25.06.2018 - 13:08 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Son birkaç yıldır, Logitech C920 içerik yaratıcıları ve yayıncılar için en uygun fiyatlı web kamerası oldu. Sorun şu ki, eğer bunu yükseltmek istediyseniz, yüzlerce TL harcamadan çok daha iyi bir seçenek bulmakta zorlanacaksınız. DSLR kamera, ışık vs derken fiyat gittikçe artacak.
iPhone gibi yüksel görüntü işleme özelliklerine sahip telefonlarını da kullanabilirsiniz ama bu alternatifler de çok para gerektiriyor.
Razer Kiyo ise büyük bir gelişme ve şu anda satın alabileceğiniz en işlevsel web kamerası. Yayıncılar yenilikçi özellikler ve üst düzey görüntü kalitesi ile dolu Razer Kiyo’yu sizler için detaylı inceledik.
Dahili ışık
Razer Kiyo daha önce gördüğünüz web kameraları gibi değil. Şekline rağmen, şimdiye kadar gördüğüm en iyi tasarlanmış web kamerası. Her ayrıntı titizlikle düşünülmüş gibi görünüyor.
Çoğu insanın Kiyo’da fark edeceği ilk şey, kendi yerleşik LED ışık halkasına sahip olması. Twitch yayınları için ışıklandırma kullanıyor veya YouTube videoları hazırlıyorsanız, Kiyo bu anlamda size kolaylık sağlıyor.
Kiyo'nun ışıkları çok güçlü değil, ama aydınlatmanın az olduğu yerlede yüzünüzü açığa çıkartak için mükemmel.
Işığın parlaklığını, kameranın kenarlarını çevirerek istediğiniz zaman ayarlayabilirsiniz. Tamamen kapatabilir veya sonuna kadar açabilirsiniz. En yüksek ayarda, deneyimlerime göre, kamera gözlerinizdeki karanlık gölgeleri ortadan kaldırıyor.
Bu ışık, stüdyonuza kurduğunuz mevcut LED panelin yerini almayacak olsa da, çekimlerinizin görünümünü iyileştirmede önemli rol oynuyor.
Kameranın alt kısmında, bir monitöre kelepçeleme yapmayı tercih etmeyenler için tripodlar için bağlantı noktası yer alıyor.
Kiyo'nun tasarımı ile ilgili tek sorunum 4.9 metrelik örgülü USB 2.0 kablosu. Ayrılabilir değil ve bazı rakiplerinden kısa. Ayrılabilir ve kolayca değiştirilebilen daha uzun bir kablo işimize çok daha fazla yarayabilirdi. Logitech C920’de 6 metrelik ayrılabilir olmayan kablosu var.
Üst düzey görüntü kalitesi
Kiyo'nun C920’ye göre en büyük avantajı ışık olması. Peki görüntü kalitesi? 4 megapiksellik, 2688 x 1520 çözünürlükteki kamera, özellikle büyük ışıkla birlikte renkli fotoğraflar ve videolar çekebiliyor. Kameranın 81.6 derecelik görüş alanı sayesinde, arkadaşınızı da çekime dahil edebilirsiniz.
Doğal ışıkla dolu olan odamda, çektiğim resimler ve videolar harika görünüyordu. Tişörtüm bile diğer kameralardan daha iyi görünüyordu. Sakalımdaki kıllar gibi küçük ayrıntılar da kamerada patladı. C920 ile karşılaştırdığımda Razer'ın web kamerası, cildimi ve gözlerimi daha iyi gösterdi. Bu arada her ikisi de harika detaylar sunuyordu.
Razer'ın kamerası, renkleri Logitech’in web kamerasına göre çok daha fazla doğrulukla yakalıyor. Bazen yeşil arka plan (greenbox) kullanıyorum ve Kiyo'dan gelen ham görüntülere baktığımda, yeşil alanın ne kadar canlı olduğuna hayran kaldım. Key’lemesi de ayrı bir zevkli oluyor. Xsplit'in Chroma Key özelliğini kullandığımda, Kiyo'nun Logitech'ten çok daha iyi olduğunun farkına vardım.
Her iki kameradaki ayarlarla epey uğraştım ve Kiyo'dan harika bir görüntü elde etmek çok daha kolaydı. C920 ile sürekli uğraşıyordum. Örneğin, renklerin doğruluğunu arttırmak için “renk yoğunluğunu” artırabilirim ama sonuçta yüzüm lekeleniyor. Bu Kiyo ile bir sorun değildi.
Saniyede 60 kare
Ve sırada yenileme oranı var. Logitech C920 ve Razer Kiyo, saniyede 30 kare hızında 1080p video çekim kalitesi sunuyor. Ancak 720p'ye düşerseniz, Logitech hala saniyede 30 kare de kalırken, Kiyo 60 kare sunuyor.
Artık, canlı yayın sırasında oyun çekimleri yaparken kamera kullanıyorsanız, 720p'den yüksek bir çözünürlüğe ihtiyacınız yok. Çoğu yayıncı 720p’de kalıyor. Ama bence oyunun yanında 60 fps kamera beslemesinin olması harika görünüyor.
60Hz'lik kameranın avantajlarından yararlanmak için, pozlama ayarını kapalı tutmanız gerekecek. Ancak yerleşik ışık size yardımcı olacaktır.
Işık çok da sihirli değil
LED ışığın her şey değiştireceğini düşünüyorsanız Kiyo’yu satın almayın. Bahsettiğim gibi, kayıtlarınızın profesyonel görünmesini Kiyo sihirli bir şekilde yapmayacak. Kiyo size ham görüntüleri verecek, sizin de bu kayıtların üzerinde oynaması gerek.
Ayarlarla uğraşır ve bazı fedakarlık yaparsanız, Kiyo ile harika sonuçlar alabilirsiniz. Odanızdaki diğer ışıklarla yüzünüzdeki gölgeleri ortadan kaldırmak da iyi bir seçim olabilir.
Yazılım yok
Razer'ın PC çevre birimlerinin çoğu, ayarları düzenlemek ve renkleri değiştirmek için Synapse yazılımına bağlanıyor. Kiyo ise bunu yapmaz. Razer, Kiyo'nun yanı sıra Seiren X mikrofonunun da tak-çalıştır cihazlar olarak tasarlandığını açıkladı.
Bazı kurulumlarda, Synapse gerçekten yardımcı olabilirdi. Özellikle, halkayı çevirmek yerine 12 ışık aşaması arasında geçiş yapmak için yazılımı kullanmak güzel olurdu.
Sonuca bağlıyorum
Logitech C920'nin canlı akış ve YouTube için harika bir web kamerası olduğunu düşünüyorum. 600 TL karşılığında bunu satın alabilirsiniz. Fiyatı dolara bağlı değişebilir. Ancak Kiyo, ondan daha iyi ve kamerasını yükseltmek isteyen herkese tavsiye edebilirim.
Yeşil perde kullanıyorsanız veya saniyede 60 kare hızında canlı akışlar yayınladığınızı varsayarsak Kiyo kesinlikle sizin için iyi bir seçim olabilir. Şahsen, C920’im var ama bundan böyle Razer Kiyo kullanmaya devam edeceğim.
Razer Kiyo, keskin, canlı video çeken ve kendi aydınlatmasını mükemmel bir tasarımla sunan, akış odaklı bir web kamerası.
Razer Kiyo’ya yaklaşık 559 TL’ye sahip olabilirsiniz.
ARTILARI
EKSİLER