10.10.2018 - 10:50 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Samsung Galaxy Watch, estetik olarak hoş bir tasarım, uyumlu kullanıcı arayüzü ve en önemlisi dört günlük pil ömrüyle bugün satın alabileceğiniz en rafine akıllı saatlerden biri.
Bunun dışında Galaxy Watch, yuvarlak paslanmaz çelik kasa ve dekoratif çerçeve ile yüksek kaliteli bir kol saati gibi görünüyor ve hissettiriyor. Hem şık hem de işlevsel, çünkü Gear S3’teki gibi, çerçeve ekran üzerindeki çeşitli menüler arasında geçiş yapmak için dönebiliyor. Bu, bir akıllı saatte gezinmenin en tatmin edici yolu. Parmaklarınız, saatin küçük dokunmatik ekranını (herhangi bir akıllı saatte de yaşanan genel sorun) kapatacağından bu daha kullanışlı bir yol. Aslında bu, Samsung'un saatleri için özel olarak geliştirdiği fikir.
Google'ın Wear OS’i tarafından desteklenen cihazlarda dönen çerçeveler yok. Apple'ın watchOS tarafında ise daha az sezgisel dijital taç düğmesi kullanılıyor. Samsung, Galaxy Watch’ta bu yüzden de Tizen yazılımını kullanıyor olabilir.
Geleneksel tasarım, parlak ekran
Galaxy Watch iki boyutta geliyor: 46 ve 42 mm. Her iki boyutu da denedim ve daha büyük batarya ile daha büyük dokunmatik ekran için 46mm versiyonunu öneriyorum. Orta büyüklükteki bileklerde gayet iyi görünüyor.
Samsung, burada sportif bir görünüm tercih etse de, yuvarlak saat yüzü ile de geleneksel saat tasarımını takip ediyor. Yuvarlak tasarımı bazen Apple'ın kare saatine tercih ediyorum. Çünkü, kıyafetlerle biraz daha uyumlu ve üstünüzde çok teknolojik görünmemesine yardımcı oluyor.
46mm, 22mm kayışlar kullanırken, daha küçük saat 20mm kayışlara izin veriyor. Standart silikon kayışlar oldukça rahat ve kolay tozlanmıyor. İstediğiniz her şey için bantları hızlıca değiştirebilirsiniz. Farklı renk bir kayışı saate takmam 30 saniyeden fazla sürmedi. Saat kayışlarının kulpları ise alt kısımda duruyor.
Dönen çerçeve burada da korunuyor. Ekranın etrafındaki çerçeve dönüyor ve şifreli asma kilit benzeri bir tık sesi çıkarıyor. Menülerde ve uygulamalarda gezinmek için bunu kullsanabilirsiniz. Parmağınız görünümü engelleyeceğinden, gezinirken ekranı tam olarak görmenizi sağlıyor. Yine de pek çok şey için ekrana dokunmanız gerekeceğinden dokunmatik ekrana sahip.
Her iki boyuttaki model de rahat. 42 mm modelin hala daha büyük ve daha küçük bilekler için ağır olduğunu düşünebilirsiniz. Saatin bileğinizde çok ağır veya hantal olmasından endişe ediyorsanız, satın almadan önce deneyip görmenizi öneririm.
46mm modelde 1.3 inç ekran bulunuyor, daha küçük olan modelde ise bu ekran 1.2 inç. Her ikisi de aynı 360 x 360 çözünürlüğe ve Super AMOLED ekrana sahip. Dışarda ekran oldukça parlak görünüyor, renkler canlı, siyahlar ise derin. Her şey Corning'in Gorilla DX+ camı ile korunuyor. Saati henüz düşürmedim, ancak birkaç kez çarptığımda üzerinde tek bir çizik bile oluşmadı.
Bir dezavantaj da saat uyandığında ekran güncellenmesinin yavaş olması. Zaman ve adımlar yarım saniye için eski rakamları gösteriyor. Saatin tam anlamıyla uyanması kısa bir zaman alıyor.
Galaxy Watch’u iki fiziksel düğme süslüyor ve bunlar kasanın sağ tarafında yer alıyor. Diğer akıllı saatlerde olduğu gibi bileğinize yanlışlıkla baskı yapmaya eğilimli değiller. Gün boyunca bileğinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uyurken saat takanlardansanız 46mm versiyonu 63g. Bu yüzden uyurken bileğinize bağlı bir kaya gibi hissedebilirsiniz.
Tizen yazılımı ne kadar iyi?
Samsung Galaxy Watch’a gücünü 1.5GHz işlemci veriyor. 768MB RAM’i var ve saat Samsung'un Tizen giyilebilir işletim sisteminin 4.0 sürümünü çalıştırıyor.
Saatte performansla ilgili bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Şöyle ki, çerçeveyi tamamen sağa doğru hızlı bir şekilde döndürürseniz, takılmalar görebilirsiniz. Ancak çoğu zaman, arayüz akıcı ve hızlı. İki hatayla karşılaştım: Bazı uygulamalar zaman zaman donuyor, geri dönüp tekrar uygulamaya basma ihtiyacını gerektiriyor. Diğeriyse uyandırma fonksiyonu her zaman işe yaramıyor. Bu, saatin üzerine dokunmadan onu kontrol etmek istediğinizde sinir bozucu oluyor. Samsung, bunun yaklaşmakta olan bir güncellemeyle çözüleceğini söyledi.
Diğer durumlarda, Tizen’in kullanımı oldukça keyifli, gezinmek ise basit ve kolay. Saat yüzünün sol tarafı bildirimlerin yaşadığı yer. Yalnızca varsayılan olarak 20 rastgele uygulamadan gelen bildirimleri gösteriyor. Bunları telefonunuzdan silmek için hızlıca kaydırabilir veya daha fazla etkileşime geçmek için bunlara dokunabilirsiniz.
Saat yüzünün sağ tarafında widget'lar var. Bunları silmek veya istediğiniz şekilde değiştirmek için basılı tutabilirsiniz. Ayarlara erişmek için ana saat yüzünü aşağı doğru kaydırın.
Samsung Pay'e erişmek için sağ üstteki düğmeye uzun dokunun. Samsung manyetik Secure Transmission (MST) teknolojisini saatten kaldırdı, bu da artık kartların kabul edildiği herhangi bir yerde ödeme yapamayacağınız anlamına geliyor. Artık bunu yalnızca NFC terminalleri olan ya da Apple Pay ve Google Pay'i destekleyen yerlere sahip kasalarda kullanabilirsiniz. Samsung Pay’in Türkiye’ye ne zaman geleceğini merak ediyorsanız, hala belli değil.
Tüm uygulamalarınıza erişmek için sağ alttaki düğmeye veya Bixby'ye soru sormak için (ayrıca “Hi Bixby” de diyebilirsiniz) yine aynı düğmeye iki kez dokunabilirsiniz. Bixby, S Voice'un yerine geçiyor ama Galaxy telefonlarındaki Bixby'den daha sınırlı. Hava durumunu söyleyebilir ama daha derinlemesine sorulara cevap veremez.
Samsung'un Galaxy Watch'a eklediği My Day özelliği de güzel. Uyandığınızda, takvim olayları, hatırlatıcılar gibi günün ana hatlarını görmenizi sağlayan kullanışlı bir bildirim. Ayrıca, geliştirilmiş Spotify entegrasyonu da var. Bu da çalma listelerinizi indirmeyi, oynatmayı ve kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Apple Watch karşısında önemli bir avantaj. Herhangi bir müzik akışı servisine sahip değilseniz Galaxy Wear uygulamasıyla 4GB'a kadar şarkıyı saate aktarabilirsiniz.
Saat ile gelen bildirimlere yanıt vermek de kolay. E-postalara, çeşitli mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajlara yanıt verebildim ve konuşmaları cevaplayabildim. Karşı taraftan görüşme sırasındaki gelen çağrı kalitesi de gayet iyiydi.
Üçüncü taraf uygulama desteği biraz eksik. Navigasyon için Google Haritalar’ı üçüncü taraf yapılacaklar listesini veya hatırlatıcı uygulamaları görmek isterdim. Ancak Endomondo, MapMyRun ve UA Record dahil olmak üzere sağlam fitness uygulamaları koleksiyonu, Galaxy Watch ile çalışıyor.
Galaxy Watch'u iPhone ile kullanmak biraz daha sınırlayıcı. Kısa mesajlar, telefon görüşmeleri ve sosyal medya uyarıları dahil olmak üzere akıllı telefon bildirimleri geliyor. Ancak bunları yalnızca okuyabileceksiniz veya reddebileceksiniz, başka etkileşim yolu yok. Bir çağrıyı kabul ederseniz, saatin hoparlörünü kullanmak yerine akıllı telefonunuzdan cevap vereceksiniz. Galaxy Apps mağazasından ücretli uygulamalara da erişemezsiniz.
Fitness takibi
Bu saati satın almanızın başlıca nedenlerinden biri fiziksel aktivitenizi takip etmek ise Galaxy Watch mükemmel bir seçim. Yeni eklenen 21 kapalı ortam egzersizi ile birlikte toplam 39 farklı antrenman çeşidi Galaxy Watch ile izlenebiliyor. Saat, yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi altı antrenmanı otomatik olarak algılayabiliyor.
Saatin güçlü tempoda (10 dakika sonra) aktiviteye başladığınızı otomatik olarak algılayabilme yeteneğini seviyorum ve devam etmenizi teşvik etmek için bir sayaç başlatıyor. Ayrıca, tembelliğimizi hatırlatan bol miktarda “inaktif” uyarı da var.
Koşu ve yürüyüş antrenmanlarının sonuçları, Apple Watch'a oldukça benziyor. Ne tür bir aktivite yapıyor olursanız olun (yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, ağırlık kaldırma gibi) bu verileri izlemek Galaxy Watch'un en iyi yaptığı şey ve sonuçlarından memnun kalacaksınız. Samsung'un saatin kendisinde sağladığı veri miktarından da memnunum. Bu nedenle, telefonunuzdaki Samsung Health uygulamasını her zaman kontrol etmeniz gerekmiyor.
Yerleşik kalp atış hızı sensörü de Apple Watch sonuçlarımla eşleşiyor. Kalp atış hızınızı istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz, ancak saatiniz de kalp atış hızınızı her 10 dakikada bir otomatik ölçüyor. Bu verileri Samsung Health uygulamasından görebilirsiniz.
Aktivitelerinizi izlemek için kullanabileceğiniz yerleşik GPS var (Samsung Sağlık uygulaması aracılığıyla), ancak ne yazık ki iPhone kullanıcıları bundan yararlanamayacaklar. Eğer koşularınızı eşlemek istiyorsanız, telefonunuzla bağlı olmak zorundasınız.
Galaxy Watch, çıkacağınız merdivenleri de takip edebilir. Ancak bu veriler bazen doğru çıkıyor. Diğer durumlarda, tırmanılan merdivenlerin sayısını büyük olasılıkla abartıyor.
Uyku ve Samsung Health uygulaması
Galaxy Watch uyku ve uyku kalitesini de izleyebilir. Geceleri sadece pil ömründen yaklaşık yüzde 4'ünü kaybettiğini gördüm. Rahatsız Etmeyin modu, saatin gece boyunca titremesini veya açık kalmasını engelliyor.
Uyku izleme verileri şaşırtıcı şekilde doğru. Gerçek uyku zamanı, hafif uyku, huzursuzluk ve hareketsiz geçirilen zaman vurgulanıyor. Bu sayede uykunuzu değerlendirebilirsiniz. Uyku geçmişiniz zaman içinde birikebilir. Samsung'un iyi olmadığı bir şey de, bu sayıların ne anlama geldiğini açıklamak. Sonuçları, karşılaştırmak için bir seçenek de yok. Samsung Health uygulaması, düşük sayıları fark edip “daha fazla uyumalısın” şeklinde öneride bulunsa çok daha iyi olabilirdi. Bunlar, Samsung’un geliştirmesi gereken alanlar.
Yeni stres izleme özelliği için de aynı şey söylenebilir. Nefes almak tedavi edici hissettiriyor. Stres düzeyini kontrol edin, ancak stres seviyeleri yüksek olduğunda derin nefes almamızı teşvik eden herhangi bir uyarı almadım. Tarihsel verilerin gözden geçirilmesi dışında stres seviyelerini yönetmek için başka neler yapabileceğimize dair bir açıklama veya tavsiye de yok.
Samsung Health'in "Birlikte" sekmesinden arkadaşlarınıza meydan okuyabilirsiniz. Bu, her gün kimin daha fazla kalori yakıp, enerji harcayabileceğini görmenizi ve arkadaşınızla rekabet etmenizi sağlıyor. İyi haber şu ki arkadaşınızın Samsung Galaxy Watch'a sahip olması gerekmiyor. Kötü haber ise bu bire bir meydan okuma, bu yüzden bir grup arkadaşla yarışma düzenleyemezsiniz.
Samsung Health uygulaması biraz dağınık gelebilir. Çok fazla şey olduğundan hızlı şekilde gezinmek zor oluyor. Flipboard entegrasyonu gibi gereksiz özelliklerle daha da kötüleştiriliyor.
Pil ömrü
46mm saatte 472mAh pil bulunuyor. Birkaç aktivite, çalışma ve bildirimler derken rutin etkileşim de dahil pili dört gün içinde bitirdim. Ancak, her zaman açık ekranı kapattım. Her zaman açık ekranla, saati iki tam gün kullanabilirisiniz.
Pil ömründen oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim. Artık saati günlük olarak şarj etmeyi düşünmüyorum.
Samsung'un güç tasarrufu modu da etkileyici. Bir akşam onu % 2 batarya ile açtım ve saat o gecenin geri kalanında ayakta kalabildi. Bu modda hala aramalar ve mesajlar alabiliyordum. Buna karşılık Apple Watch 3, düşük güç modu ile size sadece zamanı gösteriyor.
Her zaman açık ekranı etkinleştirdiğimde pil ömründe önemli bir düşüş gördüm. Ekran açıkken, büyük pil tüketimine neden oluyor.
Ürünle birlikte verilen kablosuz şarj cihazı, saati bir saatten biraz daha fazla sürede şarj edebiliyor. Galaxy S3 Frontiler’ın şarj aletiyle de Watch’un pilini doldurabilirsiniz. Samsung'un hızlı kablosuz şarj pedi ise Watch’u şarj edemiyor.
Telefonunuzu ve akıllı saatinizi aynı anda şarj etmek istiyorsanız Samsung’un çözümü Wireless Charger Duo’yu satın almanız. Aslında bu bir nevi Samsung'un Apple AirPower’a verdiği cevap .
Daha iyi bir alternatif var mı?
iOS kullanıcıları için cevap Apple Watch. iPhone ile daha iyi entegre edilmiş ve size daha geniş özellikler sunuyor.
Fitbit Versa ise diğer alternatif. Versa, bildirimlerinizin çoğunu telefonunuzla saatinize iletebilir. Ancak çoğuyla etkileşime giremezsiniz. Mükemmel fitness izleme kabiliyeti ve dört günlük pil ömrüne sahip.
Samsung Galaxy Watch, Gear uygulamasıyla birlikte gelen Samsung telefonları ile çalışıyor. Ancak, diğer yeni ve eski Android telefonlarla da uyumlu. Sadece Android 5.0 veya daha üst Android sürümüne sahip olmak gerekiyor. Ben, Watch’u Note 9 ve iPhone X ile test ettim.
Sonuca bağlıyorum
Samsung Galaxy Watch, gerçek bir saate benzemesinin yanında iyi bir tasarım, işletim sistemi, otomatik izlenen aktivitelere ve dönen çerçeveye sahip. Dört günlük pil ömrü, daha fazla iş yapmanıza ve onu daha az şarj etmenize olanak sağlıyor.
Tasarım bazı insanlar için çok büyük gelebilir, uygulama seçimi hemen hemen herkes için çok küçük boyutlarda ve çoğu kimse bu saatte Samsung'un Bixby asistanını kullanmayacak. Çok az sayıda insan henüz saatlerinde ses kontrollü bir AI ile konuşmaya hazır.
Galaxy Watch’u iki yıldan biraz fazla süre kullanabilirsiniz. Bundan sonra batarya bozulmaya başlayabilir ve bu nedenle değiştirmek isteyeceksiniz. Saat, 5 ATM'ye kadar su geçirmiyor. Samsung, dayanıklılığının MIL-STD-810G standartlarına göre test edildiğini de söyledi. Ancak ben o kadar test edemedim.
Evet, bir Samsung telefonuna sahipseniz ve eşleştirmek için en iyi akıllı saati arıyorsanız, Galaxy Watch mantıklı bir seçim. Diğer seçenekler arasında birçok Wear OS saati yer alıyor. Google'ın yazılım yenilemesi hala emekleme aşamasında ve Apple Watch, Android telefonlarla hala çalışmıyor. Bir iPhone kullacısıysanız hala Apple Watch’u öneririm.
Galaxy Watch, iyi görünen, aktivitelerinizi takip eden ve nabzınızı tutan sağlam bir akıllı saat. Dönen çerçeveyi kullanmak ise eğlenceli.
Galaxy Watch’un 46mm’lik Gümüş renkli versiyonu 2.199 TL; 42mm’lik Gece Siyahı ve Pembe Altın renkli versiyonları ise 1.999 TL satış fiyatına sahip.
ARTILARI
Gerçek bir kol saati gibi görünüyor
Uzun pil ömrü
Bildirimleri kontrol etmek kolay
Dönen çerçeve kullanımı eğlenceli
Doğru fitness izleme ölçümleri s
Çekici tasarım
EKSİLERİ
Tescilli kablosuz şarj cihazı
Hala biraz büyük
Samsung Health uygulaması karmaşık koçluktan yoksun
Bixby kullanışsız
Google Haritalar, WhatsApp, FB Messenger yok