19.06.2017 - 14:44 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Samsung’un 2017 model Gear 360’ı dışarıdan bakıldığında normal bir kamera olarak gelebilir. Ancak iki lensli kamera kurulumu sayesinde, dünyayı kaydetmekle kalmıyor sizi kaydettiği eğlencenin içine dahil ediyor.
Samsung Gear 360 2017, ilk modelde olduğu gibi yine kullanıcılara yüksek çözünürlükte 360 derecelik içeriklere ulaşmanın kolay yolunu sunuyor. Hatta bu sefer geçen yıl ki modele göre oldukça şık, kullanımı kolay ve daha taşınabilir bir yapıda.
Sözü daha fazla uzatmadan Samsung yeni nesil kamerasında, birinci nesil Gear 360'da bulunan bazı sorunları düzeltti mi ve belki de en önemlisi, yeni Gear 360 size istediğiniz özellikleri sizlere sunuyor mu? Gelin hep birlikte bakalım.
Başlangıç yerimiz her zaman olduğu gibi tasarım.
TASARIM
Yeni Gear 360, aslında bir nevi Gear 360 Mini olarak karşımıza çıkıyor. Yeni başlayanlar için, kameranın ana "top" kısmı geçen yıla oranla çok daha kompakt bir seviyede ve daha ufak. Böylece Gear 360’ı cebinizde taşımak çok daha kolay hale getirilmiş. Diğer donanım kısmıysa kameranın altında uzanan ana silindire başarıyla yerleştirilmiş.
100.6 x 46.3 x 45.1mm ebatlarında ve 130 gram ağırlığında olan kameranın altındaki silindirik yapı kullanılabilirlik açısından sizlere iyileştirmeler sağlıyor . Birincisi, sizlere uygun bir kavrama, tutuş sunuyor ki bu sayede istediğiniz açı veya çekimi elde etmek için kamerayı kolaylıkla manipüle edebiliyor veya manevralar yapabiliyorsunuz. Düz bir tabana sahip olduğundan bunu aynı zamanda bir stand olarak da kullanabilirsiniz. Bilekliğin ucundaki halkayı cihazın altına yerleştirip Gear 360’ı istediğiniz bir yere sabitledikten sonra gözetimsiz olarak çekim yapabilirsiniz. Bu arada kamerayı ekstradan bir tripod veya monopoda da en alttaki girişten bağlayabiliyorsunuz.
Bu kauçuk malzemeden yapılmış ve kaymaya karşı dirençli halka şeklindeki yeni taban, geçen yılın katlanır tripodundan çok daha kullanışlı. Şirket geçen yılki tripod sorununa bu şekilde çözüm getirmiş. Basit görünüyor ama etkili.
Hatırlayacağınız üzere geçen yılki modelde deklanşör tuşu kameranın üst kısmındaydı ve tek elle çekim yaparken bu tuşa ulaşmak oldukça zordu. Samsung, Gear 360 2017’de deklanşör tuşu ve minik OLED ekranı, başparmağınızın kolayca erişebileceği bir yere konumlandırmış. Kameranın sağ tarafında iki adet tuş bulunuyor. Bunlardan üst kısımda olanı hem menü hem de Bluetooth eşleştirmesi için kullanabiliyorsunuz. Onun altındaki ikinci tuş ise cihazı açma/kapama ve menüler arasında geri gelmek için kullanılıyor. Kameranın sol tarafında 256 GB'a kadar destek sunan microSD kart yuvasını ve USB Type-C bağlantı noktasını görüyoruz. Yine kameranın her iki tarafında stereo mikrofonlar bulunuyor.
Bir önceki modelde şarj bağlantı noktası suya dayanıklı bir kapağın altına gizlenmişti, ancak yeni modelde bu alanın üstü açık bir konumda, herhangi bir koruması yok.
Gear 360 2017, eski modelde de olduğu gibi IP53 sertifikasına sahip. Yani toza ve suya karşı dirençli. Kamerayla çekim yaparken beklenmedik bir yağmura yakalandığınızda veya suya maruz kaldığınızda endişelenmenize gerek yok. Ancak kamerayı su altında kullanamıyorsunuz.
Samsung, tüm değişiklikleri göz önüne aldığımızda ikinci nesil Gear 360’da taşınabilirliği iyice arttırmış. Yeni tasarım, taşıma açısından çok daha kullanışlı ve herhangi bir anı kaydetmek için kamerayı hemen kullanabiliyorsunuz. Tripod kurma veya kameraya herhangi bir aparata bağlama derdiniz de yok.
PERFORMANS
Gear 360 2017, iki adet f/2.2 değerinde 8.4 MP (CMOS) lense sahip. Bu iki lens 195 derece geniş açı sunuyor ve her ikisi toplamda 15 MP’e denk geliyor.
Ancak eski Gear 360, iki adet 15 MP lens kullanıyordu ve bu sayede daha yüksek çözünürlüklü çekimler yapabiliyordu. Bu yüzden yeni modelde bir düşüş görüyoruz.
Öte yandan çoğu insan kağıt üzerindeki bu tarz düşüşlere dikkat etmiyor. Çünkü her şey 360 derecelik inanılmaz görüntüler ve efektlerle ilgili. Bununla birlikte, görüntüler bir akıllı telefonda veya ona benzer boyutlardaki cihazlarda görüntülendiğinde zaten oldukça iyi görünüyor.
Bu düşüşe rağmen, kameranın video kayıt seçeneği, şimdiye kadar olduğundan daha yüksek bir çözünürlükte. Eskiden 3840x1920 olan çözünürlük daha iyi piksel yoğunluğa sahip 4096 x 2048'e yükselmiş. Bununla birlikte en yüksek çözünürlükte 24fps video kaydı gerçekleştirebiliyorsunuz. Gear 360 2017, tek lens ile de 1920 x 1080 (60 fps) video çekebiliyor. Farklı fps ve çözünürlük değerlerini kamera ayarlarından seçebiliyorsunuz. Kameranın H.265 codec ile kayıt yaptığını da ekleyelim.
Video noktasında 4K video kayıt seçeneğinin gelmesi çok iyi bir avantaj ancak gerçek 4K görüntü kalitesi beklemeyin. Herhangi bir çözünürlükte çekim yaptıktan sonra videoda yakınlaştırma yaptığınızda ise gürültüye/bozulmaya rastlayabiliyorsunuz.
Facebook'a yüklediğiniz 360 derece içerikler, YouTube’a oranla daha biraz daha bozulmuş görünüyor. YouTube’ta daha iyi çünkü 2160'a kadar çözünürlüğü destekliyor. Aynı zamanda büyük bir ekranda izlediğinizde daha iyi sonuçlar alıyorsunuz.
Çift lens ile toplamda 15 MP’e kadar kadar fotoğraf çekimi yapabilen kamera tek lens ile 3 MP çözünürlüğe kadar fotoğraflar çekebiliyor.
Cihazın resim kalitesi ise benim beklentilerimi karşıladı. Harika değil ama iyi sonuçlar elde ettim. Hatta çoğu durumda telefonunuzdaki kameradan çok daha iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Bir telefon ekranında veya monitörde küçük boyutlarda görüntülendiğinde, görüntüler ve videolar iyi görünüyor, ancak genişlettiğinizde gürültü/pürüzlülük fark edilebiliyor. Diğer yandan çekimlerde canlı ve keskin renkler elde ediyorsunuz. Öte yandan tek lensle fotoğraf çekimlerinde çifte göre daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yeni Gear 360 ile canlı yayınlar da yapabiliyorsunuz. Bu modu telefonunuzdan seçebilirsiniz. Telefon ve uygulama olmadan canlı yayın yapılamıyor. Tabii telefonunuzda Facebook veya YouTube uygulamasının da yüklü olması gerek. Bant genişliği ve sıkıştırma nedeniyle 4K çözünürlükte yayınlar yapamıyorsunuz. Işığın iyi olduğu yerlerde görüntü kalitesi daha tatmin edici. Kamera, canlı yayında normalden daha fazla güç çekeceğinden, pil ömrü de bir endişe kaynağı. Bu yüzden Gear 360, kısa canlı video klipler için daha uygun olabilir.
iOS uygulamasına şimdilik gelmeyen canlı yayın özelliği Android’teki uygulamada kullanılabiliyor. İleryen dönemde iOS’a da gelmesini bekliyoruz.
BAĞLANABİLİRLİK VE EŞLEŞTİRME
Burada en güzel kısım kameranın herhangi bir cihazdan bağımsız olarak çalışabilir olması. Ancak gerçek zamanlı olarak içerik takibi, canlı yayın, ayarları detaylı olarak düzenleme için bir akıllı telefona bağlanmak gerekiyor. Gear 360’da çift bant teknolojili Wi-Fi, Wi-Fi Direct ve Bluetooth v4.1 teknolojisi bulunuyor. Akıllı telefonlara bu şekilde bağlanabiliyorsunuz.
Eski modelin aksine, yeni model Gear 360, telefondaki uygulamasıyla sorunsuz bir şekilde eşleşiyor. Bu arada uygulama da geliştirildi. Play Store veya App Store’da Samsung Gear 360 (Yeni) adıyla uygulamayı bulabilirsiniz.
Gear 360’ı test etmek için iPhone 7 ve Galaxy S8+’ı kullandım. İki telefonla da sorunsuz şekilde çalıştı. Kamerayı açın daha sonra uygulamayı çalıştırın. Ardından uygulama size eşleştirme için talimatlar gösteriyor. Kısa süre içinde akıllı telefonunuzla kamerayı eşleştirebiliyorsunuz.
Eşletirme yaparken de gecikme veya takılma ile karşılaşmadım. Wi-Fi ile eşleştirme sonrasında tüm özellikler kusursuz şekilde çalıştı. Ancak internet için kullandığınız Wi-Fi desteği eşleştirme sonrasında kesiliyor. Aynı anda hem WiFi ağına hem de kameraya bağlanamıyorsunuz.
Yeni Gear 360, Galaxy S8, S8+, S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge, S6 Edge+ ve A5/A7 (2017) modelleriyle çalışabiliyor. Büyük haber ise kamera iPhone'ları da destekliyor. iPhone 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus, SE, iOS 10.0 veya üstüyle kamerayı kullanabilirsiniz. Büyük bir olasılık kamera, yeni iPhone’u da destekleyecektir diye düşünüyorum.
Mod değiştirme kısmında kameranın yanındaki düğmeleri ve LED ekranı kullanarak işlem yapabilirsiniz. Cihazda video ve fotoğrafın yanında zaman atlamalı, video döngüsü ve yatay HDR modları da bulunuyor. İçeriği görüntüleme kısmında ise sizlere 5 farklı seçenek sunuluyor. 360, yuvarlak, geniş, ikili ve panoramik.
Ben ayarlamaları yapmak için telefonu kullanmayı tercih ettim. Bu sayede canlı yayın gibi kamerada bulunmayan ayarları değiştirmek de daha kolay oluyor. Yine, telefonla kamera arasındaki bağlantı her zaman pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti. Performans da herhangi bir gecikme yaşamadım.
PİL
Gear 360'da dahili 1160mAh batarya kullanılıyor. Bir önceki modelde 1350 mAh pil vardı. Burada da bir düşüş yaşanmış. Ayrıca artık bu pil çıkarılabilir değil. Değiştirilebilir olması gün ortasında piliniz bittiğinde yedeğini takıp devam etme konusunda daha avantajlı olabilirdi.
Samsung, kameranın 30 fps'de 2560 x 1280 çözünürlükte 130 dakika kayıt yapabileceğini söylüyor. Bu süre 4K da daha az olacaktır.
SONUÇ
Samsung'un 2017 model Gear 360 kamerası daha önce 360 derecelik video veya fotoğraf işine girmediyseniz size oldukça kolay ve eğlenceli bir kullanım sunuyor.
Daha yüksek sensörlerin daha iyi olduğunu ve daha yüksek çözünürlükte çekimler yapılabileceğini kabul ediyorum. Ancak pazar göz önüne alındığında yeni Gear 360'ın kullanıcıların büyük çoğunluğunun ihtiyaç duydukları görüntüleri yakalayacak kadar yüksek çözünürlüğe sahip olduğu kanısındayım. Aynı zamanda geliştirilmiş Gear 360 taşınabilirlik açısından da kullanıcılara oldukça yardımcı oluyor.
ARTILARI
EKSİLERİ