02.01.2019 - 17:03 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Apple'ın iPhone X'te ilk kez kullandığı Face ID yaklaşımı, yüze yansıtılan görünmez noktalardan oluşan bir ızgaradan ve yüzün üç boyutlu alanda bu ızgara üzerinde oluşturduğu deformasyonlardan yararlanıyor. Sony’nin 3D sensöründe ise lazer sinyalleri kullanılıyor ve bu sinyallerin geri dönüş süresi sayesinde derinlik haritası çıkartılabiliyor. Yoshihara, bu sayede insanların yüzlerinin daha detaylı modellerinin çıkarılabildiğini ve sistemin 5 metre uzaklıktan bile işlediğini söyledi.
Görüntüleme donanımı geleneksel olarak fotoğrafçılık ve videografiyle ilgili oldu. Ancak Sony'nin 2019 için konuştuğu türün derinlik algısı giderek önem kazanıyor. Japon devi, birkaç yıl önce SoftKinetic isimli bir şirketi satın almış ve geçtiğimiz yıl da şirketin ismini Sony Depthsensing olarak değiştirdi. Sony şimdiyse bu teknolojiden özerk otomobiller, dronelar, robotlar, başa takılan göstergeler ve oyun konsollarından yararlanmak istiyor.
Telefonlarda yüzle cihaz kilidi açma yöntemlerin gidere gelişiyor. Örneğin OnePlus 6T, kullanıcının yüzünü tanımlamak için selfie kamerasını kullanıyor. Bu nedenle, karanlıkta kullanılması sıkıntılı. Apple'ın Face ID'si ve Android rakipleri, yeni iPad Pro gibi daha büyük tabletler için iyi olan, ancak herhangi bir telefon tasarımcısı için büyük bir engel teşkil eden, cihazın tepesinde önemli miktarda yer kaplayan birden fazla bileşen kullanıyor. Sony'nin 3B sensörleri, gerekli parçaların boyutunu küçültür ve güvenlik için Face ID gibi bir şey geliştirirse bu oyunda kazabilir.
2017 yılının sonlarında, Apple'ın 2019 iPhone için tam olarak bu tür 3D lazer tabanlı bir sistem hazırladığını belirten raporlar ortaya çıktı. Ancak o sırada şirketin hala tedarikçileri olduğu belirtilmişti.