TeknolojiLenovo Yoga 720 inceleme (VİDEO)

Lenovo Yoga 720 inceleme (VİDEO)

12.09.2017 - 15:20 | Son Güncellenme:

Lenovo’nun tablet ve dizüstü bilgisayarlara nazaran daha esnek ve Intel Core i7 işlemciyle güçlendirilmiş yeni ikisi bir arada modeli Yoga 720’yi inceledik. Peki Yoga 720, tüketiciler için ne kadar uygun bir cihaz ve fiyatı ne kadar?

Lenovo Yoga 720 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Lenovo, Yoga dizüstü bilgisayarlarını 2012'de piyasaya sürdüğünden bu yana katlanabilir notebook piyasasında baskın bir güç oluşturdu. Her yıl, kullanıcılara 360 derece menteşeli yeni 2'si bir arada dizüstü bilgisayarlar sunarak bunların 4 farklı modda kullanılmasını sağlıyor. Yani dizüstü, çadır, stand ve tablet. Klavye düzeni, ekran titreşimi ve bağlantı noktası seçimi ile ilgili bazı sıkıntılar olmasına rağmen bu yılki Yoga 720’de eski Yoga 710 gibi iyi bir başarı yakalayabilir. Ayrıca Yoga 720’de 710’a nazaran kalemi sayesinde ekranda çizim yapabilir veya yazı yazabilirsiniz.

Biz de Lenovo'nun en yeni ve güçlü Yoga 720 modelinin neler sunduğunu derinlemesine inceledik.

TASARIM

Lenovo, Yoga 720 ile sade ama profesyonel bir tasarım seçmiş. Gri alüminyum kapak ve sol üst köşede parlak Yoga logosu göze oldukça hoş görünüyor. Zaten kapağın üst kısmındaki tipik Yoga logosunun dışında, Yoga 720'de çarpıcı bir tasarım özelliği bulunmuyor. Bu arada tasarımı firmanın diğer ikisi bir arada cihazlar gibi görünüyor ama bu kötü bir durum değil.

Haberin Devamı

Kapağı kaldırdığınızda, kapakla aynı renkte minimal çerçeveli bir ekran, tam boyutlu klavye, büyük touchpad’i ve parmak izi sensörünü göreceksiniz. Parlak izlere karşı oldukça dayanıklı olan bu alandaki kaplama, kullanım sonrası temiz görünümünü koruyabiliyor. Klavyenin olduğu alan ise basınç altında bükülmüyor.

Yoga 720'nin geniş klavyesi eski modele göre daha iyi dizayn edilmiş. Tuşlar Yoga 710’a göre biraz daha sert ancak daha iyi bir plastikten yapılmış. Ayrıca orta derecede sessiz ve arkadan aydınlatmalı. Seçilebilecek iki farklı parlaklık seviyesi de var.

Touchpad, Yoga 710’a göre daha iyi. Parmağınız bu alan üzerinde yumuşak bir şekilde kayabiliyor. İyi performans gösteren touchpad’in sağ ve sol tıklama tuşları dokunmatik yüzeyle uzantılı ve diğer plastik tıklama alanları gibi çok ses çıkartmıyor.

Parmak izi okuyucuya gelecek olursak, kare şeklindeki sensör beklediğiniz gibi çalışıyor. Yerleşimi de böyle bir özellik için ideal bir noktada. Cihazı hangi modda kullandığınıza bakılmaksızın sağ elinizin altındaki sensör işinizi kolaylaştırıyor. Parmağınızı sensörde kaydırarak Windows 10'un kilidini hızlıca açabilirsiniz. Ayrıca parmak izi okuyucuda Windows Hello desteği bulunuyor.

Haberin Devamı

310 x 213 x 14.3 mm ebatlarında ve 1.3 kg ağırlığında olan Yoga 720, bu sayede sırt çantasında rahatlıkla taşınabiliyor. Cihaz, 15 inç HP Spectre x360 (307 x 218 x 13.9 mm, 1.32 kg) ile neredeyse aynı boylarda. 15 inçlik Samsung Notebook 9 Pro’dan ise (1.71 kg) daha hafif.

Yoga'nın 360 derecelik menteşeleri, onun dizüstü bilgisayar, tablet, çadır veya sadece ekran/stand olarak kullanılmasına izin veriyor. Dokunduğunda ekran biraz geri gitse de parmağınızı çektiğinizde eski konumuna hemen geri geliyor. Bu arada ekran yazı yazarken de çok titremiyor. Menteşeler ekranın tek elle kaldırılmasına izin verse de cihaz kapalıyken kapağı tek elle açmak zor.

Bilgisayarı tablet modunda kullanırken elinizi havalandırma çıkışları üzerine koymanız gerekecek. Elinize sürekli sıcak hava geleceğinden bu bir süre can sıkıcı olabilir. Ancak bunun bilgisayarın iç kısımlarını serin tutmak için çalıştığını belirtelim. Çünkü firma eski Yoga’ların soğutma sistemleri yüzünden eleştirilmişti.

Haberin Devamı

Bağlantı kısmında Yoga 710’a göre ilerleme göreceğimize geri adım atılmış. Yoga 720’nin sağ tarafında güç tuşu, tam boyutlu bir USB 3.0 portu; solunda ise kulaklık girişi ile iki adet USB Type-C bağlantı noktası bulunuyor. USB Type-C yuvaları Thunderbolt 3’ü destekliyor. Bu da dizüstü bilgisayarın geleceğe yönelik olmasını sağlıyor. Ancak bilgisayara hala harici bir monitör veya başka çevre birimleri eklemek (HDMI veya ethernet gibi) için farklı portlar satın almanız gerek. Sağ taraftaki USB bağlantı noktası bilgisayar uyurken bile telefonları veya diğer aksesuarları şarj etmek için kullanılabiliyor.

Tasarımla ilgili son söz olarak Yoga 720’nin platin gümüş rengi iş adamları için profesyonel görünürken diğer tüketicileri de cezp edeceğe benziyor. Öte yandan kullanılan malzeme nedeniyle sağlam hissettiren cihazda Yoga 710 gibi daha farklı ve fazla portlar olsaydı kullanılabilirlik bir üst düzeye çıkabilirdi.

Haberin Devamı

EKRAN

Lenovo Yoga 720, FHD çözünürlükte 13,3 inç IPS ekranla geliyor. Bu ekran, yaklaşık olarak 165 ppi piksel yoğunluğu sunuyor; iyi, fakat olağanüstü değil.

Yoga 720’nin ekranı ofis ortamında veya evde harika görünüyor. Renkler canlı ve siyahlar geleneksel bir LCD'deki kadar siyah. Cihazın ekranı açık hava için de oldukça kullanışlı. Ben bu incelemenin çoğunu dışarıda yazdım ve bazen güneş ışığına maruz kaldım. Ancak çok fazla yansıma problemi yaşamadım.

Bununla birlikte dokunmatik ekranda aktif kalem desteğiyle, One Note, Paint 3D, Word, Powerpoint ve Web tarayıcıları üzerinden kullanılabilen Ink özelliklerini kolayca yönetebilirsiniz. Kalem özellikle hızlıca basit notlar almada veya 3 boyutlu çalışmalar yaparken oldukça işinize yarıyor.

PERFORMANS

13 inçlik Yoga 720, özel grafik kartı içermeyen Intel Core i7-7500U işlemci, 16 GB RAM, Intel HD 620 grafik kartı ve 512 GB NVMe SSD’den gücünü alıyor. Günlük kullanım, internette gezinme, film izleme, müzik dinleme, metin düzenleme vb. işlemler için bir bilgisayar arıyorsanız bu makine ihtiyaçlarınızı sonuna kadar karşılayabilir. Ancak oyun oynama açısından aynısını söyleyemem.

Yoga 720'nin genel performansıyla ilgili şikayetim yok. Testlerim sırasında cihazı günlük ihtiyaçlarım için rahatlıkla kullandım. Twitter'da gezinme, e-posta gönderme, uygulama güncelleme, fotoğraf düzenleme işlemleri derken büyük bir sıkıntı yaşamadım.

Fark ettiğim şey, cihazın fanlarının dönmeye başlaması için küçük bir etkinliğe ihtiyaç duymasıydı. Bir noktada, sadece Facebook sayfasını Chrome'da açmak, soğutma fanlarının devreye girmesi için yeterliydi.

Cihaz kullanırken sıcaklığı çok fazla hissetmiyorsunuz. Sadece fanları tarafından yayılan sese alışmak zorundasınız. Neyse ki JBL'in geliştirdiği hoparlörler, kucakta veya düz bir yüzeyde oldukça yüksek ve dengeli ses veriyor. Dinlediğiniz şarkıya göre sesler odayı dolduruyor. Yoga 720, müzik, film ve oyun için özel ses profilleri arasında geçiş yapmak için Dolby Atmos yazılımı ile önceden kurulmuş olarak geliyor. Aralarında çok fazla fark olmadığından müzik modunu varsayılanda bırakabilirsiniz.

Lenovo, Yoga 720'nin 8 saat pil ömrü sunduğunu iddia ediyor. Ben ise testlerimde 7 saat civarında bir sonuç elde ettim. Yani Yoga 720 bir iş gününü tek bir şarjla rahatlıkla çıkartabilir.

Şarj işlemi Thunderbolt uyumlu USB-C bağlantı noktasından olduğu için oldukça hızlı. Gerçek dünyadan bir örnek vermek gerekirse, öğle yemeğine gitmeden önce Yoga 720’yi şarja taktığımda pil seviyem yüzde 38'di, döndüğümde ise pil yüzdem 100’dü.

Son olarak Yoga 720'deki HD web kamerası, iş görüşmeleri veya acil durumlarda lazım olacak fotoğraflar için kullanılabilir. Çekilen kareler yeterince parlak, renkler ise dikkat dağıtacak kadar kötü değil.

SONUÇ

Lenovo Yoga 720, bugüne kadar test edip de en beğendiğim ikisi bir arada bilgisayarlardan biri. Günlük kullanım için yeterli performans, fark modlar arasında geçiş kolaylığı, aktif kalem desteği ve parmak izi sensörü cihazı ön plana çıkartan özellikleri arasında yer alıyor. Oyun oynamak için elverişli olmayan Yoga 720, özellikleriyle zaten orta sınıf bir ikisi bir arada cihaz.

Öte yandan birden fazla USB bağlantı noktası ve bellek kartı okuyucusu bulunmaması kesinlikle can sıkıcı. USB-C geleceğe yönelik mantıklı bir adım olabilir, ancak banka hesaplarımız açısından şimdilik acı verici bir durum. Çünkü akıllı telefonunuzu veya harici bir monitörünüzü bilgisayara bağlamak için muhtemelen farklı adaptörler satın almak zorundasınız.

Premium bir görünümün yanında hem evde hem de ofiste kullanışlı dönüştürülebilir bir bilgisayar isteyenler Yoga 720’ye göz atabilir.

Lenovo Yoga 720'nin son tüketici fiyatı 5299 TL.

ARTILARI

  • Esnek tasarım
  • Sağlam menteşeler
  • Net ekran
  • Duyarlı klavye ve dokunmatik yüzey

EKSİLERİ

  • Soğutma fanı çok çalışıyor
  • Sadece bir adet standart USB portu var
  • Kartı okuyucu ve standart HDMI girişi yok