TeknolojiSamsung Gear IconX 2018 incelemesi

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

23.01.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:

Samsung, Gear IconX ile “gerçek anlamda kablosuz kulaklıklar” üretenler kervanına girmesinden bir yıl sonra aynı adı taşıyan güncellenmiş modelini piyasaya sürdü. Biz de ilk nesile göre daha iyi pil ömrü ve kablosuz performansla gelen 2018 model Gear IconX’i sizler için inceledik.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Samsung'un ilk kablosuz Bluetooth kulaklık modeli orijinal Gear IconX, kısa pil ömrü yüzünden epey eleştirilmişti. Samsung da 2018 modelinde, kalp atış hızı sensöründen fedakarlık ederek daha büyük bir batarya kullandı.

Samsung yeni Gear IconX’in Bluetooth üzerinden 5 saat, yerel müzik çalma ile 7 saat kullanılabileceğiniiddia ediyor. Eski olan modeldebunlar daha düşüktü (Bluetooth üzerinden 90 dakika, yerel müzik çalma ile 3-4 saat). Bu ve diğer değişiklikler, 2018 model IconX'i selefinden daha sağlam bir hale getirse de yine de mükemmel değil.

Bunların yanında piyasada gerçekten kablosuz olan pek çok kulaklık modeli var. Apple'ın AirPods'u, Bose SoundSport Free veya Jaybird Run bunlardan bazıları. Peki Samsung’un yeni kablosuz kulaklığı IconX bunlar kadar iyi mi?

Haberin Devamı

Kurulumundan başlayalım

Samsung Gear IconX kulaklıklar, iOS ve Android cihazlarıyla uyumlu çalışabiliyor, ancakSamsung Galaxy telefonuyla eşleştirmeniz durumunda kulaklıktan daha fazla yararlanabilirsiniz. Bir iPhone ile, Gear IconX diğer Bluetooth kulaklıklar gibi çalışıyor. Kulaklıkları bir Galaxy aygıtıyla eşleştirince bir takım özelliklerin kilidini de açmış oluyorsunuz.

Bunun dışında kulaklıkları eşleştirmek ve daha sonra ayarları özelleştirmek için Samsung Gear Manager uygulamasına ihtiyacınız var. Bu uygulama şimdilik sadece Android cihazlarla uyumlu. iOS’ta yok. Uygulamayı, Android 4.4 veya sonraki sürüme sahip cihazınıza yükleyin. Telefonunuzun yakınındayken şarj kutusunu (içinde tomurcuklarla birlikte) açın, cihaz listesinden Gear IconX'i seçin ve kulaklıklar eşlenecek.

Yeni IconX kulakiçi kulaklıklarla birkaç hafta geçirdikten sonra, önceki modellerden çok daha yetenekli olduğunu söyleyebilirim. En güzel sesi sunmasa da kendi fiyat bantında sağlam bir kitle oluşturabilir. O kadar para verdikten sonra hayal kırıklığına uğramaktan çok daha fazlasını memnuniyetle karşılıyorlar. Çünkü Samsung, bu modelde istenen temel özellikleri ve eğlenceli birkaç özelliği daha başarılı bir şekilde kulaklıklara eklemiş.

Haberin Devamı

Samsung, Gear IconX ile ilgili en çok sevdiğim şey tamamen kablosuz olduğundan hareket kabiliyetinizi kısıtlamaması. Bunlar, kısa pil ömrü, zayıf ses kalitesi veya güvenilmez Bluetooth bağlantısı gibi alışılmış fedakarlıklar yapılmadan sunulan gerçek kablosuz kulaklıklar. Kullanımı da rahat. Kulağınıza sıkıştırmak için biraz fazla itirseniz biraz ağrı yapabilir o kadar. Diğer türlü kullanımı keyifli ve hafifler.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Pil ömrü iyileştirildi

Pil ömrü ve Bluetooth, IconX'in ilk sürümünün en göze çarpan zayıflığıydı. Samsung, bu sefer iki sorunu da halletmiş. Testlerim sırasında birkaç ses kesintisiyle uğraştım. Bunun dışında bir veya iki kez de telefon konuşmalarım sırasında sesim karşı tarafa gitmedi. Sonuçta, Bluetooth üzerinden işlerimizi hallettiğimizden bunların ara sıra olması doğal.

Pil ömrüne gelirsek, oldukça iyiler. Pil kapasitesi 315 mAh’tan 340 mAh’a çıkartıldı.Bu da tek şarjla daha uzun süre dayanabileceği anlamına geliyor.

Reklamı yapılan yedi saatlik oynatma süresi kadar olmasa da bu zamana yakın sonuçlar elde edebilirsiniz. Yaklaşık altı saat kadar. Orijinal modele göre iki saatten fazla yani büyük bir artış var.

Haberin Devamı

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Kulaklıkları masamda 40 dakikalık çalışma, 45 dakikalık yürüyüş ve 2 saatlik müzik akışı için kullandım ve pil yüzdemde çok fazla kayıp yaşanmadı. Şarjım yüzde 100’den yüzde 75 civarına indi. Tomurcukları şarj kabına yerleştirdiğinizde şarj olmaya başlıyorlar, bu sayede kulaklıkları birkaç gün şarj etmeden yanınıza alabilirsiniz.

IconX'in pil performansı ile ilgili en iyi şeylerden biri de USB Type-C bağlantı kullanıldığından, kulaklıkları hızlıca şarj edebilmeniz.

Kulaklıkları 10 dakika şarj ederseniz yaklaşık bir saat kullanabilirsiniz. Bu, pilinizin bitmesine yakın durumlarda oldukça değerli bir özellik. Sahip olduğunuz pil miktarını bilmek ise çok zor. Sadece mobil uygulama üzerinden pil ömrünü görebilirsiniz.

Hem taşıma hem de şarj portu olan kasasının hap şekli oldukça güzel. Çoğu yere sığacak kadar küçük olsa da her yerde taşınması rahat olmayabilir. Örneğin kot cebinde taşımak gibi.

Haberin Devamı

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi


Ses kalitesi nasıl?

Gear IconX’in suduğu ses, normal Bluetooth kulaklıklardan bekleyebileceğiniz kadar iyi. Eski modelden ise çok farklı değil. Sesler, canlı ve net olsa da baslar az hissediliyor. Orta veya yüksek aralıklardaki sesler de korunmuş. IconX, diğer çoğu kablosuz kulak içi kulaklıktan daha iyi ses veriyor. Bluetooth ses kalitesi beklentilerimin üzerinde diyebilirim.

IconX’in kulaklarınıza tam olarak uyma biçimi biraz da size bağlı. Kulağınıza doğru yerleştirmezseniz ses kalitesi gözle görülür biçimde düşebilir. Kulağınıza göre ayarlamak için kutu içinden çıkan aparatları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, müzik dinleme deneyimim neredeyse her zaman keyifli oldu. Uyum ve rahatlık konusunda sıkıntı yaşamadım. Eski modele göre IconX'teki ses sinyali gecikmesi düşük olduğundan keyifle videoizlemeyi de güvenilir hale getiriyor.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Müzik dinlemek için telefona ihtiyacınız yok

Kulakiçi kulaklıklar, telefonunuz olmadan müzik dinleyebilmeniz için 4 GB dahili depolama alanına sahip. Bu alana yaklaşık 1000 adet MP3 -hala kullanan varsa- depolayabilirsiniz. IconX’i koşu veya diğer egzersiz programlarında kullanmak istiyorsanız bu özellik oldukça kullanışlı. Ayrıca orijinal versiyon gibi bunlar da temel izleme yeteneğine sahip.

Samsung, şarkıları kulaklıklara yüklemeyi de kolaylaştırdı.Bluetooth, parçalarınızı Galaxy cihazınıza aktarmak için yeni bir kablosuz aktarım seçeneği. Ayrıca, parçaları kolayca silmek için kulaklıkları, USB konektörü üzerinden bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz.

Mac'iniz varsa, müzik aktarmak biraz daha zor.Kulaklıkları doğrudan Mac'inize bağlayıp ardından iTunes klasörünüzdeki şarkı dosyalarını masaüstünüzde görünen Gear IconX klasörüne taşıyabilirsiniz. Bu uzun bir süreç değil, ama işi bitiriyor.

Müzik aktarım sürecinde yaşadığım ana sorun, artık bir sürü MP3 dosyamın bulunmaması. Bunun yerine, çalma listeleri oluşturmak ve çevrimdışı olarak kaydetmek için Spotify gibi müzik hizmetlerini kullanıyorum, kulanıyorlar. Ne yazık ki, Gear IconX'in bu müzik hizmetleri ile entegrasyonu yok.Hatta Samsung'un varsayılan müzik uygulaması Google Play Müzik ile de yok.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Egzersiz verileriniz sürekli güncel

Bragi Dash veya Dash Pro’daki gibi kalp atış hızı izlemesi bu modelde yok.Ancak kulaklıklar, aktivitelerinizi izlemek için Samsung Health uygulamasıyla birlikte çalışıyor ve size yaktığınız kalori, süre, mesafe, hızgibi istatistikleri sunabiliyor. Bunları telefon olmadan da yapabiliyorlar.Sadece bu sayıların tıbbi amaçlı kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Egzersiz verilerinizi Gear Manager uygulamasında görebilirsiniz, ancak verilerinizi görüntülemek için Samsung'un S Health uygulamasını telefonunuza yüklemeniz ve Gear Manager ile senkronize etmeniz gerekiyor.

Kulaklığa yerleştirilen sesli egzersiz koçu özelliği telefonunu evde unutan kullanıcılara idmanlarında yardımcı oluyor, ipuçları veriyor. "Isınma sırasında hızlı yürüyün" veya “daha fazla kalori yakımı için adımlarınızı hızlandırın” gibi komutlar verebiliyor. Ayrıca, ne kadar süre geçtiğini veya kaç dakika antrenman yaptığınızı da size sesli aktarabiliyor.

Yorucu antrenmanların ortasındayken, sesli antrenörden gelen ipuçları güzel bir fikir ve yorgunluğunuzu unutturup size gaz verebilir. Yine de bu özelliği çok ilham verici bulmadım. Çoğu dijital asistan gibi, sesin içi boş ve robotik."Hedefinize odaklanın, kendinize güvenin!"gibi öneriler bir süre sonra sıkıcı gelmeye başlıyor. Bu arada sesli koç Türkçe desteklemiyor, bütün bunlar İngilizce söyleniyor. Hareket halindeyken de iyi ses performansı verdiğini de ekleyeyim.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi


Bixby burada da pek kullanışlı değil

Galaxy S8, S8+ veya Note 8’e sahip olanlar, Gear IconX’in Bixby desteğinden yararlanabiliyor. Kulaklığın topuzlarından birine uzun süre dokunduğunuzda Bixy aktif hâle geliyor. Bixby’den yararlanmanız için akıllı telefonun Gear IconX’in Bluetooth menzili içinde olması gerektiyor.

Bixby'nin IconX'de kullanılması benim için karışık bir deneyim oldu. Bixby'nin sesi daima herhangi bir müziğin ses seviyesine kıyasla düşük bir seviyedeydi.Bu da ne söylediğini anlamak veya hangi tür sonuçların sunulduğunu görmek için telefonu kontrol etmek zorunda kaldığım anlamına geliyordu.

Ses tanıma, biraz kötü. Bixby'nin telefonda sunduğu aynı sorunlar burada da var. Herhangi bir soru sorduğunuzda Bixby’den istediğiniz yanıtı alamayabiliyorsunuz. Neyse ki, biraz daha iyi sonuç almak için varsayılan asistanı Google'la veya IconX'i iPhone ile kullanırsanız Siri ile değiştirebilirsiniz.

Bixby’nin dışında IconX’te hayal kırıklığı yaşayacağınız diğer şey dokunmatik arayüz. Her iki kulaklıkta da olması güzel (ve her biri aynı işe yarıyor), ancak dokunmatik tanımanın çıkardığı ve işleminizi onaylayan bip sesleri daha hızlı olabilirdi.Tereddüt edip ilkini kabul etmediğini zannederek iki kere komut verebiliyorsunuz. Bu da fazlada birkaç dakikanızın uçup gitmesine neden oluyor. Aynı zamanda aşağı yukarı komut verildiğinde ses açıp kısma yerine çoğu zaman müziği duraklatabiliyorsunuz.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi


Hareket halindeyken ayarlamaları yapın

IconX'deki müziklerinizi kontrol etmek için bazı hareketleri öğrenmeniz gerekiyor. Bir parçayı başlatmak/duraklatmak için kulaklığa hafifçe bir kere ya da diğer parçaya geçmek için iki kere dokunabilirsiniz. Uzun basmanız gereken bazı hareketler de var.

Sorun yaşadığım tek hareket, ses düzeyini kontrol etmek için kullanılan yukarı veya aşağı kaydırmaktı. Kesinlikle hızlıca kaydırmanız gerekiyor. Yukarıda da dediğim gibi aksi takdirde parçayı duraklatıyorsunuz. Antrenman sırasında bu durum birçok kez başıma geldi ve bir süre kulaklıklardan ses seviyesini kontrol etmeyi bıraktım. Bunun yerine ses seviyesini telefonumdan ayarladım. Bu konuda Samsung'un uygulaması biraz daha hantal geliyor.

Gear IconX ile dışarıda spor yaparken daha güvenli bir ortam sunmak adına ortam sesi özelliği de sunuluyor. Bu modu açtığınızda müzik dinlerken arkanızdan gelen otomobilin sesini de duyabiliyorsunuz. Kulaklıkta bunun için kısayol yok ve çok kör bir noktada. Ortam sesi modunu açmak için kulaklığa biraz basılı tutmanız gerekiyor.

Fitness özelliklerini Samsung marka telefonlarla kullandığınızda ona özgü küçük uyarılar var. iPhone ile kullanıldığında sadece müziği dinleyebiliyorsunuz. Bunu yapan tek şirket Samsung değil. Aslında, belli başlı büyük şirketlerin çoğu, özel niteliklere sahip ve yalnızca kendi telefonlarıyla kullandığınızda iyi performans gösterecek kablosuz kulaklıklar üretmeyi tercih ediyor.

Samsung Gear IconX 2018 incelemesi

Sonuca bağlıyorum

IconX, gerçekten kablosuz kulaklıklar konusunda Samsung'tan isteyebileceğiniz neredeyse her şeyi size sunuyor. Müthiş pil ömrü ve portatif olmaları bunların başında geliyor. Ses kalitesi bakımından rakiplerinden bir tık geri kalsa da iyi ses veriyorlar.

Yeni IconX, AirPods'un anında ve zahmetsiz eşleştirmesine ya da Bose SoundSport Free gibi daha rahat kullanım sunan fiziksel tuşlara sahip olmasa da orijinal çifte göre kullanıma daha çok teşvik ediyor. Bence Samsung’un yeni kulaklığı bu ikisi arasında kendine güzel bir yer bulmuş. Kalp atış hızı algılayıcısı yok, ancak daha uzun pil ömrü, ikinci nesil Samsung Gear IconX kulakiçi kulakları dikkate değer kılıyor.

Gelelim fiyatına. IconX'i daha düşük fiyatlara satın almayı isterdim açıkçası. 699 TL’lik fiyat 2018 model IconX için biraz fazla. Rakiplerinin benzer kablosuz modelleri daha düşük fiyatlara bulunabiliyor.

Gear IconX, Samsung Galaxy kullanıcıları için en iyi Bluetooth’lu fitness kulaklıklar, ancak fiyat performans bakımından biraz pahalı ve herkes sahip olamayabilir.

ARTILARI

  • İyi kalite ses
  • Rahat kullanım
  • Geliştirilmiş pil ömrü
  • Yararlı çalıştırma ve izleme özellikleri

EKSİLERİ

  • Diğer telefonlarda bazı özellikleri kaybedebilirsiniz
  • Zorlu dokunmatik arayüz
  • Ara sıra ses kesintileri
  • Çevrimdışı Spotify desteği yok