğini değerlendirebileceği" ve videoların uygun olup olmadığını belirlemesi gerektiğini söyledi.
YouTube içerik oluşturucularının bağlantı imtiyazına sahip olmak için videolarında reklam yayınlamaları gerekmez, ancak içeriklerinin sitenin davranış kurallarına uygun olması gerekir. İş ortağı olmayan kullanıcıların video açıklamalarındaki dış sitelere bağlanmasına hala izin verilir, ancak bu yerleşim izleyicilere göre daha az belirgindir.
Google, otomatik sistem bu bağlantı ekranlarından bazılarının kullanıcılara zararlı sayıldığı şekilde kullanıldığını tespit ettiği için güncellemeyi yayınladığını açıkladı.
Confirmed. This is bullshit. pic.twitter.com/Kh428fWiWO
— Ian Danskin (@InnuendoStudios) 28 Eylül 2017
Video paylaşım sitesinin arayüzü, artık kullanıcılarına videolarına bağlantı eklemek için, kanalları üzerinden gelir elde edilmesine izin vermeleri gerektiğini söylüyor. Kanalı para kazanmaya uygun hâle getirmek, Ortaklık Program’ına katılmak anlamına geliyor. Ancak kullanıcılar bunun sadece reklam gösterilen videolar üzerinde bağlantı verilebileceği anlamına geldiğini belirtiyor. YouTube ise bu iddiayı reddediyor. Şirketin sözcüsü Ortaklık Programı’nın üyelerinin videolarında reklam göstermeseler de bağlantı verilebileceğini dile getirdi.
Şirket, bu yılın başlarında reklamverenlerin Nazi gruplarından, teröristlerden ve diğer nefret uzmanlarından videolardaki yerleşimlere topluca ayaklanmasından bu yana polis videolarına daha katı bir tutum takındı.
Ancak bazı içerik oluşturucular, bunların çoğunun algoritmalar ve otomatik sistemler aracılığıyla ele alınması gibi önlemlerin keyfi olarak uygulandığını ve YouTube'un bazı videoların neden demonet hale getirildiğine ilişkin şeffaf veya tepkisel olmadığını iddia ediyor.
Russell takma adıyla geçen bir YouTube kullanıcısı, 4.8 milyon abone kanalına "Ownage Pranks" olan reklamların son aylarda daha güvenilmez hale geldiğini söyledi. YouTube'la konu hakkında görüşmeye çalışırken, yöneticiler genellikle demonetizasyonun ardındaki mantıkla yaklaşmıyor.