20.01.2020 - 16:29 | Son Güncellenme:
Erdal KAPLANSEREN
Twitter: @Kaplanseren
2020’de uzay çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini gösteren bir gelişme NASA’nın resmi YouTube kanalında yayınladığı “NASA 2020: Hazır mısınız?” adını verdiği video oldu. İşte, 2020’de uzay çalışmalarında öne çıkan görevler.
Artemis 1
Eskiden Keşif Misyonu-1 olarak adlandırılan, Apollo projesinin kız kardeşi olarak da bilinen Artemis çalışmaları, Ay’a dönüş projesi kapsamında yapılıyor. NASA’nın Artemis projesiyle ilgili olarak “Ay Karakolu (Lunar Outpost)” isimli çalışması da bulunuyor. 2021’e sarkma olasılığı da bulunan çalışma gerçekleştirilirse dünyanın en güçlü roketi olarak uzay fırlatma sistemi ile yapılan ilk uçuş gerçekleştirilmiş olacak.
Amerikan astronotlar uzaya gönderilecek
Boeing ve SpaceX tarafından NASA için üretilen mürettebat kapsülleri CST-100 Starliner ve Crew Dragon, Florida’dan fırlatacak ve kapsüller mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak.
“Yörüngedeki ev” çalışması
NASA, 2020’deki çalışmalarını astronotların daha uzun seyahatlere çıkmasını olanaklı kılmak ve yeni bir laboratuvar geliştirmek üzerine yapacak. NASA, alçak yörünge ekonomisini geliştirmeyi de hedefliyor.
Mars 2020 ile daha ötesi
İnsanlığın Dünya yörüngesindeki 20. yılında NASA, Mars keşiflerini başlatacak. “Mars 2020” isimli yeni bir uzay keşif aracı, kızıl gezegene gönderilecek. Osiris-Rex isimli uzay aracı ile asteroitten en az 60 gramlık örnekler toplanacak. Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen “Solar Orbiter” isimli bir güneş gözlem uydusu projesi de Amerikan uzay araştırmaları devinin gerçekleştireceği projeler arasında bulunuyor.
Keşif inovasyonları
NASA, uzun süredir oksijen üretme cihazı üzerine çalışıyordu. Deney bu yıl hayata geçirildiğinde Moxie isimli cihaz, Mars atmosferinden saatte 22 gram oksijen üretebilecek. Cubesat isimli 1 kilogramdan hafif küp şeklindeki küçük nano uydular da yörüngede suyla çalışan bir uyduya bağlanacak.
Süpersonik uçak
NASA, “X-57 Maxwell” isimli tamamen elektrikli uçağı tekrar tanıtacak ve “X-59 QueSST” isimli sessiz ve deneysel bir süpersonik uçak geliştirmek için çalışacak. NASA, drone’lar için trafik kontrol çalışmaları da yürütecek.