12.12.2021 - 03:01 | Son Güncellenme:
Mikroişlemciler genel olarak basitçe bir işlemci, mantık yongası ya da merkezi işlem birimi olarak bilinmektedir. Kısaca bilgisayar açıldığı anda harekete geçebilen yani bilgisayarın beyni veya motoru olarak bilinmektedir.
Mikroişlemcilerin Görevleri
Mikroişlemciler makine tarafından gelen talimatları uygulamakla yükümlüdür. Ve işlemciye ne yapması gerektiğini iletmektedir. Gelen talimatlara göre mikroişlemcilerin 3 ana görevleri bulunmaktadır;
-Mikroişlemciler bir bellekten diğer belleğe veri üretebilmektedir.
-Toplama, çıkarma, çarpma ya da bölme gibi matematiksel birçok işlemi gerçekleştire bilmektedir. En karmaşık işlemleri bile gerçekleştirebilmektedirler.
-Mikroişlemciler kararlar vererek bu kararlar ile yeni komut biçimine geçebilmektedir. Yani mikroişlemcilerin yaptıkları çok kolay işlemler olabilir ama hepsi bu 3 işlem içinde yapılmaktadır.
Mikroişlemcilerin Faydaları
Sadece bilgisayarlarda kullanılmayan bu işlemciler akıllı telefonlarda, ev aletlerinde ya da arabalarda kullanılabilmektedir. Hızlı olmaları, çok az güç tüketmeleri, pahalı olmamaları, çok yönlü ve taşınabilir olmaları gibi birçok sebepten çeşitli faydaları bulunabilmektedir.
Ev ya da işyerlerimizde kullandığımız bilgisayarları kullanılır hale getiren şey mikroişlemcilerin oldukça başarılı bir şekilde geliştirilmiş olmasıdır. Genel olarak mikroişlemcilerin amacı ise özellikle bilgisayarlarımızın metin düzenleme, matematiksel hesaplamalar ya da internet üzerinden iletişim için kullanılmasına izin vermektir. Tüm bu olanaklar mikroişlemcilerin gelişimine göre ilerlemektedir. Mikroişlemci ne kadar gelişmiş ise yapılacak olan işler o kadar iyi olabilmektedir.