AppleŞifresi kırılan ilk iPhone karşılığında Nissan 350Z aldı

Şifresi kırılan ilk iPhone karşılığında Nissan 350Z aldı

18.05.2018 - 10:16 | Son Güncellenme:

Apple'ın iPhone'u on yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor ve iPhone'lar hakkında pek çok ilginç (ya da daha az bilinen) hikaye var. Ve bunlardan biri şifresi kırılan iPhone'la ilgili. 17 yaşındaki bir çocuk, kırılmış iPhone karşılığında 3 adet iPhone 8 ve Nissan 350Z aldı.

Şifresi kırılan ilk iPhone karşılığında Nissan 350Z aldı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

2007'de Apple, iPhone'u AT&T'ye özel olarak piyasaya sürdü. Dolayısıyla AT&T müşterisi olmadıkça, ABD'deki alıcılar yeni telefon modelini satın alamadılar.

İlk iPhone'ların kilidini açmak oldukça zorluydu çünkü teknoloji yeniydi. Apple da bu işi olabildiğince zorlaştırmaya çalıştı. Ancak GeoHot olarak da bilinen George Hotz, Ağustos 2007'de sadece 17 yaşındayken buınu hızlı bir şekilde başardı ve iPhone'un şifresini kırdı.

Apple'ın kısıtlamalarını atladı ve AT&T'nin yanında diğer ağlarda çalışmak için orijinal iPhone'un kilidini açtı. Sonunda teknoloji dünyasında büyük bir olay yarattı. Çünkü herkes bunu yapmanın yollarını arıyordu. Donanım tabanlı kilit açma yöntemi, cihazın demonte edilmesini içeriyordu, bu yüzden kolay değildi.

Haberin Devamı

iPhone'un kilidini açmak için oldukça karmaşık olan bu teknik, daha fazla yöntem için kapıyı açtı. Bir ay sonra aygıtın kapağının altında herhangi bir ayar gerektirmeyen yazılım tabanlı bir sistem kullanarak aynı işlem yapıldı.

Ancak, iPhone'un kilidini açan ilk kişi Hotz olduğu için, onun yöntemi 2007'de oldukça faz kullanıldı. Bu da Certicell'in kurucusu Terry Daidone'un dikkatini çekti. Daidone Hotz ile temasa geçti ve kilitli bir iPhone istedi. Hacker'ın reddedemeyeceği bir teklif yaptı.

Certicell'in kurucusu Daidone kırılmış bir iPhone karşılığında Hotz'a 3 adet iPhone 8 ve Nissan 350Z teklif etti. Hotz ise bunu kabul etti.

Bir iPhone'un kilidini açanm ilk kişi olmanın yanında Hotz, Sony PlayStation 3'ün de kilidini açan ilk kişi. Sony'nin bir firmware güncellemesiyle engellemeye çalıştığı konsolda korsan oyunlar oynamak bu işlem sonunda oldukça kolaydı.

Hotz, PlayStation 3'ün kök anahtarlarını 2011'in başlarında web sitesinde yayınlamaya karar verdi ve birkaç gün sonra kaldırmasına rağmen, Sony kendisine karşı dava açtı. Hotz ve Sony aynı yılın sonunda bir anlaşmaya vardı ve oyun şirketi, hacker'ın ürünlerini ihlal etmeye çalışmasını engellemek için özel olarak daimi bir tedbir talep etti.

O günden bu yana uzun yıllar geçti ve Apple, jailbreak'li iPhone'ları engelleyen ve cihazların kilidini açabilecek teknolojilere karşı büyük yatırımlar yaptı.