TeknolojiEncoder Nedir, Ne İşe Yarar? Encoder Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Encoder Nedir, Ne İşe Yarar? Encoder Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

22.03.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Günümüzde sektörel alanda sıklıkla kullanılan encoder, elektromanyetik bir cihazdır. Elektrik sinyali üreten bu elektromanyetik cihazlar farklı alanlarda kullanıma sahiptir. Encoder nedir, ne işe yarar ve encoder çeşitleri nelerdir, nasıl seçilir tüm detayları ile derledik.

Encoder Nedir, Ne İşe Yarar Encoder Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir

Encoder diğer adıyla sinyal üretici olarak tanımlanabilir. Ürettiği elektrik sinyali sayesinde sistemlerin işleyişine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Encoder Nedir, Ne İşe Yarar?

Encoder, sinyal oluşturmak için mekanik, manyetik, optik ve dirençli sistemleri kullanarak ışık kesintisiyle bağlantılı bir geri bildirim yollayan elektromanyetik cihaza verilen genel isimdir. Encoder, bağlı bulunduğu motor milinin hareketine bağlı olarak sinyal üretir. Milin mevcut lokasyonunu izleme ve geri bildirim gönderme işine yarayan encoder; sayı, konum, hareketli kamera, cnc tezgahları, robot ve otomasyon gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Encoder Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Encoder farklı teknolojik yöntemlerle üretilebilir. En sık kullanılan encoder çeşidi optik encoder olsa da bunun dışında manyetik, mekanik ve dirençli encoder çeşitleri de bulunur. Ayrıca encoder şaftına göre milli tip ve delik milli tip olarak ikiye ayrılır. Pozisyon konum belirlemede ise artımsal encoder ve mutlak encoder olmak üzere iki encoder tipine rastlanır. Bu encoderlardan her birinin kullanım alanına göre farklılaşan özellikleri bulunur.

Haberin Devamı

Encoder seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar kısaca; puls sayısı, encoder kategorisi, boyutu ve yapı malzemesi olarak sıralanabilir. Bir encoderda puls sayısı her bir dönüşte üretilen sinyale denk gelir.

Encoderın hangi işlevle kullanılacağı seçilecek encoder tipinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Yapı malzemesi yine encoder kullanım alanına göre farklı gereklilikleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle kullanıma uygun encoderın seçilmesinde amaç oldukça önemlidir. Bazı özellikler ise tamamen kullanıcı ihtiyaç ve kriterine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yazarlar